XS
SM
MD
LG

Da li ne vidimo ili ne možemo

Odlazak Kragujevčanina Mihaila Jovičića, iz pionirskog dresa, u madridski Real, otvorio mnoga pitanja. Naime, vest da je perspektivni bek Mihailo Jovičić (15) koji je tek izašao iz pionirskog uzrasta, potpisao ugovor sa slavnim Realom iz Madrida, zainteresovala je sve medije, ali najčešće u stilu – mali Kragujevčanin stigao do velikog rivala – kraljević stigao kod kralja i slično.

Lončar odvodi Glišovića
U košarkaškom Kragujevcu tvrde da je gotova stvar i odlazak Luke Glišovića (15) još jednog člana pionirske šampionske ekipe u Španiju. Trebalo bi to da bude Sevilja, ali su se, kako saznajemo, umešali i neki drugi klubovi, a poslove oko ovog transfera vodi Kragujevčanin, nekadašnji reprezentatiovac Nikola Lončar, koji zastupa jednu špansku agenciju.

Mladi Kragujevčanin u prostorijama čuvenog Reala

Naravno da je to veliki uspeh talentovanog dečaka, njegovih trenera, najpre Nenada-Šoneta Nikolića, a potom Nenada-Šipija Milojevića, kao i njegovih roditelja, svakako, ali ova činjenica otvara i mnoge druge teme, koje više naginju ka našem odnosu prema talentima, i možda i nemogućnosti da se na pravi način uključimo u borbu da najbolji ostanu kod kuće.

Mihailo Jovičić je već duže vreme najbolji igrač kragujevačkog kluba Radnički Foka, ili Foka, ni to baš nije sigurno – čas je ovako, čas je onako. Bio je najbolji igrač brojnih turnira, a posebno je „eksplodirao“ na nedavnom Pionirskom prvenstvu Srbije, kada je njegov klub preslišao nekoliko beogradskih klubova, uključujući i večite rivale, i osvojio titulu prvaka Srbije. Bio je, i po merilima statistike, najkorisniji igrač kluba, kao i najbolji strelac sa 128 poena. Doduše, za „dlaku“ mu je umakao igrač Zemuna Marko Pecarski, koji je proglašen za najboljeg igrača turnira, a bio je i, za neki poen, bolji strelac.

No, mladi Jovičić je zapao za oko skautima velikog Reala iz Madrida, a kada se to dogodi, onda ostali nemaju mnogo, ili nemaju nimalo, šansi.

Nije da naši klubovi nisu primetili igre talentovanog kragujevačkog beka, koji je visok oko 190 centimetara, ali su, čini se, i sami bili svesni da nemaju mnogo izgleda.

Mihailo Jovičić, dobar strelac ali i koristan igračSaznajemo da se interesovala Zvezda, ali i da roditelji malog Jovičića nisu bili oduševljeni načinom rada trenera koji je pitao za njega, kao i da je Partizan zakasnio, a svako kašnjenje za Realom osuđeno je na poraz.

- Mihailo u Madridu treba da bude u septembru, kako određuju stavke ugovora, a tada bi kadet Reala trebalo i da pođe u privatnu školu – gimnaziju, u koju po pravilu idu članovi ovog kluba pristigli iz drugih zemalja. Predstavnici medija su zainteresovani za razgovor sa Mihailom, ali su nas iz kluba informisali da nije dozvoljeno da maloletni članovi kluba daju bilo kakve intervjue, pa se toga i pridržavamo – objašnjava dr Nebojša Jovičić, profesor na kragujevačkom Fakultetu inženjerskih nauka, otac nade španskog kraljevskog kluba.

Kada u ovoj trci nikakve šanse nisu imali Partizan i Crvena zvezda, onda je jasno da ih nije imao ni Radnički, iako u gradu na Lepenici stalno tuguju zbog činjenice da Kragujevčana nema u ekipi. Opšti trend globalizacije doprineo je, to su shvatili i mladi Kragujevčani, kao i stariji poput Raška Katića, Dejana Muslija ili Mihajla Andrića, da iskoriste svaku priliku koja im se ukaže za odlazak u svet – Evropu ili SAD, svejedno.


14 .kolo Superliga
Borac Mozzart Sport 81 : 83 Radnički
Mega Vizura 82 : 92 Partizan NIS
FMP 76 : 61 Crnokosa
Crvena zvezda Telekom 90 : 53 Metalac Farmakom
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Partizan NIS 14 13 1 27
2 Crvena zvezda Telekom 14 11 3 25
3 Mega Vizura 14 9 5 23
4 Radnički 14 8 6 22
5 FMP 14 5 9 19
6 Metalac Farmakom 14 4 10 18
7 Crnokosa 14 3 11 17
8 Borac Mozzart Sport 14 3 11 17