XS
SM
MD
LG

Baraž za prvoligaše nepremostiva prepreka

Foto: Prva liga Srbije

Završetkom prvenstva u Mozzart Bet Superligi i Mozzart Bet Prvoj ligi ostalo je da se odigraju baraži za popunu elite. U startu prvoligaši su u poodređenom položaju, jer ne mogu da ugoste superligaše na svojim stadionima. Problem je u nedostatku VAR tehnologije i električne rasvete. Inđija i Tekstilac dovedeni su u neravnopravni položaj, za razliku od Železničara i Javor Matisa, koji u revanšu, u večernjim satima, čekaju protivnike pred svojim navijačaima.

Prvo je objavljeno da se baraži igraju u Leskovcu i Loznici, klubovi su se žalili i nadležni su izašli u susret Tekstilacu, koji se dogovorio sa Vojvodinom i u sredu na Karađorđu ugostiće Javor Matis. Kako je klub iz Odžaka udaljen od Novog Sada oko 60 kilometara, očekuje se veliki broj navijača sa severa Bačke. Inđija nije bila te sreće i moraće da prihvate u četvrtak domaćinstvo u dalekoj Loznici na modernom Lagatoru.

Istoрijat baraža govori da su superligaši imali neuporedivo više uspeha. Pre pet godina, u sezoni 2018/19 baraž je igran u nešto drugačijem formatu. Po ugledu na čuveni engleski Čempionšip, najpre su igrana polufinala između treće Inđije i šestog Zlatibora (2:1), te četvrtog Radničkog 1923 i petog Metalca (2:2). U finalu Inđija je savladala Radnički 1923 nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca. U plej ofu, u prvom meču Inđija je savladala Dinamo iz Vranja 3:0, u revanšu dotadašnji superligaš je pobedio sa 2:0 i “zeleno-beli” su prvi i za sada kao jedini prvoligaš zaigrali u eliti.

U sezonama 2019/20 i 2020/21 baraži nisu igrani zbog pandemije korona virusa, nađeno je solomonsko rešenje i liga je proširena na 20 klubova. U sezoni 2021/22 prvoligaši su pružili veliki otpor superligašima i bili su na korak od iznenađenja, naročitio se to odnosi na popularne “traktoriste”. Na stadionu Čukaričkog su izgubili od Novog Pazara (1:3), a pored Jošanice Novobeograđani su slavili sa 2:0, i zahvaljujući golu u gostima Pazarci su ostali u eliti. Slično se ponovilo u odmeravanju snaga između Železničara i Radničkog 1923. U Smederevu je bilo 3:1 za Kragujevčane, na “Čika Dači” pobedili su Pančevci minimalnim rezultatom.

Pre godinu dana RFK Grafičar je eliminisao Radnik iz Surdulice. U Beogradu je bilo nerešeno (1:1), a u Surdulici domaćin je slavio rezultatom 2:0. Inđija je bila na korak da ponovi podvig iz sezone 2018/19. U Inđiji je savladala Radnički 3:1, a na Čairu bilo je 3:0 za domaćina.