XS
SM
MD
LG

Pobeda u Zoranovim "knjigama"

Kao i mnogi dečaci i Zoran je zavoleo fudbal. Blizina igrališta i njegove kuće učinili su da zavoli klub svog naselau. Redovno je pratio treninge, utakmice na kojima se radovao kada su njegovi ljubimci pobeđivali, ali i tugovao kada je Pobeda gubila. Kada je klub ušao u republičku ligu, što je najveći uspeh Beloševčana u istoriji dugoj 87 godina, počeo je ozbiljnije da razmišlja kako da sačuva od zaborava ono što njegovi ljubimci ostvaruju na zelnom terenu.

- Rođen sam u ovom naselju. Uz teren i fudbalere proveo sam 40 godina. Pratio sam svoj klub na svakoj utakmici u svim dosadašnjim ligama. Od kako je klub ušao u Srpsku ligu „Zapad“ počeo sam da se bavim i statistikom. Skupljam sve što se objavi o Pobedi. Čuvam zapisnike, izveštaje iz novina. Jednog dana sam rešio da to sve spakujem u knjigu za svaku sezonu. Do sada sam pripremio dve takve knjige za dve sezone, koje je Pobeda odigrala u republičkom rangu. Reč je o materijalu u malom broju primeraka samo za svoju kolekciju. Motivisalo me to što sam veliki ljubitelj kluba i što sam zavoleo da se bavim statistikom. Vodim evidenciju za svaku utakmicu gde je odugrana, ko je igrao, ko je postigao golove. Na ovaj naćin želeo sam da se na jednom mestu sačuvaju svi ovi podaci, koji će poslužiti da se jednog dana pretvore u monografiju. Nastaviću ova da radim sve dok je Pobeda u Srpskoj ligi i većem rangu takmičenja – priča Draginjić.

Ovaj zaljubljenik u svoj klub želi da i njegova Pobeda jednog dana dobije monografiju, kao što je imaju i drugi klubovi u Kragujevcu i okolini. On nije jedini koji pokušava da obelodani sve ono što smatra da o njegovom klubu treba da znaju i drugi ljubitelji fudbala. Nešto konkretnije uradio je Slobodan Đorđević Dane za „zlatnu generaciju 1960 – 1970“ kojoj je i sam pripadao i koja je objavljena u vidu skraćene monografije. Materijal koji prikuplja i štampa za svoje potrebe Zoran Draginjić je „svežiji“ i konkretniji o svakoj utakmici i jednog dana poslužiće kao verodostojni podaci za sveobuhvatnije predstavljanje fudbalskih zbivanja u Beloševcu.

Zoran Draginjić sa svojim „knjigama“ pored igrališta, gde provodi najviše slobodnog vremena (Foto: M.Jovičić)

O svom trošku štampa brošure, dakle nisu to knjige u pravoj štampi, koje želi jednog dana da pretoči u monografiju kluba, koji prati 40 godina.

- Pratim monografije i drugih kragujevačkih klubova. Imao sam priliku da čitam sportske monografije Jadrana, Kolonije, Šumadije 1903, Seljaka iz Malih Pčelica i mnogih drugih klubova. Pobeda nema takvu monografiju i voleo bih da neko to uradi jednog dana, iako znam da je to veliki posao. Treba mnogo materijala da se pronađe i to sve sukupi na jednom mestu. Moja je ideja da prikupljam sve te podatke o uspehu kluba po sezonama, sa zapisnicima sa utakmica i objavljenim izveštajima u novina, iz kojih se sve vidi na jednom mestu. Naš meštanin Dane Đorđević, nekedašnji igrač ovog kluba, radio je nešto slično, ali za perod generacije od deset godina kojoj je pripadao. To je, takođe, izuzetno korisna knjiga, koju i ja u svojoj kolekciji čuvam. To su dragoceni podaci i deo istorije kluba. Ovo što ja pripremam je, takođe, deo istorije Pobede, ali odkako je u najvišem rangu do sada – Srpskoj ligi „Zapad“ – nastavlja priču o svom hobiju Zoran Draginjić.

Na ovom poslu Zoran sarađuje i sa ljudima iz kluba, koji mu pomažu u prikupljanju materijala za buduću monografiju.

- Pokazao sam ljudima iz kluba na čemu radim i oni su zainteresovani. Pohvalno su se izrazili i žele da nastavim. Ovo će kasnije moći da se doradi i napravi korisno štivo, koje može da zainteresuje ljubitelje fudbala i izvan našeg kluba i Beloševca. Pobeda kao klub je za poslednjih nekoliko godina, kako je na čelo došla nova uprava, krenula uzlaznom putanjom. Iz godine u godinu sve je bolja i što je veoma važno ostvaruje dobru saradnju sa Radničkim dovođenjem mladih igrača, koji se kale u Pobedi Beloševac. Klub je sve je bolji u organizacionom smislu i u infrastrukturi. Prve godine je po ulasku u republički rang klub je osvojio četvrto mesto. U prethodnoj sezoni bio je neku stepenicu niže – u sredini tabele. Ovu sezonu Pobeda je dobro počela, ali je imala problema. Ipak, očekujem plasman u gornji deo tabele, jer ima mlad i dobar tim, koji dobro radi, ali uz oscijacije u igri - zaključuje Draginjić.

Ovaj zaljubljenik u fudbal i veliku simpatizer beloševačkog srpskoligaša misli da Pobeda Beloševac može i do Prve lige Srbije, ali to sve zavisi od ambicija Uprave i sredstava sa kojima raspolaže, za koja tvrdi da su sada minimalna za ovaj rang takmičenja.

 

 


Rudar 1 : 0 Pobeda
Mladi radnik 2 : 3 Železničar
GFK Jasenica 1911 4 : 1 Partizan
Polet 2 : 0 Bane
Mačva 2 : 0 Šapine
Krušik 2 : 0 Sloboda
Seljak 3 : 3 Loznica
Jošanica ND 2011 0 : 1 Šumadija
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Mačva 30 20 8 2 68
2 Polet 30 19 6 5 63
3 Loznica 30 18 9 3 63
4 Železničar 30 16 7 7 55
5 Šapine 30 13 10 7 49
6 Rudar 30 13 10 7 49
7 Jošanica ND 2011 (-1) 30 12 6 12 41
8 Pobeda 30 11 8 11 41
9 Seljak 30 9 10 11 37
10 Bane 30 10 5 15 35
11 Krušik 30 7 12 11 33
12 Šumadija 30 8 9 13 33
13 Partizan 30 8 2 20 26
14 GFK Jasenica 1911 30 6 6 18 24
15 Mladi radnik (-1) 30 6 6 18 23
16 Sloboda 30 4 6 20 18