XS
SM
MD
LG

Zadnje kolo u Beogradu rešava brojne dileme: "Sokolovi" pobedom ostaju, Dobanočanima dovoljan bod, Iskra ne zavisi od sebe, Surčinci moraju da slave...

Ne pamti se da je poslednje kolo u Srpskoj ligi, Beograd, odlučivalo o tolikom broju putnika u Zonu. Prvak se zna, Zemun se vraća tamo gde mu je po kvalitetu i tradiciji mesto. Dobro se zakuvalo u borbi za opstanak i ugroženo je sedam ekipa. Status srpskoligaša izgubili su ranije Rad, Torlak i Sinđelić. Među PKB-om, Prvom iskrom, GSP Poletom, Studentskim gradom, Budućnošću i BASK-om, traže se dva direktna putnika za Zonu i jedan za baraž. U 90 minuta nekom od navedenih klubova može da stane čitava sezona.

Utakmica pored hipodroma, između BASK-a i Budućnosti jednog rivala šalje ispod crte. Dobanovčanima odgovara bod, ali ne i domaćinu koga vade samo tri boda.

Studentski grad u svim kombinacija je obezbeđen i da izgubi od Brodarca ostaje zbog boljeg međusobnog skora sa ostalim konkuretima.

U delikatnom položaju su Baričani, jer ne zavise od sopstvenog učinka protiv Ušća i treba da se kockice slože, pobedom stižu do baražaa. Ako pobede Baričani i PKB u problemu su “saobraćajci” ukoliko ne dobiju nezaintersovane “orlove”. “Poklon” od tri boda za zelenim stolom (sporan lekarski pregled igrača Radničkog) dobro im je došao. Jedinstvo samo spašava pobeda nad mladim “optičarima”, svaki drugi rezultat vodi u ponor. Ukoliko se desi da navedene četiri ekipe pobede Budućnost ispada, a Iskra igra baraž.

To su neke od kalkulacija i biće više nego uzbudljivo i dramatično na utakmicama u Surčinu, na Dušanovcu, Novom Beogradu, Bežaniji i Padinskoj Skeli. Prevagu mogu da odnesu bodovi oduzeti za zelenim stolom. Da pođemo od Prve Iskre koja je ostala kraća za 12 bodova (sa tim bodovima bili bi treći). Jedinstvu je zbog administrativne greške oduzet bod za remi protiv “sokolova” i dodatno su sankcionisani sa dva boda. BASK-u su oduzeta tri boda protiv istog protivnika, ali u prvom delu sezone.

Prilika je da se osvrnemo na proteklu sezonu i iznesemo razmišljanja pojedinih stručnjaka. Nikola Iliću, treneru Brodarca, se dopalo što se iz godine u godinu pojavljuje sve veći broj mladih igrača i klubovi se usresređuju na angažovanje mladog naraštaja. Ma koliko je teško i složeno poslovati kao jedan srpskoligaš, kaže on, klubovi se u postojećoj konstalaciji trude da podmlađuju redove.

- Ekipe koje su jesenas bile dole, kao Prva iskra, BASK i Brodarac, ovog proleća su dominirale i slika na tabeli je sasvim drugačija. Pohvalio bih Zemun kao najbolji tim i zasluženi plasman u Prvu ligu. Pohvale idu na adresu Teleoptika, koji insistira na razvoju dece i maksimalno je posvećen tome - kaže mladi stručnjak i dodaje da mu se nije dopao sistem takmičenja sa velikim brojem klubova koji ispadaju.

- Za jednu razvojnu ligu previše je da ispadne 5-6 klubova. To je kontrproduktivno i vodeći ljudi klubova moraju da se finansijski izcrpljuju dovodeći poznata imena koja će im garantovati opstanak. U Zoni ima dobro platežnih klubova koji ne žale da zavuku ruku dublje u džep i plate igrača, tako da ne pomišljaju da igraju u Srpskoj ligi. Mladi igrači ne mogu da napreduju pod pritiskom, u mirnijoj ligi brže se razvijaju.

Zdravko Kovačević, trener Obrenovčana, došao je u ambicioznu sredinu i naredne sezone planiraju napad na tron.

- Ne pamtim da je zadnje kolo rešavalo sudbinu toliko klubova. Računica je prosta, BASK samo pobeda zadržava u ligi, Budućnosti je dovoljan bod i tako dalje. Klubovi sa 40 bodova su sigurni, samo bod manje unosi zebnju, a oni koji imaju manje još su u težem položaju - kaže o mogućim kalkulacijama i dodaje da je kvalitet na zavidnom nivou, ali ima prostora da se podigne na još veći nivo.

- Svaki klub ima par iskusnijih igrača, ostali su uglavnom mladi. Radnički je završio u mirnoj luci, radi se o stabilnoj sredini, koja počiva na zdravim nogama. U klub sam došao ranije da bi se napravio temelj za sledeću sezonu i uključili u trku za prvaka. Pored prvaka Zemuna, Brodarac je najviše pokazao u nastavku sezone i od poslednjeg mesta došao do sedme pozicije i finala kupa Beograda. Žao mi je što Sinđelić, klub tako bogate tradicije, sa izuzetnom infrastrukturom, ispada. Odigrao je promenljivo, sa dosta padova, naročito u završnici prvenstva - navodi Kovačević.

Da pomenemo ostala dva para 30. kola, koji ne donose toliko uzbuđenja i biće odigrani za prestiž.

Zemun će ugostiti Zvezdaru, koja je razočarala i nanizala pet poraza. Radnički će imati lak posao sa poslednjim Radom.


Jedinstvo 3 : 1 Teleoptik
Sinđelić 1 : 4 GSP Polet Dorćol
Studentski grad 1 : 0 Brodarac
Radnički 4 : 0 Rad
Zemun 1 : 1 Zvezdara
PKB 4 : 2 Torlak
BASK TEK 4 : 0 Budućnost
Ušće Novi Beograd 2 : 3 Prva iskra
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zemun 30 21 6 3 69
2 Teleoptik 30 20 3 7 63
3 Zvezdara 30 13 8 9 47
4 Radnički (-2) 30 13 6 11 43
5 Studentski grad 30 12 6 12 42
6 Ušće Novi Beograd 30 11 7 12 40
7 Jedinstvo (-2) 30 11 9 10 40
8 GSP Polet Dorćol 30 11 7 12 40
9 BASK TEK (-3) 30 10 13 7 40
10 Brodarac 30 11 7 12 40
11 Prva iskra (-12) 30 15 6 9 39
12 PKB 30 11 6 13 39
13 Budućnost (-6) 30 10 9 11 33
14 Sinđelić 30 8 7 15 31
15 Torlak 30 4 6 20 18
16 Rad (-6) 30 4 4 22 10