XS
SM
MD
LG

Ministarstvo omladine i sporta: Svečano otvene jubilarne 50. MOSI

PRIJEPOLjE, 3. jul (Info centar).- Jubilarne 50. Međurepubličke omladinske sportske igre (MOSI) svečano su otvorene u Prijepolju, opštini koja je osmi put domaćin ove manifestacije i u kojoj su i počele.

Na MOSI učestvuje više od 2.000 sportista iz 28 gradova sa tromeđe nekadašnjih jugoslovenskih republika, koji će se takmičiti u 12 sportskih disciplina.

MOSI je svečano otvorio predsednik vlade Srbije Ivica Dačić koji je rekao:

-Dugo je sa naših prostora u svet odlazila ružna slika, koja se više neće ponoviti. MOSI igre su najlepša slika koja danas može da ode iz Srbije. Vlada je podržala ove igre ne samo finansijski, već i u pokroviteljskom smislu – istakao je Ivica Dačić i poželeo svima dobrodošlicu u Prijepolje i Srbiju, kao i da sve tri države u budućnosti žive zajedno u ujedinjenoj Evropskoj Uniji.

Ministarstvo omladine i sporta podržalo je organizovanje najveće manifestacije amaterskog sporta na Balkanu, a otvaranju je prisustvovao državni sekretar za sport Predrag Peruničić, koji je ponikao sa MOSI i kansije izgradio sjajnu rukometnu karijeru.

Predsednik opštine Prijepolje i predsednik Organizacionog odbora MOSI Emir Hašimbegović zahvalio se Vladi Republike Srbije, državi i sportistima na podršci koju su pružili kako bi ovogodišnje igre što kvalitetnije protekle, negujući sportski duh, tradiciju i prave vrednosti sporta.

Ove godine MOSI obeležavaju i značajan jubilej pet decenija od prvih koje su održane 1954. uprvo u Prijepolju na predlog prijepoljskih studenata koji su tada organizovali fiskulturni tromeč omladine Prijepolja, Priboja i Nove Varoši.

- Ovakvi susreti koji nose sportski duh, mladost i prijateljstvo izuzetno su značajni za sve nas. MOSI su uvek bile simbol mladalačke živosti i radosti što je i danas u Prijepolju potvrđeno. Neka ta iskra mladosti i dalje svetli svojim punim sjajem- poručio je Hašimbegović.

Posle otvaranja igara sportisti Edina Zulić, Filip Pejović, Evida Bajramović i Edin Musobegović podigli su zastavu Republike Srbije na jarbol, a hor Doma kulture izveo je himnu Srbije.

Uz poruku koju šalju, MOSI su postale svojevrsne olimpijske igre amaterskog sporta, a obnovljene su 2001. godine baš u Prijepolju. Ove godine na igrama učestvuju takmičari iz: Arilja, Bajine Bašte, Berana, Bijelog Polja, Višegrada, Goražda, Ivanjice, Istočnog Goražda, Kolašina, Kosjerića, Mojkovca, Nove Varoši, Požege, Novog Pazara, Priboja, Pljevlje, Rogatice, Rožaja, Ruda, Sjenice, Sokolca, Tutina, Užica, Ustikoline, Foče, Čajetine, Čajniča i Prijepolja promovišući sportski duh i zajedništvo.