XS
SM
MD
LG

Šta je Deda Mraz poklonio i poželeo srpskom fudbalu

Deda Mraz je pri kraju sa raspodelom poklona, i ispražnjene nebeske kočije sa irvasima za nekoliko sati će sleteti i vratiti se u daleku Laponiju. Simpatični dekica mislio je na sve i jednu vreću želja namenio je brojnoj fudbalskoj familiji. Šta može srpski fudbal da očekuje od Deda Mraza kad su želje u pitanju za narednu 2021. godinu? Očekivanja su kao i uvek velika a sad koliko su realna ostaje da se vidi.

Urgentno pitanje kako u što kraćem roku izabrati kompententnog stručnjaka na mestu selektora Srbije. Nismo uspeli da se ni posle 20 godina plasiramo na Evropsko prvenstvo, i novi izabranik bi trebalo da nas preko teških kvalifikacija odvede na Svetsko prvenstvo u Katar. Do pre neki dan kao glavni kandidat figurirao je Dragan Piksi Stojković, što se pokazalo nerealnim i pravljenjem računa bez krčmara. Popularni trener je smenjen sa mesta šefa stručnog štaba kineskog Gvandžoua, i po slovu sporazuma na kraju tekuće sezone pripada mu veliki kolač od dogovorenih primanja (pominje se 6,4 miliona dolara). Razumljivo je da Stojković nije se hteo odreći gomile para na osnovu minulog rada. Što bi rekli "ni luk jeo, ni luk mirisao" a lova u džepu. Iz prikrajka vrebalo je nekoliko potencijalnih kandidata: Vladimir Milojević, Savo Milošević, sada je aktuelan Vladimir Ivić posle ostavke u Votfordu, Jokanović… Ako su prethodna dva selektora bili iz Partizanovog tabora (Krstajić i Tumbaković), po svemu sudeći prednost bi trebalo da dobije neko od Zvezdaša, mada ne mora da znači.  U FSS moraju da budu ažurniji jer nas uskoro očekuje turneja po SAD-u i Dominikanskoj republici, na pragu je start pomenutih kvalifikacija. Da li dedica bele brade "drži" odgovor u džaku i već zna ime odabranog, moramo se još malo strpiti.  

Verujemo da ni popularni dekica sa irvasima ne zna kako će se okončati preglomazne lige, kako u profesionalnoj tako i u amaterskoj konkurenciji.  Dva profesionalna ranga su brojnija od recimo popularne Bundes lige i Cvajte, i broje 38 klubova, od kojih na kraju treba da ispadne - 14 klubova (oko 33 posto), koliko otprilike važi i za niže rangove. Izgleda da će po svemu sudeći deblji kraj izvući novajlije, nedovoljno spremne da odgovore izazovima višeg ranga. Naročito se to odnosi na one koji su "preko reda" ušli u Prvu ligu Srbije. Mogli su se uveriti da među profesionalcima vladaju surovi takmičarski odnosi bez imalo milosti, gde bitka za bodove ne poznaje fer plej! Zadovoljstvo zbog plasmana u viši rang mnogima će da presedne, jer će im ionako dodatno isprazniti skromne budžete, bez pomoći navijača i onih koji drže banku. Pored novajlija, Demaklov mač visi nad glavama klubova koji su već bili ispali u prethodnoj sezoni ali ih je epidemija korona virusa spasla najgoreg. Eto neke koristi od pandemije, uz silne nevolje koje je donela čitavom svetu. Deda Mraze, Deda Mraze ne sleći sa staze, što kaže popularna dečija pesma, a mislimo na ugrožene klubove.

Ne možemo zaobići po tradiciji nepopularnu "seču trenerskih glava". Samo za proteklih šest meseci superligaši su promenili čak 20 trenera, a prvoligaši više od 16. Ko zna možda će u međuvremenu još neki stručnjak ostati bez posla, ako tako odluče klupski moćnici. Kako imam brojne kontkte sa stručnjacima za vreme radnog angažmana u klubovima, tako i posle odlaska, da se zaključiti da većina ne uspe da pronađe odgovarajuću sredinu, Ili se izgube u moru nižerazrednih timova.

Dosta se bure podiglo oko kriterijuma za podelu novca, prispelog iz UEFA-e, na račun pomoći oko poslovanja klubova. Najnezadovoljniji su u niškom Radničkom i Novom Pazaru, dok im iz saveza poručuju da su se vodili ustaljenim kriterijumima i da je podela bila pravična!?

Korona je uveliko ušla u sport, najviše se odrazila na fudbalska takmičenja i dovela ih do ruba regularnosti. U ligama nema kluba da nije bilo zaraženih. U epidemiji igrači su bolje prošli, za razliku od trenerskog kadra, članova uprave, od kojih su mnogi završili u bolnicama sa teškim upalama pluća. I na Novu godinu bolnice su prepune i mnogi fudbalski radnici se i dalje nalaze na poštedi u kućnoj izolaciji. Da li će vakcina doneti svima spas ostaje da se vidi ali nas kopka pitanje do kada će sve ovo trajati.

Pojedine utakmice "liga petice" se odlažu, ili će privremeno biti stopirane lige. Šta nas očekuje u februaru kad počne nastavak prvenstva i da li će do tada epidemija posustati, nismo sigurni. Da li zna dekica iz daleke Laponije? Ako se sačuvao od korone i primio vakcinu eto njega i za godinu dana da nam uruči materijalne i nematerijalne poklone.

Deda Mraz se drži obećanja i prošle godine je najavio da možemo očekivati radove na rekonstrukciji i izgradnji novih i modernih stadiona. U okviru ove akcije, državni vrh je pre više od godinu i po dana najavio veliki broj rekonstrukcija već postojećih stadiona, odnosno izgradnju novih u nekoliko gradova širom Srbije. Sa reči se prešlo na dela i pre neki dan predsednik je u Zaječaru položio kamen temeljac za izgradnu ultra modernog objekta sa mnoštvom sadržaja. Pandemija je aktivnosti na obnovi i izgradnji stadiona usporila, ali će, nema sumnje, za neku godinu sredine sa dugom i plodnom tradicijom dobiti velelepne objekte!


Novi Pazar : Spartak ŽK
Mačva : Proleter
Radnički (N) : TSC
Crvena zvezda : Čukarički
Metalac : Voždovac
OFK Bačka : Mladost (L)
Zlatibor : Napredak
Rad : Partizan
Vojvodina : Javor Matis
Inđija : Radnik
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 24 22 2 0 68
2 Partizan 25 20 2 3 62
3 Čukarički 25 15 6 4 51
4 Vojvodina 25 15 5 5 50
5 Spartak ŽK 25 13 4 8 43
6 Proleter 25 11 6 8 39
7 TSC 25 11 5 9 38
8 Radnik 25 11 5 9 38
9 Radnički (N) 25 10 4 11 34
10 Voždovac 25 9 6 10 33
11 Metalac 25 8 9 8 33
12 Mladost (L) 25 8 7 10 31
13 Javor Matis 25 8 5 12 29
14 Novi Pazar 25 7 6 12 27
15 Rad 25 8 2 15 26
16 Inđija 25 7 2 16 23
17 Napredak 25 5 7 13 22
18 Zlatibor 25 5 6 14 21
19 Mačva 24 5 2 17 17
20 OFK Bačka 25 3 5 17 14