XS
SM
MD
LG
21.04.2021 Administrator

Ubitačni pred golom: Najbolji strelci u istoriji reprezentacije Srbije

Foto: Fudbalski savez Srbije

Srbija u poslednje vreme igra lep fudbal te je samo pitnje vremena kada će Orlovi napraviti iskorak na svetskoj sceni. Do tada, iskoristite ulazni bonus i kladite se na mečeve reprezentacije kada god poželite.
 


Dres reprezentacije su nosile neke od najvećih zvezda svetskog fudbala a mnogi od njih su bili ubitačni pred golom protivnika. Ali, da li znate koji od njih su bili najuspešniji u tome? Ako je odgovor ne, onda nastavite da čitate.

Danas vam donosimo listu najboljih strelaca u istoriji reprezentacije Srbije. Pa počnimo.

Savo Milošević

Golova: 37

Na petom mestu je bivša fudbalska i trenerska zvezda Partizana Savo Milošević.

Igrajući za reprezentaciju od 1994. godine do 2008. godine, Milošević je sakupio 103 nastupa na međunarodnim mečevima i postigao 37 golova. To uključuje i dva gola u strašnoj pobedi nad Bugarskom od 6-1 u novembru 2008. godine, kada se i zvanično oprostio od dresa Orlova.

Milošević je bio jedan od kandidata za trenera Srbije kada je Ljubiša Tumbaković napustio klupu nacionalnog tima. Imao je podršku mnogih igrača uključujući defanzivca Verdera Miloša Veljkovića, ali je savez na kraju odabrao Piksija.

Blagoje Marjanović

Golova: 37

Blagoje Marjanović je nepoznato ime novim generacijama, ali starije ga pamte kao jednog od najboljih fudbalera koje je Srbija imala. Marjanović je stekao slavu u SK Jugoslaviji i BSK Beogradu, gde je na 566 mečeva dao neverovatnih 575 golova.

Marjanović je bio i efikasan u dresu reprezentacije, postigavši 37 golova na 58 mečeva. Zadnji meč je odigrao 1938. godine protiv Poljske u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo.

Milan Galić

Golova: 37

Velika zvezda Partizana Milan Galić nije trebao mnogo mečeva da postane jedan od najboljih strelaca u istoriji reprezentacije. U samo 51 meču, ovaj ubitačni napadač je uspio da upakuje 37 golova.

Galić je posebno bio efikasan na Svetskom prvenstvu 1962. godine u Čileu, kada je postigao tri gola i bio jedan od najzaslužnijih za četvrto mesto. Nakon završetka igračke karijere, u kojoj je igrao za Partizan, Standard Liž i Rems, Galić je obnašao različite funkcije u reprezentaciji Jugoslavije.

Stjepan Bobek

Golova: 38

Na listi je još jedan Parizanov igrač. Stjepan Bobek je u dresu crno-belih igrao je skoro 15 godina i u 202 meča postigao 122 gola. Osvojio je dve lige sa Partizanom i četiri kupa.

Kao reprezentativac, Bobek je dugo vremena bio najbolji strelac u istoriji. On je odigrao 63 meča između 1946. godine i 1956. godine i postigao 38 golova. Međutim, nakon 70 godina, vreme je došlo da preda tron jednom uspešnijem Srbinu.

Aleksandar Mitrović

Golova: 41

Aleksandar Mitrović je mašina za golove, to je sada svima jasno. Ovaj fudbaler iz Smedereva je zabijao golove gde god se pojavio, te nije bilo sumnje da će tako biti i u dresu reprezentacije.

Mitrović je za mlađe kategorije ukupno postigao 11 golova u 20 mečeva i onda debitovao za seniore u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2014. protiv Belgije. Svoj prvi gol je postigao nedugo nakon toga, zabivši za remi protiv Hrvatske.

Mitrović je nastavio davati puno i često, te je zahvaljujući tome prestigao Bobeka kao najbolji strelac u istoriji reprezentacije u remiju sa Portugalom u martu. Nakon toga je postigao još dva gola u pobedi protiv Irske i povećao svoj rekord na 41 gol u samo 64 meča.