XS
SM
MD
LG

Crnjani doveli trojicu pojačanja

Prvi trening Budućnosti - foto: Dragan Pejić

U Srpskoj Crnji nisu zadovoljni jesenjašnjim plasmanom na deseto mesto i na 15 utakmica osvojenih samo pet pobeda (plus 4 remija i 6 poraza), skronmom golrazlikom 19:23 i svega 19 osvojenih bodova. Pogovoro što je pred početak prvenstva dovedeno nekoliko igrača od kojih se očekivalo da budu pojačanja i ostvare bolji plasma. Doduše, nešto lošiji plasma od očekivanog je uslovila i činjenica da na nekim utakmicama nije bilo sreće a i sudije su ih teško oštetile bar na tri utakmice. Sa na taj način izgubljenih nekoliko bodova, Budućnost bi bila znatno bolje plasirana, ali čemu sada priča o "lanjskom snegu"? Pogotovo kad se zna da su i sportska (ne)sreća i sudijske nepravde, bile namerne ili iz neznanja, bile, jesu i ostaće večna stvarnost.

Bilo kako bilo, trener Milenko Zečević - Zeka i uprava kluba su zaključili da neki novoangažovani igrači nisu ispunili očekivanja (Klaić, Leđanac, Stankov ...) pa su otpušteni. Ubojiti golgeter Pekić je otišao na rad u inostranstvo a izvanredni vežnjak Vladimir Stričević je prestao da igra, jer su ga pritisle godine i nemogućnost da trenira i putuje iz Novog Sada. Ostali su centarfor Radojičić i ranije već dovedeni zrenjaninci Ajdarić, Stanić, Mastilo i Vlaučin, te golman Kučurev iz Melenaca.

Procenjeno je da, želi li se boljitak, treba rešiti tri neuralgične tačke: golman, štoper i špic! Ruku na srce, Kučurev je bio sasvim solidan na golu, ali kako je Marko Živkov, sin Slobodana Živkova nedavno preminulog trenera rođenog Crnjanina, izrazio želju da želi iz Kozaraca da pređe u Crnju, a objektivnio je kvalitetniji golman od Kučureva, postao je prvo pojačanje Budućnosti! Godinama je uspešno branio u klubovima višeg ranga takmičenja: Kikindi, Senti, Bečeju i Novom Kozarcima, ima 32. godine i ambiciju da što duže i uspešnije brani u rodnom mestu svog pokojnog oca - sjajnog fudbalera, trenera i čoveka! Veliki motiv će mu biti i očev mural, nedavno oslikan na zidu tik uz sam gol na crnjanskog stadionu!

Nakon prestasnka sa igranjem odličnog štopera Vasiljevića, na toj poziciji se pokušavalo sa više igrača (Manojlović, Stankov, Leđanac, Kondić) ali kako ni jedan nije dobacio više od proseka, konačno je doveden kvalitetni i iskusni Terzin iz Kozare, raniji igrač Mladosti iz Lučana. Konačno špic. Nakon odlaska novosađanina Pekića, doveden je takođe iz Novog Sada Radojičić, koji je jesenas igrao dosta dobro, ali kako je u špicu najčešće ostajao usamljen, doveden je odlični Radivojac, kapiten ŽAK-a. Njima će se u špicu pridružiti oporavljeni Saša Prokin i stalno pripravni Perin - tako da je realno očekivati da crnjanski napad konačno postane ubojit. Tim pre što će ga iz pozadine potpomagati odlični vežnjaci Vlaučin, Mastilo, Stojičić, Kondić i Hovanec, te bonusi braća Milutin i Jovan Tomin i Savin, koji do sada nisu igrali na nivou ranga takmičenja ali su mladi i talentovani, u stalnom su usponu i očekuje se da će veoma brzo stasati i biti ne samo prvotimci već i pojačanja.

Kad je reč o klupskim pojačanjima, najznačajnije je angažovanje Mileta Todorova - Štuke, lokalnog biznismena i političara, za generalnog menadžera kluba. Oficijelno on to nije, jer ne želi formalnosti, ali je nesporno da čovek zna i hoće da radi, što se i te kako primećuje, a što je klubu ranije bitno manjkalo. Eto, ni ovaj prilog ne bi nastao da nije njega, jer trener Zečević nerado komunicira sa novinarima, sekretar Zlatko Vasiljević neće ni zapisnik sa utakmice da odštampa novinarima, a jedini fotoreporter u selu Dragan Nikoletić - Crtani neće da snima Budućnost bez da mu se debelo plati, a jedina dva zvanična člana uprave - Darko Števijan i Stanko Kovačević - Ćo se o malo čemu pitaju!

Crnjani su juče, 21. februara, počeli pripreme za novu sezonu sa nekoliko realno moguće ostvarljivih ambicija: da se dobro pripreme, uigraju kvalitetan tim i u prvenstvu ostvare kako bolje, a naročito efikasnije igre, tako i plasma bitno bolji od sadašnjeg. Opšte je mišljenje da za to postoji kvalitetan i dovoljan fond igrača, kvaliteti trenera Zečevića su neosporni, jedino je ostao upitan rad. Crnjanima to nije manir i biće teško, preteško pronaći način da se igrači motivišu na veći rad. Moglo bi se to parama, a kako ih nema, realnije je očekivati praksu "od sad ko i do sad" no da se tu ubuduće nešto radikalno novo desi.

Da li će se čuda ipak desiti, teško je verovati, ali kako ni u drugim klubovima nema puno trudoljibivih momaka, dakle elementarno zadovoljavajućeg rada, ostaje da se veruje da će ovaj tim Budućnosti pobeđivati na induvidualni kvalitet, koji je nesporan. Uostalom, evo aduta: Živkov - Stanić, Ajdarić - Mastilo, Terzin, Markov, Vlaučin, Tomin ( Kondić ), Radojičić (Radivojac), Savin (N.Kovačević), Stojičić (Hovanec).

Piše: Dragan PEJIĆ


Jedinstvo (BK) 3 : 1 Borac
BAK 4 : 1 Crvena zvezda
Rusanda : Sloboda
Vojvodina 1928 : Begej
Polet : Radnički (K)
Mladost : OFK Proleter
Kozara 2 : 3 Jedinstvo (V)
ŽAK : Budućnost
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Vojvodina 1928 24 19 2 3 59
2 Mladost 24 16 5 3 53
3 Jedinstvo (V) 25 14 5 6 47
4 Budućnost 24 13 4 7 43
5 Begej 24 12 4 8 40
6 Kozara 25 11 6 8 39
7 Sloboda 24 9 6 9 33
8 Polet 24 9 6 9 33
9 Borac 25 9 4 12 31
10 Rusanda 24 8 6 10 30
11 Crvena zvezda 25 7 7 11 28
12 Jedinstvo (BK) 25 7 6 12 27
13 OFK Proleter 24 7 5 12 26
14 BAK 25 6 5 14 23
15 Radnički (K) 24 4 6 14 18
16 ŽAK 24 5 1 18 16