XS
SM
MD
LG

Novo revolucionarno ofsajd pravilo u fudbalu?

Foto: FIFA.com

FIFA je dva meseca najavila da će testirati novo ofsajd pravilo kako bi napravila revoluciju u svetskom fudbalu. Novo pravilo testirano je tokom mesec i po dana u Italijanskoj Omladinskoj ligi i prvi rezultati su pokazali da je uticalo na porast golova  od blizu 10 odsto.

Novo pravilo glasi da napadač neće biti u ofsajdu dok god je bilo koji deo njegovog tela, kojim može da igra loptom, u liniji sa defanzivcem protivničkog tima.

Praktično to bi značilo da bi jedan igrač bio u ofsajdu tek ukoliko između njega i defanzivca postoji takozvano "svetlo", odnosno vizualno odvojeni prostor. Novo pravilo je uvedeno u omladinskoj ligi Italije kako bi se videlo koliko pomaže sa povećanjem broja postignutih golova i koliko će utakmice postati zanimljivije. Pokazalo se uspešnim, i palo je precizno - 9,8 odsto više po meču nego po starim pravilima.

U prvih 23 kola igralo se po aktuelnim pravilima ofsajda koja su na snazi i postignuto je 632 gola na 177 utakmica, odnosno 3,57 po meču. Sa novim pravilima, od 24. kola, viđeno je 247 golova na 63 susreta, što je 3,92 pogotka po meču. U praksi je viđeno na svaka tri meča po jedan gol više nego ranije.

Trebalo je defanzivcima i golmanu da se naviknu na određene situacije koje su ranije bile ofsajd, a sada više nisu. Zato ne čudi da se novo pravilo dopalo napadačima, a defanzivcima nije.