XS
SM
MD
LG

Otrgnuto od zaborava: Prvo gostovanje Ajaksa iz Amsterdama u Beogradu 1933. godine

Dnevni list "Vreme" 17. jul 1933. godine - foto: arhiva Matice srpske, Novi Sad

To u Srbiji i regionu, kao u u Amsterdamu znaju, da sam jedan od najvećih ajaksoljubaca na Balkanu, a i mnogo šire, jer Ajaks je ceo svet.

Opravdanost te moje ljubavi prema Ajaksu je sadržana, između ostalog i zbog saznanja da je Ajaks bio prvi holandski klub koji je gostovao u Beogradu, još 15. jula 1933. godine.

Te letnje tople večeri, na igralištu ondašnjeg Beogradskog sportskog kluba (BSK), pod svetlošću 28 velikih sijalica, raspoređenih na četiri stuba (na svakom stubu po 7 sijalica) snage su, u prijateljskoj utakmici, odmerili BSK i Ajaks, koji su u to vreme i davali najviše igrača za svoju državnu reprezentaciju, Jugoslaviju i Holandiju.

Posebna i nezamisliva zanimljivost, za vreme od pre 90 godina, je činjenica da je utakmica između BSK-a i Ajaksa, navedenog datuma počela u subotu u 22 časa, a završila se gotovo u ponoć.

Krajnji rezultat utakmice je bio 3:1, za BSK, za koga su golove postigli: Šurdonja, Glišović i Tirnanić, a strelac jedinog gola za Ajaks je bio Ten Have.

Evo i sastava sa te utakmice.

BSK: Glazer, Petković,Tošić, Arsenijević, Stevović, Đorđević, Tirnanić, Šurdonja, B.Marjanović, Vujadinović i Glišović.

Ajaks: Vis, Van Dajk, Putelar, Hangard, Andersen, Don, Ten Have, Volkers, Bromvlit, Šubert i Mulders.

Ono što je posebno zanimljivo da je te iste 1933. godine Beogradski sportski klub (BSK), već u decembru doputovao u Amsterdam i odigrao dve prijateljske utakmice sa Ajaksom. Prvu 24. decembra (rezultat je bio 2:2), a u drugoj utakmici odigranoj  31. decembra, uoči Nove 1934. godine, BSK je pobedio sa 5:3.

Dnevni list "Vreme" 17. jul 1933. godine - foto: arhiva Matice srpske, Novi Sad

A onda je 1966. iz Beograda u Amsterdam i Ajaks stigao Velibor Vasović, koji je kao kapiten prvi put u istoriji Ajaksa 1971. uvis podigao pobednički pehar Kupa šampiona/Lige šampiona. Ubrzo je stigla 1973. godina i Ajaks, baš u Beogradu, pobedom nad Juventusom 1:0., treći put uzastopno osvaja Evropsku titulu, a Johan Krojf, kao kapiten, svoj najveći pehar u igračkoj karijeri. Protokom vremena, ali kao po nekom pravilu i Božijoj volji onda su iz Srbije u Ajaks stizali: Miralem Sulejmani (2008. godine), Marko Pantelić (2009.), Nemanja Gudelj (2015.) i Dušan Tadić (2018). Svi oni su ostavili neizbrisiv trag, a Dušan Tadić posebno. Gotovo ravan onom Velibora Vasovića.

Na krilima ovih agendi i istorijskih činjenica, Velibor Vasović i moja malenkost, su u Srbiji, 2. juna 1996. osnovali, srpski Ajaks. Na dan kada je Vasović, 1971. godine podigao pehar u Londonu i ušao u besmrtnost i nezaborav.

Večna je fudbalska veza Ajaksa, Amsterdama, Beograda, Srbije i Holandije. Uskoro će toj vezi biti i jedan vek.

Autor-istraživač: Svetozar Čiča


Ajax 3 : 1 AEK Athens
Brighton & Hove Albion 1 : 0 Marseille
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Brighton & Hove Albion 6 4 1 1 13
2 Marseille 6 3 2 1 11
3 Ajax 6 1 2 3 5
4 AEK Athens 6 1 1 4 4