XS
SM
MD
LG

Uzleteli "sokolovi" u petak sa Ušćanima, lider iz Gornje varoši u derbiju sa Dobanovčanima, motivisani "studenti" sa uzdrmanim "bulkama"

Prvo kolo nastavka prvenstva Srpske lige, Beograd, nije moglo da protekne bez iznenađenja. Za to su se pobrinule komšije sa dve strane Kolubare, Obrenovčani su “bulkama” vratili ranom merom za jesenji poraz na Vašarištu, dok su Baričani neočekivano doživeli ubedljiv poraz od “sokolova” u Koloniji. Lider iz Gornje varoši je imao tri gola prednosti protiv Torlaka do same završince i morao da strepi za konačan ishod. Zemunci su iskoristili kikseve najbližih pratilaca da steknu prednost od tri boda. Pored BASK-a, i Brodarac je uknjižio četvrtu pobedu i pomerio se za dva mesta na tabeli.. "Saobraćajci" su iznenadili "optičare", Dobanovčani i "studenti" su bili uspešni i učvrstili se u sredini tabele. Gosti su bili uspešniji(četiri pobede), postignuto je 15 golova (1,8 po meču).

17. kolo otvara se u petak mečevima u Bežaniji i pored hipodruma.

Studentski grad ide planski i sa tri boda na Banjici predvode ekipe iz sredine i donjeg dela tabele. Jedini pogodak na Banjici je donekle sporan, jer je pomoćni sudija signalizirao ofsajd igrača koji je uticao na igru. Gosti su po prikazanoj igri i šansama zaslužili pobedu. Zvezdara protiv "studenata" mora da se vadi za neplanirani poraz od Radničkog. Nije bez razloga trener Kovačević izjavio da će meč sa Obrenovčanima biti jedan od najtežih u nastavku prvenstva. Nisu bili kompletni i protivnik ih je iznenadio u lošem momentu. “Bulke” imaju kvalitetan sastav i loš dan ne može se ponoviti, naročito ako se ima u vidu da su najuspešniji gost (19 bodova).

BASK je promenio takoreći kompletan roster i sudeći po uspešnom startu izgleda da su pogodili sa pojačanjima. Odigrali su u Bariču čvrsto, odgovorno i popravili slabu realizaciju. Imali su jasnu viziju, ideju kako će odigrati, stiče se utisak da je odlučila veća želja, volja i potrošnja energije. Nagrađeni su lepim golovima i u petak dočekuju Ušće u izuzetno zahtevnoj utakmici. Imali su Novobeograđani dva zicera u Surčinu, naročito će žaliti za prilikom Ristića u 75. minutu. Znaju da domaćin ima agresivne i iskusne igrače u defanzivnom redu. Kod domaćina izostaće Kostić, dok će gosti biti bez Blažića (kartoni).

U subotu je na programu pet utakmica, počev od prepodnevnog matinea (10:00) do 14:30 sati.

Prvi na teren izlaze fudbaleri Sinđelića i poslednjeg Rada. “Orlovi” su ostali praznih šaka na Starom sajmištu i protiv mladih i od većine otpisanih "građevinara" moraju osvojiti bodove da ne bi došli u još teži položaj. “Orlovi” su do 89. minuta na Starom sajmištu imali bod u džepu i pad koncentracije i greške uticale su da na kraju budu poraženi. Trener Ćulum je dobro postavio strategiju, igrali su ozbiljno i disciplinovano do završnice. Na Dušanovac dolazi poslednji Rad i prilika je da propušteno nadoknade. Primili su problematičan gol, hrabro su se nosili, mada je gost imao više od igre. Ne smeju se potceniti, jer su jesenas pokazali da znaju da iznenade i da im nisu oduzeti bodovi vodili bi ravnopravnu borbu za opstanak.

Teleoptik je neplanski ostao bez bodova ispod Kalemegdana. Rano primljen gol nije ih sputao, stvorili su nekoliko prilika, ali je golman domaćina bio na visini zadatka. Brodarac je slavio protiv disciplinovane i ozbiljne ekipe Sinđelića golovima poslednjem minutu i u nadoknadi vremena. Strpljivo su pleli mrežu oko protivničkog gola i nagada za preduzimljivu igru protkanu dobrom atmosferom i hemijom, stigla je na kraju. Respektuju i poštuju “optičare”, treće mesto dovoljno govori o kvalitetu Partizanove filijale, ali niko ne može da im oduzme pravo na nadu i sreću. Biće to sudar najuspešnijeg domačina i statistički slabog gosta.

"Saobraćajci" (od 11:00) su ponovo domaćini i na krilima pobede protiv trećeplasiranih “optičara” dočekuju čvrst i homogen sastav Jedinstva. Utakmica u Surčinu je završena bez golova i trener Mitrović objašnjava da "spori" teren sa prirodnom travom nije dozvoljavao da odigraju brže i povezanije, tako da su pružili 50 odsto mogućnosti. Problem, kaže, za većinu ekipa može biti promena podloge i založio se da se bar u ovom periodu godine igra na veštaku. O domaćinu ima visoko mišljenje i kaže da se radi o dobroj ekipi, disciplinovanoj, sa kvalitetnim veznim redom, koji su tokom priprema beležili zapažene rezultate. Duel će propustiti Mitrović(kartoni), dok je nastup Maksimovića pod znakom pitanja. Dve ekipe dele deveto i deseto mesto (18 bodova) i u zavisnosti od rezultata moguća je zamena mesta.

U popodnevnom terminu igraju se dve utakmice u Obrenovcu i Gornjoj varoši.

Meč između vodećeg Zemuna i Budućnosti nosi obeležje derbija i moćni domaćin je u obavezi da materijalizuje tesnu pobedu na Adi Ciganliji. Do 88. minuta su imali veliki kapital (3:0) u odmeravanju snaga sa Torlakom i nesmotrenošću dozvolili upornim "vakcinašima" da sa dva gola uvedu utakmicu u dramatičnu završnicu. Budućnost je iskoristila loš momenat "mlekadžija" i iskusno koristila greške rivala za sigurnu pobedu. Biće to duel uspešnog domaćina (sedam pobeda) i trećeplasiranog po učinku gosta (14 bodova).

Radnički se pobedom na Bulbudercu revanširao Zvezdari za jedini poraz pored Kolubare i učvrstio se na petom mestu. Dobro su se pojačali i nemaju slabo mesto u timu, a trenerski tandem Markoski - Bošković zna recept za svakog protivnika. U derbiju na Bulbudercu Ratković je nakon prekida glavom sa 6-7 metara matirao domaćina i dolazak Torlaka je prilika da potvrde pobedu na premijeri. Trener gostiju Ivan Đurović smatra da su olako primili golove protiv lidera i zadovoljan je izdanjem u zadnjih 15 minuta kada su presingom stavili zeleno-plave na velika iskušenja. Nadoknada od dva minuta išla je u prilog rivalu, jer je bilo malo vremena za anuliranje prednosti. Za Radnički kaže da pored Zemuna i Zvezdare, ima najveći potencijal i kvalitet, osvojen bod bi bio zlata vredan. Biće jači za Markovića i Jovanovića, a izostaće Jovančić.

PKB i Prva iskra bili su neuspešni na startu, naročito su neprijatno iznenadili Baričani ubedljivim porazom u derbiju začelja. Trener Malići kaže da nisu bili na nivou i problem je pre svega psihološke prirode, izazvan oduzimanjem bodova, sa kojim ne mogu da se pomire. "Mlekadžije" su tehničkim greškama kumovali porazu u Dobanovcima. Nisu bili strpljivi, bez strategije i cilja, kumovali su porazu i pokvarili bilans na gostovanju. Poštuju Iskru i smatraju da je na poraz uticao slab dan "hemičara", kvaliteti jednog Ahmetovića, Šarića i ostalih nisu sporni. Baričani će biti jači za Šarića i Milivojevića, a izostaće Stajić.


Torlak 1 : 2 Jedinstvo
Zvezdara : Budućnost
Rad : Prva iskra
Brodarac 2 : 0 Ušće Novi Beograd
GSP Polet Dorćol 0 : 1 BASK TEK
Teleoptik 2 : 0 PKB
Sinđelić 0 : 2 Zemun
Studentski grad 1 : 4 Radnički
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zemun 25 18 4 3 58
2 Teleoptik 25 18 3 4 57
3 Zvezdara 24 13 7 4 46
4 Radnički 25 11 6 8 39
5 Jedinstvo (-2) 25 9 8 8 33
6 Studentski grad 25 9 5 11 32
7 Ušće Novi Beograd 24 8 7 9 31
8 Budućnost 24 8 7 9 31
9 Sinđelić 25 8 6 11 30
10 PKB 25 8 6 11 30
11 Brodarac 24 8 5 11 29
12 GSP Polet Dorćol 25 7 7 11 28
13 BASK TEK (-3) 25 6 12 7 27
14 Prva iskra (-12) 24 9 6 9 21
15 Torlak 25 4 5 16 17
16 Rad (-6) 24 4 4 16 10