XS
SM
MD
LG

Sa odstojanja vremena: Dušan Tadić došao tiho i ušao u legendu

Jul 2018. godine, dolazak Dušana Tadića u klub - foto: ajax.nl

U nedelju je u derbiju Holandskog prvenstva Ajaks pobedio PSV u Ajndhovenu sa 2:1 i ponovo preuzeo čelnu poziciju koja otvara put ka, možda, novoj 36. tituli. 

Ponovo je u glavnoj ulozi bio Dušan Tadić, čiji su centaršut i asistenciju, za prvi vodeći gol, opevali mnogi novinarski pesnici fudbala, kako oni u Holandiji, tako i širom Evrope. 

Zato je i zgodna prilika, da se prisetimo, jula 2018. godine i tihog dolaska Tadića u redove Ajaksa. Tog sunčanog julskog amsterdamskog dana je došao, obučen ležerno, ali čvrstog i odlučnog koraka, da ostavi pristojan trag na "Johan Krof Areni". U momentu kad je nogom stupio na plato predvorja Arene je bezmalo imao već 30. godina života, ali i reference spartanskog sportiste koji strogo vodi računa o svakom detalju svoje karijere na terenu i van njega. U istoriji Ajaksa, koja traje više od jednog veka, je teško naći igrača koji je došao u 30. godini života, a da je ostavio dublji trag kojem se ne nazire kraj. 

Tadićeva dosadašnja karijera korespondira sa istorijskim svetskim pisanim i filmovanim romanima o Dok Holideju, na čijoj naslovnici je pisalo: "Došao je tiho i ušao u legendu". Dok Holidej je stigao na filmsko platno iz Džordžije, a Dušan Tadić u Amsterdam, iz Srbije. 

Autor: Svetozar Čiča


Igrač
Napad
Broj godina: 35