XS
SM
MD
LG

Holanđanin, Sander Zeldenrijk, piše knjigu o Dušanu Tadiću

Foto: Sander Zeldenrijk, na stadionu Crvene zvezde u Beogradu, mart 2022. - foto: lična arhiva

Poznati holandski novinar Sander Zeldenrijk (44) je 18. marta 2022. (na 122 rođendan Ajaksa iz Amsterdama) sleteo na beogradski aerodrom, a potom se uputio u Bačku Topolu i Novi Sad, da skuplja građu za knjigu o Dušanu Tadiću, koja treba da izađe iz štampe 18. oktobra, ove 2022. godine., neposredno pred Svetsko prvenstvo u Kataru.

Sander Zeldenrijk već 14 godina (broj Johana Krojfa) uređuje "Ajax Life" (Ajaksov život) časopis armije navijača amsterdamskog Ajaksa i on je na određen način njihov ambasador-predstavnik i glas.

Mi u Srbiji, kao i većina drugih građana u svetu, na reč Holandija, odmah pomislimo na slavne slikare Rembranta, Van Goga, vetrenjače, Ajaks i fudbalsku gazelu Johana Krojfa.

Naslovnica knjige - foto: lična arhiva, Sander Zeldenrijk

Ajaks je odavno postao inspiracija za ceo svet, a naš Dušan Tadić je njegov aktuelni kapiten, a nekad je to bio i Velibor Vasović. Ajaks je gostovao u Beogradu još daleke 1933. godine kad je odigrao prijateljsku utakmicu sa ondašnjim slavnim BSK-om (Beogradski sportski klub). Svoju izraženu emotivnu vezu prema Beogradu i Srbiji, Ajaks ima i zbog činjenice da je u njemu, 30. maja 1973. godine, osvojio, na stadionu Crvene zvezde pred 100.000 gledalaca, svoju treću uzastopnu titulu šampiona Evrope. Pobeđen je Juventus sa 1:0, a Johan Krojf je posle Velibora Vasovića i Pit Kajzera, prvi put, kao kapiten podigao pehar put neba.

Eto bezbroj razloga da se sa razlogom iščekuje prva knjiga o Dušanu Tadiću iz pera (kompjutera) Sandera Zeldenrijka, urednika i novinara, sa večito urođenim Ajaksovim osmehom na licu.

Autor: Svetozar Čiča


Igrač
Napad
Broj godina: 35