XS
SM
MD
LG

Trener Stojmirović se vratio iz Uzbekistana, licenca i novi posao u prvom planu

Aleksandar Stojmirović - foto: lična arhiva

Posle četiri godine boravka u dalekom Uzbekistanu trener Aleksandar Stojmirović rešio je da okrene stranicu u karijeri i vrati se u zemlju. Za to vreme promenio je nekoliko klubova a zadnjih sedam meseci samostalno je vodio superligaša Lokomotivu iz Taškenta. O razlozima rastanka mladi stručnjak kaže:

- Tamo više nema interesantnih stvari koje mogu da mi donesu nova saznanja. Imali smo različite poglede na budući razvoj kluba i u tom slučaju najbolje je prekinuti saradnju. Nisam želeo da učestvujem u nekim stvarima koje se kose sa mojom trenerskom etikom. U Uzbekistanu fudbal je veoma popularan, ima talenata, ali je problem u edukaciji trenera. Teško je ubediti ljude da prihvate nove i savremene principe rada, i dalje se radi po zastarelom sovjetskom modelu - kaže Stojmirović i dalje planove vezuje za sopstvenu edukaciju i usavršavanje.

- Zbog obaveza na UEFA PRO licenci, koji me očekuju na jesen u Litvaniji, ne bih mogao prihvatiti samostalan rad u nekom inostranom klubu. Ako bi se ukazala prilika da u Srbiji budem deo stručnog štaba, prihvatio bih poziv. Takođe, ukoliko bi našao zajednički jezik sa nekim klubom da samostalno radim, ali pod uslovom da imaju razumevanje za moje trenersko usavršavanje, spreman sam da se prihvatim odgovornog posla - navodi mladi stručnjak.


Trener
Broj godina: 41