XS
SM
MD
LG

Goran Vlaučin - strelac po genu

Goran Vlaučin, golgeter Vojdođanske lige "Istok" - foto: Dragan Pejić

Imala je Srpskocrnjanska ''Budućnost'' u svojoj stogodišnjoj istoriji i boljih igrača i spretnijih strelaca od 25-godišnjeg Gorana Vlaučina, ali se ipak ne pamti da je neko tako superiorno i u kontinuitetu tresao protivničke mreže kao ovaj momak u tekućem prvenstvu. Postigao je čak 17 golova a imao i 4 asistencije! Kako igra na poziciji desnog krila, relativno je nizak i krhke građe, umnogome podseća na Milana Marića nezaboravnog crnjanskog golgetera osamdesetih godina. Kako je Mare nezaboravna crnjanska legenda, Vlaučina svi s njim porede jer zna fudbal, brz je, vešt dribler i spretan strelac. Uz sve - dobar je čovek, vole ga saigrači i publika!

Rođen je u Zrenjaninu 1999. godine i kao devetogodišnjak počeo trenirati u nižerazrednom '’Banatu''. Kako je istoimeni klub iz Banatskog Dvora bio u usponu odveli su ga u svoje redove videvši u njemu veliku nadu za svoju prvoligašku ambiciju. Nakon četvorogodišnjg boravka u Dvoru prelazi u ''Bambi'' iz Lukićeva, potom "Hajduk" iz Kule - čiji omladinski timovi su bili elitni u najkvalitetnijim ligama Vojvodine i Srbije.

- Kada sam dospeo u seniorski uzrast vratio sam se u rodni grad i zaigrao u "Radničkom" koji je bio jak vojvođanski ligaš. Obližnji klub iz Perleza "Vojvodina" se borila za viši rang pa me je trener Marko Guteša angažovao da im igram ''bonusa''. Njihovo bitisanje u tom rangu nije dugo potrajalo a sjajni trener Guteša je prešao u Žitište, naravno i ja s njim. Bio sam golgeter ekipe pa me je angažovao Bečej koji je igrao u višem rangu. No, niti mi se tamo svidelo a ni ja njima pa se ubrzo vraćam u Žitište i tu naredne dve godine igram sa velikim uspehom. Gutešu je nasledio Milenko Zečević "Zeka" sa kojim sam sjajno sarađivao i kada je prošle godine postao, po ko zna koji put, trener Budućnosti, nisam imao dilemu hoću li ili ne prihvatiti njegov poziv da pređem u Srpsku Crnju gde evo drugu godinu igram s velikim uspehom - objašnjava Vlaučin svoja putešestvuja po klubovima Vojvodine.

Njegove kvalitete najbolje poznaje trener Marko Guteša:
​- Bez sumnje je odličan fudbaler, sjajan za ovaj rang takmičenja: tehnički kompletan, majstor driblinga, rasan strelac. Bio mi je veoma dragocen i u Perlezu i u Žitištu pa sam nerado pristajao da ga pustim da ode. Sada vidim da je to bila greška jer je stalno napredovao i gde god da je otišao u klub višeg ranga napravio bi dobru karijeru. Sa 25 godina je za tako nešto sada već kasno, ali i Crnja je dobar i veliki klub, radujem se da igra odlično i u kontinuitetu daje golove!

A šta je Vlaučinova uža specijalnost koja ga čini vrhunskim strelcem iako formacijski ne igra u špicu no veznom redu, najbolje zna Aleksandar Basta, pomoćni trener "Budućnosti", svojevremeno i sam sjajan strelac?!

- Veoma je brz, ima neverovvarnu startnu brzinu, i kada uhvati tih prvih nekoliko koraka nemoguće ga je stići. Zahvaljujući tom kvalitetu veoma često sam sebe dovodi u šansu za pogodak, nepogrešivo ga postiže, budući da ima i sjajnu tehniku. Rečju - sjajan je fudbaler i divna ličnost, pravo bogatstvo našeg kluba!

Osim induvidualnih kvaliteta - urođena brzina, iškolovana tehnila, neuhvatljiv dribling i spretnost pred golom, Vlaučina krasi i nadasve smisao za kolektivnu igru, tako da svoje nesporne kvalitete podređuje kolektivu, što treneri naročito cene.

- Srećan sam što mi je u Crnji sjajno, vlada veliko drugarstvo, treneri Zečević i Basta kvalitetno rade a u klubu je dvadesetak odličnih pojedinaca. Igramo kolektivno, jaki smo na svim pozicijama i u klubu je stvorena pobednička atmosfera pa na svaku utakmicu idemo na pobedu. Zimus smo se pojačali i da smo ovakav tim imali na početku sezone, bili bi šampioni. Uostamom, poslednjih 7 od 8 utakmica smo pobedili i ličnog sam mišljenja da smo trenutno najbolji tim u ligi. I drugo, Crnja u poslednje vreme puno ulaže u fudbal - sem sjajnih pojačanja tima, unapredili su odnose u klubu, razvili marketing, pokrili tribine, postavili sedišta, sagradili reflektore i elektronski semafor, na stadionu odslikali murale svojoj trijici legendi, vratili publiku na utakmice... Rečju - klub je živnuo u svakom pogledu i nastavili se ovako bićemo... uostalom pričaćemo o tome već dolazećeg leta - završava Vlaučin bez želje da prejudicira ono o čemu svi u Crnji naveliko pričaju - skorašnjem i konačnom jurišu na viši rang takmičenja!

Tekst i foto: Dragan Pejić


Igrač
Napad
Broj godina: 25

Budućnost
Srpska Crnja
Vojvođanska liga "Istok"
2023-2024
Borac : Kozara
ŽAK : Mladost
Budućnost 1 : 0 Polet
Jedinstvo (V) 1 : 4 Vojvodina 1928
OFK Proleter 1 : 1 Rusanda
Radnički (K) 3 : 5 BAK
Begej 1 : 1 Jedinstvo (BK)
Sloboda : Crvena zvezda
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Vojvodina 1928 28 23 2 3 71
2 Mladost 27 18 5 4 59
3 Budućnost 28 17 4 7 55
4 Jedinstvo (V) 28 15 5 8 50
5 Kozara 27 12 6 9 42
6 Begej 28 12 5 11 41
7 Rusanda 28 10 8 10 38
8 Sloboda 27 10 7 10 37
9 Borac 27 11 4 12 37
10 Polet 28 10 6 12 36
11 Crvena zvezda 27 8 7 12 31
12 Jedinstvo (BK) 28 8 7 13 31
13 OFK Proleter 28 8 6 14 30
14 BAK 28 8 5 15 29
15 Radnički (K) 28 4 6 18 18
16 ŽAK 27 5 1 21 16