XS
SM
MD
LG
30.03.2021 Aleksandra Stojković

Nemački stručnjak gost Voždovca

Foto: FK Voždovac

Evropskim fudbalom trenutno dominira nekoliko trenerskih filozofija a na sam pomen visokog presinga i napadačkog fudbala ređaju se imena nemačkih stručnjaka. Na njih se ugleda i šef stručnog štaba Voždovca, koji je veliki deo svoje igračke karijere proveo upravo u Nemačkoj. Svakome ko je u proteklih godinu dana, od kada je gospodin Jovan Damjanović “preuzeo dirigentsku palicu”, odgledao bilo koju utakmicu Zmajeva jasan je pravac i stil koji se neguje na Krovu.

Klub kao što je Voždovac, u kome se igra moderan fudbal i razvijaju mladi talenti, privlači pažnju evropskih stručnjaka, a jedan od njih bio je gost beogradskog superligaša u prethodnom periodu.

Daniel Nister, nemački stručnjak srpskog porekla, u svom portfoliju ima trofej Lige šampiona i Bundeslige za žene sa Volsburgom, dugogodišnje iskustvo rada u Fudbalskom savezu Nemačke, iskustvo u Ligi Evrope sa austrijskim LASK-om i poduži spisak nemačkih klubova u kojima je radio na različitim pozicijama.

Kao osoba koja je uvek željna novih iskustava, gospodin Nister rado je prihvatio poziv Jovana Damjanovića da bude gostujući trener Voždovca.

Zahvalan sam klubu na ukazanoj prilici, kao trener uvek možeš da naučiš nešto novo. Bilo mi je veliko zadovoljstvo što sam imao priliku da budem deo kluba o kom sam čuo samo reči hvale. Stručni štab, uprava i igrači su me srdačno prihvatili te sam se vrlo brzo uklopio i dobio priliku da izučavam srpski fudbal iznutra. Naravno, moj fokus je bio Voždovac i kroz konstruktivnu analizu i razmenu mišljenja sa stručnim štabom na čelu sa Jovanom Damjanovićem došao sam do mnogih zaključaka. Takođe, uvek je zanimljivo posmatrati rad na terenu i konkretnu primenu taktičkih zamisli u skladu sa igračkim kadrom. Svaka zemlja ima različite uslove i pristup, ali je svima krajnji cilj uspeh. Kultura i lokalni uslovi takođe igraju važnu ulogu, pa sve to treba uzeti u obzir prilikom analize.”

Posle perioda inteznivnog rada, 36-godišnji trener izneo je i svoje viđenje i definiciju Voždovca.

Sa jasnom strategijom, daljim organskim rastom i kontinuitetom, ovde se dugoročno mogu razvijati dobri igrači koji će se pripremati za veće izazove. Način igre prvog tima je pravi za to, vrlo zahtevan, ali održiv. Potrebno je vreme i strpljenje za implementaciju čitavog sistema, ali će to doneti rezultate na duže staze. Velika prednos i naredni korak je implementacija iste strukture i sadržaja u omladinskoj školi. Šansa koju dobijaju mladi igrači, da redovno nastupaju u najvišem rangu seniorskog fubala, ima višestruku korist. Nositi se fizički, ali i mentalno, sa takmičarskim pritiskom, vrlo je pohvalno i korisno za razvoj igrača i njegovog pobedničkog mentaliteta.

Budući da je Nister u svojoj karijeri radio u mnogim nemačkim klubovima, uporedio je uslove koje oni pružaju sa svim uslovima koje ima FK Voždovac.

Sam stadion je vrlo jedinstven i atmosfera u klubu je vrlo prijatna. Prenoćište za igrače, medinski centar i sve mogućnosti koje pruža sam Tržni centar, naročito za porodice sa decom, za svaku je pohvalu. Prostorije poput fitnes sale, sistema za video analizu, zajedničke prostorije za igrače i sl. bi svakako unapredile klub i dovele ga na još viši nivo. Što se tiče igračkog kadra, uglavnom sam radio sa starijim i iskusnijim fudbalerima gde je primarni cilj bio učinak na terenu i rezultat. U Voždovcu je to malo drugačije, fokus je na razvoju mladih igrača, ali to nužno ne isključuje želju za uspehom i pobedama. Ipak, način rada je samim tim drugačiji, a uspeh ekipe svakako diktira i uspeh pojedinca. Klub se konstantno razvija i napreduje na svim poljima, što je za svaku pohvalu!

Posle upoređivanja uslova za rad, trener rodom iz Darmštata, uporedio je nemački i srpski fudbal iz svog ugla.

Profesionalizam u fudbalu, kao i u drugim oblastima, veoma je napredan u Nemačkoj. U svakom klubu radi veliki tim stručnjaka i retko šta je prepušteno slučaju, što u Srbiji nažalost još uvek nije situacija. Intenzintet i zahtevi takmičenja su takođe veći. Oraganizacija učinka je ključ svega i Nemci to odlično rade. U Srbiji ima mnogo talentovanih i tehnički školovanih igrača koje krasi velika strast i pobednički mentalitet. Takav spoj je izuzetno poželjan i čini osnovu za profesionalnog sportistu. Podjednako važnim smatra i činjenicu da mnogi klubovi daju šansu mladim igračima da se u ranoj fazi razvoja dokazuju na polju seniorskog fubala.

Za kraj razgovora, Daniel Nister imao je nekoliko važnih saveta za mlade fudbalske stručnjake.

Fudbalski trener mora se podjednako baviti razvojem pojedinca kao i čitavog tima. Mi treneri imamo uvek jasan zadatak i moramo biti lideri. Nije uvek samo reč o taktici, veoma je važna i komunikacija, razvoj mentalnog i emocionalnog aspekte i još mnogo toga. Fudbal je kompleksan, zbog čega je i toliko fascinantan.” 

Kao trener pokušavajte da pratite procese – podržavajte igrača u pronalaženju sopstvenih rešenja i isprobavanju stvari. Neka igrači donose odluke na terenu i dajte im odgovornost!” 

Ne pokušavajte da kopirate veliki fudbal. Često gledanje fudbalskih utakmica pomaže vežbanje trenerovog oka i tako nauči da bolje čita igru. Svakako trener treba da prati razvoj fudbala, da sakuplja impulse i ideje. Ali uvek uporedite iskreno i realno sa svojom situacijom, postojećim timom, postojećim okruženjem i okvirnim uslovima i zapitajte se šta ima smisla i dovodi moje igrače i moj tim napred?” 

Važno je pronaći svoj put i verovati u njega.” 

“Svako ko se predano i strastveno bavi svojim poslom naći će svoj put i naučiti iz svake situacije i svakog uspeha, ali i neuspeha.” 

“Otvorenost za nove stvari je veoma važna svakome ko želi da se razvija. Razmena sa kolegama trenerima i raznim stručnjacima iz drugih oblasti ili timova stvara dodatno znanje i proširuje vaše vlastite vidike.” 

“Posebno trener, ali i njegov štab moraju da budu uzori. Pored fudbala, takođe je važno preneti određene vrednosti i pokazati ih. Profesionalno ponašanje na terenu i pored njega, maksimalna posvećenost uspehu i pre svega uzivanje u samoj igri.” 

“Koliko god fudbal davao vama, a i vi njemu, uvek mislite i na svoje pauze i rekreacije, kao i na vreme sa porodicom!”


Novi Pazar 2 : 1 Napredak
Mladost (L) 1 : 0 Partizan
Voždovac 0 : 0 Javor Matis
Čukarički 2 : 1 Radnik
TSC 2 : 1 Inđija
Proleter 2 : 0 Vojvodina
Spartak ŽK 1 : 1 Rad
Mačva 1 : 0 Zlatibor
Radnički (N) 5 : 1 OFK Bačka
Crvena zvezda 5 : 1 Metalac
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 38 35 3 0 108
2 Partizan 38 31 2 5 95
3 Čukarički 38 22 8 8 74
4 Vojvodina 38 21 8 9 71
5 TSC 38 17 7 14 58
6 Radnik 38 16 7 15 55
7 Mladost (L) 38 15 9 14 54
8 Proleter 38 15 8 15 53
9 Metalac 38 13 13 12 52
10 Spartak ŽK 38 15 7 16 52
11 Napredak 38 14 8 16 50
12 Novi Pazar 38 14 7 17 49
13 Radnički (N) 38 13 10 15 49
14 Voždovac 38 13 9 16 48
15 Rad 38 14 6 18 48
16 Javor Matis 38 12 10 16 46
17 Inđija 38 10 5 23 35
18 Zlatibor 38 7 8 23 29
19 Mačva 38 7 4 27 25
20 OFK Bačka 38 3 7 28 16