XS
SM
MD
LG

PLS: Loznica i dalje bez bodova i gola, Ivanjičanima i drugi derbi, "traktoristi" ostali bez pobede u dubokoj nadoknadi

Foto: Prva liga Srbije

U trećem kolu prvenstva Prve lige Srbije uglavnom su postignuti očekivani rezultati. Četiri pobede domaćina, dve gostiju i dva remija, bilans su odigranih mečeva u kojima je postignuto 13 golova. Očigledno strelci nisu imali svoj dan (izuzev raspoloženog Brane Ilića), ako izuzmemo utakmice u Ivanjici i Beogradu, na ostalih šest susreta palo je isto toliko golova. Žarkovčani se ne šale, više nisu iznenađenje, na vrhu su sa maksimalnim učinkom i bez primljenog gola. Inđija je prema očekivanju uz bok vodećem, a vrlo brzo će im se pridružiti Javor Matis, koji su dva derbija rešili u svoju korist. U krug kandidata treba pridodati mlade Šapčane, i možda će još neko izbiti iz drugog plana. Ako se znalo da Kabel sa mladim i nedovoljno uigrani timom, bar na početku neće biti konkurentan, šta reći za "nulu" Loznice, najefikasniju navalu prošle sezone. Blizu je RFK Grafičar sa samo jednim bodom, posle debakla od pančevačke "lokomotive".

U derbiju, u Ivanjici, domaćin je, bar na papiru bio bliži pobedi, ali se nije očekivala tako brza kapitulacija od igrača iz Sremska Mitrovice. Za pola sata prvog poluvremena primili su četiri gola i u tom momentu utakmica je bila završena. Kako je rekao trener Milović, sve šanse su pretvorili u golove, jednom rečju sve im je polazilo od noge. Tečnom, brzom igrom, preciznim pasovima, onemogućili su svaku aktivnost rivala. Sigurno je da će biti još jači kad se definitivno ekipi priključe Luković, Ilić i Lazović.

U okršaju mladosti RFK Grafičara i zrelog Železničara, prevagu su odnele godine, odnosno znatno duži staž i iskustvo protivnika. Očekivala se neizvesnija utakmica i ne toliko golova u mreži Guteše. Po mladiće trenera Đurovskog koban je bio veteran Brana Ilić, koji je het-trikom obeležio meč i pokazao da još nije sve rekao na zelenom terenu. Za sedam minuta (od 36.- 43. minuta) postigao je dva gola i praktićno rešio meč, pogotovu što je domaćin tek posle pola sata uputio prvi direktan šut u okvir gola Živkovića.

Inđija je teže nego što se očekivalo došla do planiranih bodova protiv "građevinara". Utakmice je bila tvrda, puna naboja, bez lepršavosti. Na kraju prevagu je odnela veća želja, timski duh i karakterna crta "zelenih". Rad se predstavio u pozitivnom svetlu, sa interesantni taktičkim zamislima i dosta potrošene energije, pali su u 53. minutu sa "bele tačke".

Utakmica u Bačkoj Palanci odigrana je na superligaškom nivou. U prvom delu susreta OFK Bačka je preciznim pasovima držala sredinu i pravila probleme Budućnosti, da bi u nastavku trener Petrović napravio rokade, neutralisali domaćina i stvorili nekoliko prilika preko Janića, Trifkovića, Arsića, koji je asistirao Iliću za gol vredan tri boda.

Mačva je teže nego što se očekivalo savladala minimalnim rezultatom mlad i još neuigran tim Kabela. Očigledno su mladi Novosađani bili impresionirani superligaškim ambijentom i igrom pod svetlošću reflektora. Domaćin se propisno uspromašivao, pogodili su u dva navrata prečku, i sreća je bila na stani gostiju. Uprkos porazu trener Milan Belić je zadovoljan izdanjem svojih momaka, u čijoj igri se vidi napredak. Uložili su dodatni napor, ali ih je mladost i neiskustvo koštalo da prirede iznenađenje u Šapcu.

IMT je do 95. minuta imao tri boda u džepu i mala nepažnja  skupo ih je koštala. Trener Šimičić zamera sudiji da je nepotrebno produžio nadoknadu od tri minuta. - Primili smo gol u petom minutu produžetka, a nije bilo razloga da se toliko igra. Žao mi je momaka, ostaje žal i opor ukus u ustima. U prvom poluvremenu smo dominirali, u dva navrata se našli oči u oči sa golmanom, i bili u još 3-4 izgledne prilike. Odigrali smo mnogo bolje od domaćina i raduje me da forma ide uzlaznom putanjom - kaže iskusni stručnjak.

Na Švajcariji mreže su mirovale i kako reče sekretar Zlatibora, Zoran Sokić "Puče lufta", citirajući reči našeg poznatog glumca Nikolu Simića, aludirajući na nivo prikazane igre. Akteri su ostali dužni gledaocima za golove i bolje izdanje. U prvom poluvremenu Mladost GAT je imala blagu inicijativu, u nastavku domaćin je imao više od igre i u finišu propustio 2-3 zrele prilike.

Loznica je u Makiškoj šumi bila blizu osvajanja prvih bodova. Zeleni su se propisno ispromašivali, i bili su kažnjeni iz prvog ozbiljnijeg napada domaćina u 36. minutu. Dugo će najbolji strelac iz prošle sezone, Komarčević, žaliti za propustima pred odličnim čuvarom mreže Jevrićem. I domaćin je imao svoje šanse preko Manića (stativa) i Dukića.


30 .kolo Prva liga Srbije
Radnički (SM) 1 : 0 Zlatibor
OFK Bačka 0 : 1 Timok 1919
RFK Grafičar 1 : 3 IMT
Mačva 0 : 0 Mladost GAT
OFK Žarkovo 1 : 1 Budućnost
Inđija 1 : 3 Železničar
Javor Matis 4 : 0 Kabel
Rad 1 : 0 Loznica
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Inđija 30 17 7 6 58
2 Mladost GAT 30 16 9 5 57
3 Javor Matis 30 15 11 4 56
4 Železničar 30 15 7 8 52
5 IMT 30 13 10 7 49
6 Radnički (SM) 30 13 7 10 46
7 OFK Žarkovo 30 12 6 12 42
8 Loznica 30 11 8 11 41
9 Mačva 30 10 9 11 39
10 Budućnost 30 9 8 13 35
11 RFK Grafičar 30 10 5 15 35
12 Rad 30 9 8 13 35
13 Zlatibor 30 8 10 12 34
14 Timok 1919 30 9 6 15 33
15 OFK Bačka 30 6 15 9 33
16 Kabel 30 1 6 23 9