XS
SM
MD
LG

Menja se ofsajd pravilo?

Image by chiraphat phaungmala from Pixabay

Fudbal se sve više menja i, malo-malo, ekspreminetiše se sa novim pravilom. FIFA ozbiljno razmatra promenu pravila koji se tiče ofsajda sve u cilju atraktivnosti i veće efikasnosti. Još je davno Arsen Vengen, šef razvoja svetskog fudbala, zalagao da se ofsajd više ne meri u “milimerima”, nego da se pruži šansa napadačima da se u mnogo manje slučajeva nađu u nedozvoljenom položaju.

Po novom pravilu ofanzivni igrač bi se našao u ofsajdu ukoliko bi celim telom bio bliži od poslednjeg igrača odbrane. Više nije bitno da li je kolenom ili ramenom stekao prednost. Ako se desi da je kojim slučajem samo jedan deo tela u liniji sa defanzivcem, pozicija je regularna.

Po svemu sudeći napadačima će biti lakše, padaće više golova... Sa druge strane defanzivci će se naći u problemu i moraće dobro da procene i pravovremeno se pozicioniraju ukoliko ne žele da budu izigrani od protivnika. Novo pravilo, ukoliko se usvoji, mišljenje je ljudi iz fudbalskog sveta može doneti boljitak i još veću popularizaciji fudbala.

Treba reći da je “IFAB” (International Football Association) dala zeleno svetlo, te će novo pravilo biti isprobano u mnogim nižim ligama svetskog fudbala. Prema pisanju stranih medija testiranje se već sprovodi u delo, mada nije otkriveno u kojim ligama i zemljama.