XS
SM
MD
LG
27.03.2016 Administrator

Sport klub Prva liga Srbije: Pregled 1. kola

Proteklog vikenda, utakmicama 1. kola, otpočela je nova sezona najjače lige u američkom fudbalu u regionu – Sport klub Prve lige Srbije. Osam timova je u borbi za osvajanje naslova šampiona države, a favoriti su opravdali te uloge.

Aktuelni prvaci Srbije, novosadska ekipa „GAT Dukes”, na domaćem terenu je bez većih problema u nedelju 27. marta pobedila trijumfovala ubedljivom rezultatskom i igračkom prednošću, savladavši povratnike u najviši rang, beogradske „Blue Dragonse” sa 43:6.

Dvadesetsedmogodišnji američki kvoterbek Endru Benks opravdao je ulogu nosioca igre u napadu Novosađana. Od šest pogodaka „Vojvoda”, Benks je bacio čak pet lopti za tačdaun, koji su postigli hvatači Davor Soldo i mladi Andreja Živković (po dva) te raninbek Kevin Ekel.

Glavni trener „GAT Dukesa” Vladislav Petković istakao je posle meča da obično prva utakmica najviše ’škripi’ u prvom poluvremenu, što se i videlo u igri njegovog tima.

– Nakon pauze bili smo bolji. S druge strane, mnoštvo kazni je rezultat nediscipline mog tima, što ćemo sigurno popraviti – rekao je Petković, čestitajući i poželevši ekipi „Zmajeva” sreću u nastavku sezone.

Vicešampioni Srbije, beogradski „SBB Vukovi”, u subotu 26. marta uspešno su otpočeli pohod na titulu ubedljivom pobedom nad gostujućim „Legionarima” iz Sremske Mitrovice. Na terenu FK BASK u Beogradu pobedili su sa 48 : 12.

„Zvezda” utakmice nesumnjivo je bio novopridošli kvoterbek Džon Uribe, pre svega preciznom i aktraktivnom pas igrom, a u tandemu s vajd-risiverom Tonijem Vašingtonom koji je poentirao tri puta. Pored njega, posle pasa Uribea tačdaun su postigli i domaći hvatači Mario Lugonja i Mihailo Stefanović. Krešimir Gorša postigao je tačdaun trčanjem, dok se i Uribe upisao u listu poentera na isti način.

Ivan Nedeljković, defanzivni bek domaćina, izrazio je zadovoljstvo i igrom i rezultatom svog tima.

– Ipak, prostora za napredak ima i te kako, ali je pred nama cela sezona. Povratak trenera Šona Embrija je sjajna stvar za tim, a tu su i fantastični importi Uribe i Vašington, kao i nekoliko domaćih igrača – izjavio je je Nedeljković, uz napomenu da je su jedine senke današnje utakmice povrede nekoliko igrača, za koje veruje da će biti sanirane.

Ipak, očekivalo se da najneizvesniji susret, možda i derbi kola, bude onaj u Nišu, odigran u nedelju 27. marta između domaćih „Imperatora” i „Panthersa” iz Pančeva. U reprizi prošlogodišnjeg starta sezone Pančevcima je ponovo pripao „ceo plen”. Igra bez kvoterbeka po kojoj su „Imperatori” postali poznati, ni ovaj put im nije donela pozitivan rezultat. Šta više, Pančevci su, deluje, ostvarili ne tako tešku i ubedljivu pobedu – 33 : 6.

Centralna figura meča s postignuta dva tačdauna trčanjem i jednim bačenim pasom za tačdaun, svakako je bio kvoterbek Kevin Hačings, ali ništa manju ulogu nije imao ni drugi import Majkl Kempbel, uhvativši dva pasa za tačdaun. U finišu meča, priliku je čak dobio i rezervi kvoterbek ekipe Stefan Spasić, a ukazanu šansu je iskoristio na najbolji mogući način – bačenim pasom za nove poene svoje ekipe.

Zavesu na 1. kolo spustiće odloženi duel između „Wild Boarsa” iz Kragujevca i „Indiansa” Inđija, koji će se odigrati predstojećeg vikenda.

Drugo kolo zakazano je drugog vikenda u aprilu (9/10. april), a pored ostalih uzbudljivih mečeva, poslastica će biti susret u Novom Sadu aktuelnih šampiona i vicešampiona Srbije – „GAT Dukesa” i „SBB Vukova”.

Rezultati 1. kola:

SBB Vukovi – Sirmium Legionaries 48 : 12 (20 : 0, 14 : 6, 7 : 0, 7 : 6)

GAT Dukes Novi Sad – Blue Dragons Beograd 43 : 6 (9 : 6, 7 : 0, 12 : 0, 15 : 0)

Imperatori Niš – Panthers Pančevo 6 : 33 (0 : 7, 0 : 7, 0 : 13, 6 : 6)


Wild Boars 42 : 12 Blue Dragons
Meridian Indians 35 : 0 Imperatori
Panthers 41 : 65 SBB Vukovi
Legionaries 17 : 40 GAT Dukes
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por SCR
1 SBB Vukovi 7 7 0 1.000
2 Wild Boars 7 6 1 0.857
3 GAT Dukes 7 5 2 0.714
4 Panthers 7 3 4 0.429
5 Blue Dragons 7 3 4 0.429
6 Legionaries 7 2 5 0.286
7 Meridian Indians 7 2 5 0.286
8 Imperatori 7 0 7 0.000