XS
SM
MD
LG

Sloga Čonoplja: Večiti drugi konačno prvi!

FK SLOGA ČONOPLJA, Prvak Vojvođanske lige Sever

Sloga iz somborskog sela Čonoplja uspela  je u konkurenciji nekadašnjih prvoligaša i srpskoligaša da osvoji naslov u skraćenoj Vojvođanskoj ligi grupa "Sever". Toliko su bili dominantni da su najbljižim rivalima Starom Gradu (B. Palanka) i Mladosti iz Apatina, ČSK  odmakli nedostižnih 12 bodova. Po jedan poraz i "remi" i 16 pobeda su bilans za ponos  i rezultat koji će biti upisan zlatnim slovima u istoriji kluba. Tituli su dodali i pehar pobenika Kupa Zapadno-bačkog okruga, i plasman u završnicu na nivou pokrajine.

Treneri tandem Aleksandar Lazarević i Mladen Vuković su na raspolaganju imali uglavnom igrače i Čonoplje i okoline. Pomenućemo igrače koji su bili nosioci igre "plavo-belih" i doprineli unazad nekoliko godina rensansi i prodoru u sam vrh vojvođanskih fudbalskih zbivanja. Imena golmana Bulovića, Grgića, Konjovića, Bajčeva, štopera Vidovića, Cvetkovića, Purića, kapitena Ninkovića, iskusnog polušpica Vukovića, Stojakovića, Tepavca, Krstića, Peruničića, rekovalescenta Rančića, Makara, Matijević, Žunića, Jajića, Marinkovića i srednjaka Bojića su poznati širem krugu ljubitelčja fudbala, i za nekolicinu postoji interesovanje renomiranih vojvođanskih klubova. Zasluge za jesenji naslov idu bivšim prvotimcima: Čovinu, Đoroviću, Rajčanji, Kemenju, Baniću, Sekuliću, Veselinoviću, Lapčiću, Žeželju, Stojšiću, Kovačeviću i Vemića. Nabrojani, nisu svi, kako se u žargonu kaže, spoj su mladosti i iskustva. Nalaze se u najboljim igračkim godinama i u Srpskoj ligi su spremi da demonstriraju svoje umeće. Pre svega su se ljubiteljima fudbala predstavili kao dobro ukomponovan i sadržajan kolektiv, bez izrazitog pojedinca, i na tome su zasnivali uspešnu strategiju. U vernim navijačima su imali ogromnu podršku i malo ko se može pohvaliti osvojenim bodovima u Čonoplji.

Sloga je osnovana od nekadašnjih kolonista iz Krajine, 1946. godine, i uglavnom je igrala u opštinskim i područnim ligama. Uspon kreće od 1996. godine kada su prvi put zaigrali u Vojvođanskoj ligi. – U poslednjih pet godina Sloga beleži konstantan uspon i uvek je bila u grupi timova koji su kreirali vrh tabele na "Severu". Večiti drugi iz sezone u sezonu, tek su u tekućem šampionatu srušili neugodnu tradiciju i zasluženo se domogli vrha. U nastojanjima da se ranije domognu titule, onemogućili su ih sadašnji srpskoligaši, Bratstvo1946, Bečej 1919, Srbobran, Radnički1912 (Sombor), da prošle godine u baražu ostali uskraćeni za plasman u duelu sa Vojvodinom iz Perleza zbog primljenog gola u gostima.

Iz Čonoplje su poniklia poznati internacionalci Kosanović (Poljska i Belgija), Sekulić (Vojvodina i Mađarska) i Kovačević (Kina). Infrastruktura je u zadovoljavajućem stanju, mada bi mogla biti bolja, kada bi mogli da računaju na finansijsku pomoć gradskih otaca iz Sombora. – Ipak smo mi seoska sredina, i ne nalazimo se među prvima na listi prioriteta, i da nam ne pomaže sponzor Dejan Tepavac teško bi mogli da rezultatski ispratimo nastojanja da se domognemo višeg ranga  - konstatuje Mirko Ninković, sekretar i bivši predsednik, i dodaje da zbog toga, između ostalih trpi omladinski pogon sa ograničenim brojem dece. Za Čonopljane će Srpska liga biti svojevrsni izazov, mada je veliki broj igrača ima  iskustvo igranja u trećem rangu takmičenja. - Ukoliko se dobro organizujemo, a hoćemo, uz respekt prema klubovima iz poznatih centara, nastojaćemo   da mnogima pomrsimo račune - poručio je Ninković, i sa čelnicima kluba pokušaće da u narednom periodu pronađu dodatna sredstva za igranje u Vojvođanskoj ligi.   


Bačka : Bajša
Tavankut : Krila Krajine
Mladost (T) : Tekstilac
ČSK Pivara : OFK Stari Grad
Tisa : Crvenka
Mladost APA : Radnički
Mladost (BP) : Sloga
OFK Vrbas : Vojvodina
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Sloga 17 15 1 1 46
2 OFK Stari Grad 17 10 4 3 34
3 Mladost APA 17 10 4 3 34
4 Tisa 17 9 6 2 33
5 ČSK Pivara 17 9 4 4 31
6 Tavankut 17 9 2 6 29
7 Mladost (BP) 17 9 1 7 28
8 OFK Vrbas 17 8 3 6 27
9 Bajša 17 6 4 7 22
10 Tekstilac 17 7 1 9 22
11 Vojvodina 17 5 5 7 20
12 Bačka 17 5 3 9 18
13 Crvenka 17 5 2 10 17
14 Krila Krajine 17 2 5 10 11
15 Mladost (T) 17 3 1 13 10
16 Radnički 17 0 2 15 2