XS
SM
MD
LG

Isti problem sa dva gledišta

Probleme u kojima se našao sada, izgleda, bivši jadranski ligaš Radnički, očigledno, kragujevačke gradske vlasti posmatraju sa jednog, a u klubu sa drugog stanovišta.  - Lokalna samouprava grada Kragujevca, kao i sportska javnost Srbije, sa žaljenjem je primila vest da Košarkaški klub ”Radnički” neće moći da nastavi takmičenje u ABA ligi. Grad Kragujevac je kao i prethodnih pet godina, u okviru svojih mogućnosti, ponudio klubu na potpisivanje ugovor kojim se obavezuje da na godišnjem nivou obezbedi između 500 i 600 000 evra. Imajući u vidu tešku ekonomsku situaciju u zemlji, osim „Fijata“, izostala je podrška drugih sponzora, koji bi trebalo da obezbede ostatak neophodnih sredstava za učešće u ABA ligi, a reč je o skoro 1,5 miliona evra. Na to već nije mogla da utiče lokalna samouprava grada Kragujevca j,er obezbeđivanje sponzora nije u njenoj ingerenciji. Grad Kragujevac je bio spreman da i ubuduće ispunjava svoje obaveze prema klubu tako da, zarad objektivnog informisanja javnosti, osećamo obavezu da demantujemo obrazloženje da KK ”Radnički” ispada iz ABA lige zato što Grad nije stao iza njih – ističe se u saopštenju za javnost, koje je u ime Skupštine grada, medijima dostavila Informativna služba organa grada Kragujevca.

(Foto: KK Radnički)

Naravno, u Radničkom imaju odgovor na ove redove:

- Ključni problem na relaciji Grad Kragujevac – Košarkaški klub Radnički nije u projekciji budućnosti kluba i sredstvima koja tek treba da se izdvoje za košarkaški sport, već u prošlosti, odnosno nagomilavanju neizmirenih obaveza grada prema klubu – odgovara u saopštenju za javnost Uprava Košarkaškog kluba Radnički.

U Radničkom, takođe, navode:

- Grad Kragujevac je 5. septembra, saopštio da je ponudio na potpisivanje novi godišnji ugovor Košarkaškom klubu Radnički, navodeći nekakav iznos od “500-600.000 evra”. Zarad objektivnog informisanja javnosti, to nije tačno. Nikakav predlog nije stigao na adresu Radničkog.

Zato, rukovodstvo ovog kluba podseća:

- Za novim ugovorom ne postoji potreba jer su dve strane već zaključile ugovor o tehničko-poslovnoj saradnji, 24. septembra 2009. godine, a u međuvremenu overile i prateće anekse. Još aktuelnim Ugovorom (važećim, na osnovu aneksa, do 2020. godine), pored ostalog, jasno su definisane finansijske obaveze grada prema klubu. Klub zapada u probleme od trenutka kada grad prestaje da poštuje ugovorene obaveze i rokove. Za razliku od grada, svi sponzori su ispoštovali klub.

U Radničkom naglašavaju da je grad imenovao direktora kluba koji je ovlašćeno lice za raspolaganje novčanim sredstvima, na osnovu ugovora:

- Direktor je sve vreme bio upoznat sa finansijskim stanjem u klubu, o čemu je redovno izveštavao lokalnu samoupravu, baš kao i Skupština kluba. Grad je svakog trenutka znao kolike su mu obaveze, ali nije ništa preduzeo da ih izmiri i omogući klubu nastavak takmičenja. Klub je uredno, pred svaku sezonu od 2009. do 2014. godine dostavljao predloge budžeta na koje grad nikada nije imao primedbe. Prekid izmirivanja finansijskih obaveza grada pratio je i prestanak komunikacije, pa je tako klub u protekla četiri meseca uvek ostajao bez odgovora na upućene dopise, čak su odbijeni i svi predlozi da se dogovore sastanci za rešavanje nagomilanih problema. Kulminacija takvog odnosa dogodila se kada je “Šumadijasajam”, preduzeće pod ingerencijom grada, blokiralo račun kluba i to za obaveze još iz 2010. godine koje je grad bio dužan da izmiri. Takav čin u Košarkaškom klubu Radnički izaziva sumnju u, navodno žaljenje i “spremnost za ispunjavanje obaveza” koje grad ističe u svom saopštenju.

U Radničkom ističu da ne žele da im grad Kragujevac ubuduće bude “sagovornik” preko medija i saopštenja, već pozivaju odgovorne u lokalnoj samoupravi da se vrate izvoru problema – izmirenju finansijskih obaveza na osnovu ugovora i pratećih aneksa koji to jasno definišu.