XS
SM
MD
LG
14.07.2020 fkindjija.rs

Jovanović i Ilić: Da držimo sredinu tabele

Milijan Ilić, foto: Anđelko Belić

Ugodna atmosfera studentskog odmarališta na Zlatiboru pruža mogućnost da se dobro trenira, ali i vode fudbalski razgovori.

Pored fudbalera Inđije u istom trenutku su tu bili i superligaški timovi beogradskog Rada, subotičkog Spartaka, novosadskog Proletera, gornjomilovanačkog Metalca, domaćina Zlatibora i još nekoliko klubova nižeg stepena takmičenja. Naš divan je vođen i drugog dana boravka na Zlatiboru, a ovog puta smo izabrali momke koji prevashodno vode brigu o zaštiti sopstvene mreže. No nije uvek baš to tako, a o pojedinostima više u nastavku.

Milijan Ilić je u Inđiju stigao svojevremeno iz ivanjičkog Javora. Bila je to zanimljiva akvizicija u tabor Inđinčana, ovog Somborca sa privremenim boravkom u Beogradu. Milijan je kod predhodna dva trenera ( Blagojević i Janjić) imao poprilično različite uloge u timu. Od ofanzivnog beka koji se pretvarao u višak na sredini terena, do klasičnog levog beka. Naravno prvo pitanje je bilo vezano za te uloge i koju više voli da obavlja ?

Mogu da odigram ulogu beka koji ulazi na unutra i ovaj spolja. Nije mi to toliko bitno, više volim da se uklopim u zamisli šefa stručnog štaba. Dobro je što mogu da odigram i jednu i drugu ulogu. E, sada videćemo kako će sada biti. Snalazim se dobro i spolja i unutar terena, a videćemo kakvu ću sada imati ulogu, ali dobro je što mogu da se naviknem i na jednu i drugu ulogu u timu“.

Od dolaska u zeleno beli dres Ilića su se u zeleno belom timu dešavale pozitivne sezone za Inđinčane. Kako ocenjuje te sezone, Ilić je izrazio sa sledećim rečima.

Došao sam u klub i to je bila druga liga. Onda smo napravili taj uspeh i to je bilo izvanredno za sve nas i za klub. Klub se jako podigao, sada je to na jednom ozbiljnom nivou i veoma sam srećan što sam učestvovao u tom velikom uspehu. Sada je na nama da napravimo da se i dalje podiže klub. Da napravimo bolje rezultate nego što su bili u poslednjoj sezoni. Nadam se da će tako i biti. Ekipa je super, igrači su stvarno dobri. Mislim da imamo preduslov za bolje neke rezultate nego predhodne sezone. Ide uzlaznom putanjom“.

U novoj sezoni čak dvadeset klubova. Trideset i osam kola, kolo više nego što je trebalo da se odigra u sezoni za nama. U prvoligaškoj čak četrdeset utakmica, iskustvo Vam sigurno neće faliti ?

Neće. Biće dosta utakmica. Potreban nam je svaki igrač. Svi igrači moraju da budu spremni. Da budu u konkurenciji. Biće verovatno dosta rotacija i svega toga. Stvarno nam je potrebno da svi budu zdravi pre svega. To je najbitnije i da budemo svi spremni. Šef, nesumljam da će da namesti ekipu kako se to kaže. Da ćemo ući u njegov sistem rada i ono šta on želi i nadam se da će sve biti dobro“.

Sportski direktor je u pauzi naglasio da neće biti više borbe za opstanak, nego ulazak u prvih deset. Koliko je to sada realno i ambiciozno ?

Mislim da je realno. Zato što je okosnica ekipe ostala. Verovatno će dolaziti još neka pojačanja. Mislim da se sada dovoljno dobro poznajemo i sa tim nekim novim pojačanjima i novom energijom stručnog štaba, imamo iskustva i kvaliteta da napravimo bolji uspeh nego predhodne sezone. Mislim da smo ipak za taj gornji deo tabele, nismo za borbu za opstanak. Najbitnije je kako uđemo u to prvenstvo. Kako se mi budemo namestili u borbi za gornji deo tabele“.

Razgovor sa Mihajlom Jovanovićem smo započeli na temu sezone iza nas koja je završena pre mesec dana. Ta mala analiza izgleda ovako.

Došao sam u zimu, na polusezoni. Taj prolećni deo je bio malo turbulentan zbog korone i svega drugog. Ja bih je svakako pozitivno ocenio. Kako rezultatima, tako i nekim dobrim igrama. Afirmacijom pojedinih igrača. Svakako mislim i da je bilo tog baraža da se igrala regularna sezona da bi mi opstali u ligi. I pod Blagojevićem kod koga ja nisam igrao, mislim da je Inđija napravila neki iskorak. Kasnije pod šefom Janjićem, kojeg bi ja pohvalio za sav učinak u Inđiji. Moram tu reći da je napravljen još jedan iskorak. Tako da svakako pozitivno ocenjujem sezonu. Inđija ide u pravom smeru sada svakako“.

Jovanović ima uz golmana najteži zadatak da sačuva mrežu svog tima. Međutim nije mu strano i da zatrese mrežu protivnika. Tražili smo sponu ili vezu između te dve uloge u timu ?

Pre svega defanzivac. Da mi iskusniji držimo čvrstinu. Pre svega Miša Mihajlov i ja, Preković na golu. Da pomognemo malo mlađim igračima. Da damo neki svoj doprinos timu. Sad, hvala Bogu da mogu i napred da doprinesem. U Češkoj, jedan trener mi je uvek govorio da pravi štoper uvek reši jednu ili dve utakmice u toku sezone. Kad neide ekipi baš. Drago mi je da sam postigao neki gol i nadam se da ću nastaviti u tom ritmu“.

Očekivanja pred sledeću sezonu ?

Neku nadogradnju. Da se neborimo za opstanak. To svi očekujemo. Stigao je novi stručni štab. Ljudi poznati široj javnosti. Bivši odlični fudbaleri, treneri. Čuli smo dosta pozitivnih stvari o njima. Dobro se radi. Nadam se da ćemo skockati ekipu na pripremama. Drago mi je da je ostao neki kostur tima. Žao mi je što su neki momci otišli, ali to je fudbal. Doćiće neki novi, mladi. Sada ima dva bonusa. Nadam se da će se klub uklopiti u neke norme. Da će doći kvalitetni igrači. Imamo neke dobre mlade pojedince. Očekujemo dobar rad sa šefovima struke i taj neki iskorak da nebude neka grčevita borba za opstanak. Da držimo neku sredinu tabele. Svi bismo bili zadovoljni. I da afirmišemo neke mlade igrače kao što je bio Banjac“.


Novi Pazar 2 : 1 Napredak
Mladost (L) 1 : 0 Partizan
Voždovac 0 : 0 Javor Matis
Čukarički 2 : 1 Radnik
TSC 2 : 1 Inđija
Proleter 2 : 0 Vojvodina
Spartak ŽK 1 : 1 Rad
Mačva 1 : 0 Zlatibor
Radnički (N) 5 : 1 OFK Bačka
Crvena zvezda 5 : 1 Metalac
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 38 35 3 0 108
2 Partizan 38 31 2 5 95
3 Čukarički 38 22 8 8 74
4 Vojvodina 38 21 8 9 71
5 TSC 38 17 7 14 58
6 Radnik 38 16 7 15 55
7 Mladost (L) 38 15 9 14 54
8 Proleter 38 15 8 15 53
9 Metalac 38 13 13 12 52
10 Spartak ŽK 38 15 7 16 52
11 Napredak 38 14 8 16 50
12 Novi Pazar 38 14 7 17 49
13 Radnički (N) 38 13 10 15 49
14 Voždovac 38 13 9 16 48
15 Rad 38 14 6 18 48
16 Javor Matis 38 12 10 16 46
17 Inđija 38 10 5 23 35
18 Zlatibor 38 7 8 23 29
19 Mačva 38 7 4 27 25
20 OFK Bačka 38 3 7 28 16