XS
SM
MD
LG

Ministarstvo omladine i sporta: „Male olimpijske igre“ u Šapcu

ŠABAC, 5. jun (Info centar).- Republičko takmičenje „Male olimpijske igre“ za učenike nižih razreda osnovnih škola održano je u Šapcu pod pokrovitestvom Ministarstva omladine i sporta Srije. Učestvovalo je 750 osnovaca od prvog do trećeg razreda iz 15 okruga Srbije.

Specijalni savetnik za školski sport u Ministarstvu omladine i sporta Igor Marinković je otvorio takmičenje i istakao da su ministarstvo i ministar Alisa Marić dali punu podršku školskom sportu.

- Jedan od prioriteta Ministarstva omladine i sporta upravo je školski sport. U saradnji sa Savezom za školski sport pokrenuli smo akciju "Sport u škole" sa ciljem da se svoj deci u Srbiji omogući besplatno bavljenje sportom – rekao je Marinković. - Ova akcija dobija sve veći društveni značaj, a posebno je dragocena i podrška Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Prva nagrada među prvacima pripala je školi „Jožef Atila“ iz Novog Sada, dok su u konkurenciji drugog razreda najbolji bili učenici šabačke škole „Nikolaj Velimirović“. Učenici trećeg razreda takmičili su se u kategorijama devojčice i dečaci, a u obe konkurencije pobedile su ekipe šabačke škole „Jevrem Obrenović“.

Predsednik Saveza za školski sport Željko Tanasković istakao je da taj savez i Ministarstvo omladine i sporta čine sve kako bi kod najmlađih stvorili naviku da se bave sportom, kao i da ga učine što pristupačnijim svoj deci.

- Svaka škola uključena u projekat dobiće rekvizite za vežbanje koje se prvenstveno odvija kroz igru. Osnovna ideja akcije je animiranje što većeg broja dece da se bave fizičkom aktivnošću, kao i promocija bavljenja sportom učenika koji nisu u klubovima – rekao je Tanasković.

Projekat „Spoprt u škole“ realizuje se uz stručni nadzor profesora fizičkog vaspitanja koji su na birou rada i koji za to dobijaju naknadu od Ministarstva omlaidne i sporta. Ceo program, koji realizuje Savez za školski sport, a koji se trenutno sprovodi u 50 škola u Srbiji, je besplatan.

Zamenik gradonačelnika Šapca Nemanja Pajić istakao je da sport vezuje i zbližava omladinu.

-Grad Šabac je ponosan što ima priliku da se uključi u ovu akciju koja podstiče razvoj školskog sporta i širi ideje fer-pleja i tolerancije u sportu. Naš cilj je da stvorimo uslove da mladi razvijaju stvaralačke potencijale u sportu – dodao je Pajić.

Nove lopte za fizičko vaspitanje učenicima je uručio generalni sekretar Sportskog saveza Srbije dr Dane Korica.