XS
SM
MD
LG

Stručnjaci imaju reč: Reprezentacija nespremna za prvenstvo, igralo se bez sistema, ideje vodilje, u pitanju su truli kompromisi, poučan primer Španije...

Reprezentacija rbije - foto: fss.rs

U toku celog dana ne prestaju da se oglašavaju fudbalski stručnjaci analizirajući (ne)uspeh naše reprezentacije na Evropskom prvenstvu. Potražili smo mišljene fudbalskih trenera sa kojima često sarađujemo i prenosimo vam njihova interesantna i korisna zapažanja.

Vladislav Rosić smatra da smo igrali u pogrešnom sistemu, bez rezervnog “B” plana.

- Sistemski se ništa nije promenilo, igrali smo u “vakumu” sa tri igrača pozadi. Bili smo najneefiksanija, da ne kažem jalova reprezentacija, bez stvorenih šansi i ugrožavanja protivnika u 16 metara. Vidi se da nema kontinuiteta, igrači ne igraju gde treba, gde bi pružili maksimalan učinak. Primer je Živković, koji ne može biti ful bek, jer u klubi igra ofanzivno i vrlo retko sa defanzivnim zadacima. Slovenci, Austrijanci su po kvalitetu ispod nas, ali imaju ozbiljan sistem gde se sve radi planski - navodi Rosić.

Sava Šašić smatra da ne možemo biti nezadovoljni, sama činjenica da je posle 24 godine pauze, reprezentacija izborila pravo nastupa na prvenstvu predstavlja uspeh.

- Kad realno sagledam činjenice, vidi se da nemamo igrače koji igraju u ligama petice, kao što su nekada bili Ivanović, Vidić, Matić... Recimo Danska ima sedam igrača iz Premijer lige. Svesni smo da jedan Mitrović nije igrao u top timovima. Ili nema dovoljno kvaliteta, ili su u pitanju truli kompromisi (igra se na osnovu prethodnih zasluga) - ističe Šašić.

Zoran Vasiljević je mišljenja da ne može da se sastav menja po nahođenju za svaku narednu utakmicu.

- Ne može da se za svaki naredni meč izvede drugi tim, toga nema ni u klubu. Apsurdno je da 90 odsto ekipa igra sa četri igrača pozadi, Stojković forsira petoricu. Živković igra desnog beka a sto odsto je bolji kad igra prema gore. Sve tri utakmice u prvom poluvremenu “nećemo” da igramo, praktično bez šuta u okvir gola. Prvih 45 minuta jednostavno traćimo vreme da bi u drugom poluvremenu napali bez ikakvog plana, ideje, ili vizije. To ne može da “pije vodu” i ostavljeno je na igračima šta urade. Gubiš od Slovenije i dalje držiš tri igrača pozadi, uvodiš četvrtog špica, pa se pitam ko će im dodati loptu. Selektor sastavlja tim kao običan gledalac, navijač... Svaka naredna utakmica je sa različitim stilom igre, ni jedna nije nalik drugoj. I da smo kojim čudom prošli bila bi još veća tuga i produžetak agonije - kaže u jednom dahu Vasiljević.

Nikola Ilić, trener Brodarca, smatra da smo u Nemaču otišli totalno nespremni i neorganizovani. Navodi da smo imali kvalifikacionu grupu gde su se mane mogle sakriti.

- Trebalo je drugačije postupiti oko uigravanja tima i tek su se na prvenstvu uviđale neke stvari, stalno se menjala formacija, po 3-4 igrača. Za susret sa Danskom do pred samu utakmicu nije se znao sastav. Ako sastav nije poznat, onda se ništa nije uigravalo, niti dublje analiziralo. Sve je odrađeno na amaterskom nivou, što je nedopustivo. Mislim da smo se zapustili dobro i mora se napraviti ozbiljan rez. Poučan primer je španski selektor, koji je prošao sve mlađe selekcije i u timu ima 95 odsto igrača koje je pratio u prethodnim selekcijama. Svaka reprezentacija je donela nešto novo, samo mi 6-7 godina igramo sa istim igračima, koji su pomalo istrošeni - objašnjava mladi stručnjak i dodaje da bez mladih igrača ne vidi perspektivu.

Jovan Golić, trener Inđije, kaže da je sa jedne strane uspeh odlazak u Nemačku, a sa druge mnogo važnije stvari stavljaju se “pod tepih”.

- Ne mogu se zadovoljiti konstatacijom da nismo bili “vreća za udaranje” i slično. Ne mogu se oteti utisku da smo imali veći potencijal od četvrtog mesta i jednog postignutog gola za 270 minuta. U sve tri utakmice možda se 20 minuta odigralo kvalitetno, uglavnom se na kraju svodilo na jurnjavu rezultata. Jako skromno, premalo, ispod ozbiljnog nivoa za postojeći sastav - bio je jasan trener sremskog prvoligaša.


Danska 0 : 0 Srbija
Engleska 0 : 0 Slovenija
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Engleska 3 1 2 0 5
2 Danska 3 0 3 0 3
3 Slovenija 3 0 3 0 3
4 Srbija 3 0 2 1 2