XS
SM
MD
LG

UCI Svetsko prvenstvo – Drumska trka za muškarce

Sprinteri su dominirali na Svetskom prvenstvu u Kataru 2016, a za razliku od prošle godine, vrućina i ešaloni neće biti problem u Bergenu, tako da se očekuje borba između brzih finišera i eksperata za „klasike“, najodmornijih nakon naporne sezone.

Od dana kada je predstavljena ruta drumske trke, govori se da profil perfektno pogoduje Norvežanima Aleksanderu Kristofu i Edvalu Boasonu Hagenu. Ipak, staza koja nema mnogo brda takođe odgovara i Saganu, Van Avermetu, Filip Žilberu, Fernandu Gavariji, Majklu Metjusu, Mikalu Kvjatkovskom i Džonu Degenkolbu.

Francuzi su odlučili da na Svetsko prvenstvo ne vode sprintere, Nasera Buhanija i Arnoa Demara, već su napravili tim oko Žulijana Alafilipa. Mark Kevendiš nije deo tima Velike Britanije, tako da sve nade „ostrvljana“ zavise od Bena Svifta, Pita Kenoa i Tidžeja van Garderena.

Elitna muška trka donosi dugačak dan na biciklu, zahteva mnogo izdržljivosti, kako fizičke tako i mentalne, a verovatno će biti potrebna i eksplozivna završnica. Trka startuje u Kolsnesu, između zapadnih ostrva, vozači će preći 39.5km pre dolaska u grad Bergen, gde će voziti ukupno 11 krugova. Elitna muška trka biće ukupne dužine 267.5km, što je najveća distanca koju će takmičari preći na svih 90 održanih svetskih prvenstava. Sam cilj trke je u centru grada, do kojeg vodi krug po jugu, kao i uspon uz Lososovo brdo, dužine dva kilometra, gde na prvih 1.500 metara vozače očekuje 7.8% uspon, a u poslednjih 0.5km 5.6%, u rezidencijalnoj četvrti norveškog grada. Potom sledi vijugavi spust i 10 kilometara vožnje do centra. Poslednja 4 kilometra nalaze se u severnom delu grada, gde su mogući udari vetra sa mora. Udaljenost cilja od uspona pogoduje sprinterima, kao i timovima koji jure begunce. Pozicija u pelotonu biće važna na usponu i u eventualnom sprintu. Poslednji kilometri donose po jednu levu i desnu krivinu, pre završnice na pravcu u Festplasenu.

Eurosport će direktno ispratiti kompletno 90. UCI Svetsko prvenstvo, koje će se završiti u nedelju 24. septembra, kada u 10:00 startuje drumska trka za muškarce.