XS
SM
MD
LG

Finale Kupa 21. MLS sezone: Toronto-Sijetl

Nešto više od devet meseci nakon starta sezone 2016, MLS će dobiti novog šampiona. Dva najveća kluba u ligi boriće se za svoj prvi MLS Kup u noći između subote i nedelje, dva sata posle ponoći, kada će Toronto ugostiti Sijetl.

Finaliste odlikuju veliki klupski budžeti, impresivna lista fudbalskih zvezda, fanatična podrška vernih navijača i ni jedan MLS trofej u vitrinama kluba, tako da će na obali jezera Ontario pobednik slaviti istorijsku titulu.

Toronto je regularnu sezonu završio na trećem mestu u Istočnoj konferenciji, predvođen velikim zvezdama, poput Sebastiana Đovinka, Žozija Altidora i Majkla Bredlija. Ali daleko od toga da je snaga Toronta u pomenutom triju, već Kanađane odlikuje dugačak spisak vrhunskih igrača na svim pozicijama na terenu. Ipak, dramatično finale protiv Montreala otkrilo je slabosti u odbrani, jer je Toronto u dva meča primio pet golova.

U ekipi Sijetla, novinske naslove su u 2016. ispunjavali Nikolas Lodeiro i Džordan Moris, ali najveća snaga šampiona Zapada je čvrsta i disciplinovana odbrana. Stefanu Fraju, Čadu Maršalu i Oziju Alonsu se krajem leta pridružio centalni bek Roman Tores, a koliko su ove jeseni bili efikasni odbrambeni igrači najbolje govori podatak da su u pet utakmica plejofa primili samo tri gola. Odnosno, od 10. septembra, kada se Tores pridružio ekipi, Sijetl je primio deset golova na 13 utakmica. Efikasnost napada će u mnogome zavisiti od raspoloženja Lodeira, a ako ne bude imao svoj dan, Sijetl nema mnogo alternativnih rešenja. Hendikep za Zapadnjake je i odsustvo Klinta Dempsija, koji zbog srčanih tegoba neće nastupiti.

Toronto i Sijetl će po 12. put odmeriti snage, domaći su upisali dve pobede i postigli 10 golova, dok su gosti postigli osam golova više, ali i ukupno sedam pobeda. U Torontu su igrali pet puta, gosti su slavili na tri susreta, dok je jedan završen nerešenim rezultatom.

U subotnjem finalu ulog je veliki, prva titula u istoriji kluba i pravo nastupa u CONCACAF Ligi šampiona.

Verovatne startne postave:

Toronto: Clint Irwin; Nick Hagglund, Drew Moor, Eriq Zavaleta; Justin Morrow, Will Johnson, Michael Bradley, Armando Cooper, Steven Beitashour; Sebastian Giovinco, Jozy Altidore

Sijetl: Stefan Frei; Tyrone Mears, Roman Torres, Chad Marshall, Joevin Jones; Osvaldo Alonso, Cristian Roldan; Nicolas Lodeiro, Andreas Ivanschitz, Jordan Morris; Nelson Haedo Valdez

Eurosport će u velikom stilu ispratiti uzbudljivu sezonu, pružajući priliku ljubiteljima fudbala da, od utorka 6. decembra, prate emisiju "MLS nedelja", koja je na programu svakog dana od 19 časova.

U prvoj epizodi, koja je na programu 6.XII, gledaoci Eurosporta videće pregled kompletne MLS sezone 2016.

Dan kasnije, u istom terminu, biće emitovana emisija posvećena navijačima Portlanda ("Portland Timbers Army").

U četvrtak (19:00h), ljubitelji fudbala biće u prilici da upoznaju i navijače Sijetla.

U petak je na programu izbor najboljih trenutaka iz minule sezone, a subotnja emisija biće posvećena poslednjem MLS okršaju u 2016. godini.

Finalni meč u Torontu počinje dva sata posle ponoći (nedelja u 02:00), uz direktan prenos na Eurosportu 1.