XS
SM
MD
LG

Dosije Budućnost: Tmurna jesen na stadionu pod Goricom

Još jedna teška jesen je iza fudbalera, čelnika, ali i navijača Budućnosti. U sezoni u kojoj se očekivali da “plavi” skinu sa trona prošle godine ubjedljivu Sutjesku, podgorički tim opet je podbacio i odigrao ispod očekivanja.

Zoran Govedarica je 11. juna predstavljen kao trener Budućnosti, sa ambicijom da se bori za trofeje, što je jedino prihvatljivo, kada ste na kormilu kluba koji ima najviše pristalica u Crnoj Gori.

“Zadovoljstvo je i veliki izazov voditi najveći klub na ovim prostorima, kakav je Budućnost bez sumnje. Ne osjećan pritisak, svjestan sam da o svemu odlučuju rezultati. Siguran sam da ćemo ih imati i da će sve ići uzlaznom putanjom”, kazao je Govedarica, sa kojim je odmah došao i zvanično najbolji igrač lige Igor Ivanović, dotad uzdanica Sutjeske.

Poslije samo dva mjeseca iz podgoričkog kluba saopšteno je da je brat bivšeg jugoslovenskog reprezentativca Dejana Govedarice iz privatnih razloga odlučio da se povuče.

To je potvrdio i pred crnogorskim novinarima i napustio klub poslije samo šest kola sa učinkom od tri pobjede, dva remija i porazom u derbiju od OFK Titograda.

U javnosti je ostala i dilema da li su baš privatni razlozi uzrok odlaska čovjeka koji je prethodno sa Grbljem bilježio odlične rezultate.

Budućnost je tako “potrošila” i 22. šefa stručnog štaba za 12 godina, a na njegovo mjesto stigao je Radisav Dragićević, koji je u tandemu sa Andrijom Delibašićem preuzeo brigu o prvom timu “plavih”.

Ipak, znalo se da je dugogodišnji pomoćnik i povremeni šef stručnog štaba, najčešće u situacijama poput ove poslije odlaska Govedarice, privremeno rješenje i da Budućnost traga za novim trenerom.

Više imena dovodilo se u vezu sa “plavima”, pominjali su se Gordan Petrić, Aleksandar Nedović, ali je onda, po malo neočekivano, predstavljen Branko Brnović.

Čovjek koji je klupska legenda i stručnjak sa dugogodišnjim selektorskim iskustvom na kormilu Crne Gore.

“Na klupi sam Budućnosti, našeg najvećeg kluba. Svakom je želja da bude trener ovog tima, naročito nama koji smo ovdje načinili prve fudbalske korake”, kazao je Brnović 8. oktobra i dodao da pod Goricom igraju najbolji fudbaleri u domaćem prvenstvu.

Na debiju je pobijedio OFK Titograd u derbiju 2:1, ali su brzo došli problemi.

U posljednjih sedam kola šampionata, Budućnost nije osjetila slast pobjede. To se nikada do ove sezone nije desilo trostrukom šampionu naše zemlje.

Da nije poslije velike borbe eliminisala Mladost iz Lješkopolja u četvrtfinalu Kupa, bila bi ovo još jedna jesen za zaborav pod Goricom.

Na polovini šampionata Budućnost zaostaje sedam bodova za vodećom Sutjeskom, a činjenica da je podgorički klub dao samo 16 golova, dodatno brine navijače “plavih”.

Kada već pominjemo pristalice, i njih je sve manje, čak i oni najvjerniji je pitanje dokad će dolaziti, s obzirom na rezultate ekipe.

Slijedi zimska pauza, pa prelazni rok i pripreme za nastavak borbe za bodove i trofej Kupa.

Vidjećemo da li će period do kraja februara pod Goricom iskoristiti da spremniji u svakom pogledu dočekaju proljeće.


36 .kolo Telekom 1.CFL
Budućnost 0 : 2 Sutjeska
Grbalj 4 : 0 Mornar
Iskra 5 : 1 Rudar
OFK Titograd 1 : 1 OFK Petrovac
Zeta 3 : 2 Lovćen
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Sutjeska 36 21 11 4 74
2 Budućnost 36 17 14 5 65
3 Zeta 36 16 13 7 61
4 OFK Titograd 36 16 9 11 57
5 Iskra 36 13 11 12 50
6 Grbalj 36 11 15 10 48
7 OFK Petrovac 36 13 8 15 47
8 Rudar 36 8 17 11 41
9 Lovćen 36 5 11 20 26
10 Mornar 36 1 9 26 12