XS
SM
MD
LG

Može li Inđija sa dva prvoligaša?

Železničar iz Inđije je kolo pre kraja osvojio naslov u Srpskoj ligi, Vojvodina, i od jeseni će igrati u Mozzart Bet Prvoj ligi. Ništa ne bi bilo čudno da već godinama Inđija Inđija Toyo Tires igra uspešno u drugom rangu i ima priliku da se posle nekoliko sezona vrati u Superligu. "Zelenima" želimo uspeh u baražu protiv Železinačara, ali ukoliko Pančevci trijumfuju imaćemo situaciju da će ovaj mali grad dati dva prvoligaša. Do sada nismo imali primer da grad od 25.000 stanovnika bude na taj način upisan na fudbalskoj mapi. Igranje u Prvoj ligi za sobom povlači velike finansijske izdatke, da ne govorimo o organizaciji rada, odgovarajućoj infrastrukturi i još mnogo koje čega. Da nevolja bude veća, oba ligaša se finansiraju iz gradskog budžeta, s razmerno rangu u kojem se takmiče. Zna se da je u Inđiji bilo problema finansijske prirode zbog neisplaćenih zarada, pominjan je štrajk igrača. Još jedan klub u Prvoj ligi za grad u sremskoj ravnici predstavljao bi ogroman izdatak, uprkos osloncu na privatne partnere koji ne mogu da nadomeste eventualni manjak u kasi.

Sličan primer imali smo u tekućoj sezoni u Novom Sadu. Prvenstvo je uspešno okončala Mladost GAT, dok je Novi Sad 1921 ispao i igraće u Srpskoj ligi. Grad na Dunavu je neuporedivo veći i predstavlja najveći industrijski i privredni centar u pokrajini sa velikim brojem klubova u najvišim rangovima za koje se neuporedivo više izdvaja novca za sport, pa tako i fudbal. Novi Sad gradi moderan stadion na Detelinari i sigurno je da će novčano osnažiti "kanarince" kako bi se ekspresno vratio u društvo prvoligaša.

Retkost je da manji gradovi imaju, ne prvoligaše, nego po dva srpskoligaša. U komšiluku Inđije, u Rumi, srpskoligaši su Sloven, drugoplasirani tim lige i 1. maj, koji će od jeseni igrati u Vojvođanskoj ligi. Sloven je u izvesnoj meri finansiran od strane privatnika i otuda beleže dobre rezultate. Prvomajci su bili do skora stabilan srpskoligaš, ali finansijski problemi uticali su da startuju nespremni i sa skromnim igračkim potencijalom.

Uspešan primer je SFS Borac i Jedinstvo iz Pаraćina, koji se takmiče u Srpskoj ligi, Istok. U jednom momentu popularni "staklarci" su ispali iz Srpske lige, ali su se brzo vratili. U tekućoj sezoni Jedinstvo je bilo ugroženo i tek su u finišu obezbedili opstanak. Nije nam poznato koliko lokalna samouprava izdvaja za dva kluba i imaju li pomoć od sponzora.

Niš je jedno vreme imao nekoliko srpskoligaša, sada dva, OFK Sinđelić i Budućnost (Popovac). Suočeni sa besparicom i skromom pomoći iz budžeta grada, mnogi su potonuli (primer Car Konstantin, Brzi brod, ranije Mladost). OFK Sinđelić je dve sezone igrao u Zoni i uspeo da se vrati, kako satavljaju kraj sa krajem samo oni znaju.

Po našim saznanjima Železničar nije podneo zahtev za dobijanje licence za igranje u Prvoj ligi u predviđenom vremenskom roku. Ostaje slaba nada da Izvršni odbor FSS može da se pozabavi navedenim slučajem, ali su realno male šanse.

Da li se time otvara mesto za nekog od sada biviš prvoligaša: Novi Sad 1921, Metalac ili Kolubaru? Teško, jer su propozicije jasne, ukoliko Železničar kao prvak Srpske lige, Vojvodina, ne bude mogao, plasman u Prvu ligu obezbediće naredni vojvođanski srpskoligaš sa odgovarajućom licencom. Nije poznato da li je licencu dobio drugoplasirani Sloven ili neki drugi srpskoligaš.