XS
SM
MD
LG

Čudni rezultati u finišu sezone na Istoku, Prokupčani i Vlasina biju bitku za ostanak, niški okršaj na oproštaju od Srpske lige

Pred poslednje kolo na Istoku gotovo da je sve poznato, izuzev četvrtog putnika u niži rang. Kandidati su OFK Topličanin i Vlasina, koje razdvaja bod. Dueli u Vlasotincu i Jagodini daće odgovor na preostalo pitanje. U prethodnom kolu GFK Dubočica je obezbedila naslov prvaka pošto je odmakla Piroćancima pet bodova. Najubedljiviju pobedu ostavarila je Budućnost nad mladim Jagodincima, Brzi brod je upisao “pirovu pobedu” na oproštaju od navijača i Srpske lige. Paraćinski derbi je protekao bez golova, Zaječarci su iznenadili Svilajnčane, Pčinja je načinila veliko iznenađenje i nanela prvi poraz u nastavku sezone Timočaninu.

U Jagodini gostuju ugroženi Prokupčani i ukoliko Vlasina savlada Timok 1919, moraju pobediti. Nešto teži raspored uticao je da Topličanin u prethodnih pet kola osvoji četiri boda i nađe se u delikatnoj situaciji. Jagodincima nikako da krene, promenili su trenera i ništa se bitnije nije desilo. Podbacili su u drugom delu sezone i mlad sastav je imao dosta oscilacija(osvojili 15 bodova), i iskoristili promenljive igre najbljižih konkurenata da obezbede deveto mesto.

Poput OFK Topličanina, Vlasina je razočarala ovog proleća (13 bodova) i zahvaljujući jesenjoj zalihi ostali su u igri za opstanak. Pružili su žestok otpor prvaku i tek su u finišu sezone uspeli da se podignu i “koliko-toliko" poprave položaj na tabeli. Favoriti su protiv mlade ekipe iz Zaječara, ali ne zavise od sopstvenog učinka i moraju osluškivati dešavanja iz Jagodine. Timok 1919 je iznenadio Svilajnčane zahvaljujući sjajnom golmanu Jovanoviću i strelcu Petroviću (2007), najmlađem strelcu u šampionatu. Prekinuli su niz poraza, ali je razočarenje ostalo i navijači su im uputili jasnu poruku rečima “Kraljevica za vas više ne postoji, ukaljali ste ugled plavoj boji”.

Piroćanci stavljaju tačku na jednu turbulentnu sezonu i imaće velike zamerke na regularnost prvenstva i odnos saveza prema Radničkom. Odigrali su u Prokuplju punom snagom protiv domaćina kome su preko potrebni bodovi. Još jednom su potvrdili da se ne bave mešetarenjem i teren je pravo merilo vrednosti. Timočanin, naredni rival, se izblamirao protiv Pčinje i pokvario sjajan niz u nastavku prvenstva. Pored Timok su padao prvak i još nekoliko velikana, a desilo se da davljenik iz Trgovišta odnese bodobe. Zaista se čudne stvari dešavaju na Istoku tako da i taj rezultat ide u skladu sa tim.

Pčinja je (ne)planiranim bodovima u Knjaževcu obezbedila opstanak i protiv Meševa će odigrati utakmicu bez takmičarskog značaja. U Trgovištu su osvojili 21 bod I po tom ostvarenju su među najslabijim domaćinima. U goste dolazi Meševo, tipična domaćinska ekipa, koja je na strani neprepoznatljiva i u drugom delu sezone osvojili su manje bodova.

Dva sada već bivša srpskoligaša, Car Konstantin i Brzi brod oprostiće se od neuspešne sezone na Bubnju. Domaćin se hrabro nosio sa visokim protivnikom u Meševu i imaju priliku da slave posle dužeg vremena. Gosti su u nastavku sezone prevazišli očekivanja i da su tako odigrali u prvom delu, obezbedili bi opstanak.

Dunav nije planirao da ostavi bodove u niškom predgrađu i poraženi su posle pet kola. Proleće je proteklo u znaku Prahovčana (25 bodova) i još pre dva kola obezbedili su ostanak u društvu srpskoligaša. U goste dolazi četvrtoplasirani SFS Borac, koji je u finišu popustio i u prethodna tri kola osvojio bod. U derbiju Paraćina nisu uspeli da savladaju gradskog rivala Jedinstvo.

Jedinstvo se posle dva poraza stabilizovalo i obezbedilo osmo mesto. Slabije su odigrali nego u prvom delu i protiv novog prvaka iz Leskovca teško mogu da uvećeju bodovni saldo. GFK Dubočica je vezala četiri pobede, koje su joj donele titulu I po rezultatima na gostovanjima su ispred svih i favoriti su u Paraćinu.

Svilajnac je poprište derbija između Radničkog i Budućnosti. Domaćin igra po principu toplo-hladno”, dve pobede smenila su dva poraza. Nisu na nivou igara od jedenas, ali peta pozicija je mesto koje im po kvalitetu pripada. U slučaju povoljnog rezultata mogu se vratiti na četvrto mesto ukoliko “staklari” ostave bodove pored Dunava. Budućnost još jednu sezonu završava u vrhu tabele. Reče trener Stanković da su uspeli da amortizuju “otimačinu” bodova i učinjenu nepravdu. Po učinku na terenu drugi su na tabeli bez administrativnih zavrzlama. Domaćin je u maloj krizi, gosti tradicionalno dobro prolaze u odmeravanju snaga sa Svilajnčanima.


Radnički (P) 6 : 2 Timočanin
Pčinja 4 : 3 Meševo
Car Konstantin 1 : 5 OFK Brzi Brod
Dunav 4 : 1 SFS Borac
Jedinstvo (P) 2 : 1 GFK Dubočica
Vlasina 3 : 0 Timok 1919
Radnički (S) 0 : 2 Budućnost (P)
GFK Jagodina 2 : 1 OFK Topličanin
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 GFK Dubočica 30 21 6 3 69
2 Radnički (P) 30 21 4 5 67
3 Budućnost (P) 30 17 9 4 60
4 SFS Borac 30 13 8 9 47
5 Radnički (S) 30 13 7 10 46
6 Timočanin 30 12 9 9 45
7 Meševo 30 14 3 13 45
8 Jedinstvo (P) 30 13 5 12 44
9 GFK Jagodina 30 12 5 13 41
10 Dunav 30 11 7 12 40
11 Pčinja 30 10 9 11 39
12 Vlasina 30 10 6 14 36
13 OFK Topličanin 30 9 7 14 34
14 OFK Brzi Brod 30 10 2 18 32
15 Timok 1919 30 6 6 18 24
16 Car Konstantin 30 1 1 28 4