XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Konferansije postaje važna ličnost u streljaštvu

BEOGRAD, 12. mart (Info centar).- Osoba koja vodi finala, konferansije (najavljivač) postaće veoma važna ličnost (VIP) u streljačkom sportu zbog novih pravila!

Kako kaže srpski međunarodni sudija sa „A“ licencom ISSF Nikola Marić, najavljivač je zadužen da „razbije“ uobičajenu pozorišnu atmosferu na strelištu, da napravi štimung za navijanje, da upozna publiku šta je najinteresantnije što se dogodilo do tada, ali i na koga da obrate pažnju u sledećem hicu!

- Moj kolega Mitja Grgić i ja imali smo čast i zadovoljstvo da u Kuvajtu vodimo prvo takmičenje MK oružjem u svetu po novim pravilima „Veliku nagradu emira od Kuvajta“- kaže Nikola Marić.- Prvi utisak je da je finale postalo interesantnije za gledaoce što je i bio i jedan od ciljeva uvođenja novih pravila, a publiku sa onim što se događa upoznaje najavljivač, koji mora da bude dobro potkovan, da poznaje streljaštvo, ali da je i odličan šoumen. Sada više nije obavezno da saopštava rezultate strelaca posle svakog metka, već da kaže publici koje takmičare da prate, gde je „tesno“ i koliko je naredni hitac važan ... Zbog njega finale moće da traje i dosta dugo, na primer pauza između dva metka uopšte nije vremenski ograničena, ako najavljivač ima mnogo interesantnih stvari da saopšti, pauza će potrajati koliko je potrebno...

Marić smatra da je, u perspektivi, namera ISSF da streljaštvo bude slično ostalim pojednačnim sportovima koji imaju kvalifikacije i to u nekoliko dana, a potom finalna takmičenja:

- Lično mislim da će kroz neku godinu strelci na velikim takmičenjima gađati kvalifikacije a potom će se održati „finalni dan“ gde će po osam najboljih u svakoj disciplini gađati samo za medalje. Time će se privući mediji, pre svih TV jer i MOK i ISSF znaju da bez televizije nema olimpijske budućnosti bilo kog sporta. Ova godina je eksperimentalana po novim pravilima i 1. januara 2014. će sigurno izaći dopune i možda i neke promene, jer ima velikih pritisaka i od strelaca, ali i sručnjaka da se neke stvari koriguju. Jedno je sigurno, nema povratka na staro, jer će 2014. na Šampionatu sveta u Granadi po novim pravilima biti osvojene prve olimpijske vize za Rio 2016. Sva doterivanja do tada će biti manje više kozmetičke prirode, suština ostaje – u finalu se kreće od nule!

Međunarodna federacija sportskog streljaštva (ISSF) je od 1. januara ove godine usvojila nova pravila koja se u dve stvari bitno razlikuju od starih: skraćeno je vreme da se ispuca osnovni deo i potom, osam finalista počinje bitku za medalja „od nule“ odnosno ne računa im se više i rezultat osnovnog dela. Novina je i da se u disciplinama vazdušna puška i MK puška 60 metaka ležeći, osnovni rezultat izražava u decimalama. Po starom, ocena je bila na pun krug 10, 9, 8... za pogodak, sada je najjači hitac 10,9, pa 10,8, 10,7... što je nateralo strelce da „jure“ jak centar. Došlo je i do promena u opremi, u nekim disciplinama izbačene su specijalne pantalone, stroži su propisi za specijalne cipele...

- Činjenica je da su nova pravila izuzetno otežala i osnovni deo i finale strelcima i to je, za njih, ogromno opterećenje. Zbog toga postoji i određeni otpor što je savim razumljivo – smatra Marić.- Do sada je finale trajalo od 15 do 20 minuta i ispaljivali su finalisti po deset hitaca, sada na primer MK puškom trostav traje i sat a muškarci ispale 45 hitaca. MK pištoljem 30 plus 30 metaka za žene finale može da traje, teoretski, do beskonačnosti jer ako je rezultat u bodovima izjedanačen, gađa se dok se ne dobije pobednik. Zorana Arunović je u Kuvajtu ispalila u finalu 65 metaka, trostruko više nego po starim pravilima. Ostala je veoma mala margina da se isprave greške u finalu, traži se od strelca maksimalna koncentracija. Prva takmičenja su pokazala i da strelac koji „ubije“ u osnovnom delu novi svetski i evropski rekord i uđe kao prvi u finale, može da ostane bez medalje.

Koliko su nova prvila otežala strecima, toliko su olakšala gledaocima:

- Uvođenjem poena u finalu u nekim disciplinama, publika je postala aktivni učesnik, odmah vidi šta se dešava i nije opterećena masom dvocifrenih i trocifrenih brojeva, pa još sa decimalom, što su teško pratili i strelci i treneri a kamo li laici. Dozvoljeno je navijanje i sada je potpuno drugojačija atmosfera. Zahvaljujem se Kuvajtskoj streljačkoj federaciji na gostoprimstvu, obavljali smo veoma odgovorne funkcije, Mitja Grić je bio rukovodilac strelišta za pištolj na 25 metara a ja predsednik žirija za klasifikaciju što je veoma visoko sudijsko zaduženje i to sam radio prvi put u karijeri na takmičenju u inostranstvu, kao i srpskim trenrima u kuvajtskoj reprezentaciji Srećku Pejoviću i Goranu Mikecu i hravatskom stručnjaku Ivici Atlagi koji su nam bili domaćini. Imali smo i odličnu saradnju sa stručnjacima iz firme SIUS koja proizvodi mete i koji su u Kuvajtu uložili ogroman napor da softver prilagode novim prvilima, tako da je sve manje više prošlo u najboljem redu i očuvana je regularnost takmičenja – zaključio je Marić.

Evo i nekoliko objašnjenja kako se gađaju finala po novim pravilima:

VAZDUŠNO ORUŽJE, MK PIŠTOLj SLOBODNOG IZBORA ZA MUŠKARCE I MK PUŠKA 60 METAKA LEŽEĆI ZA MUŠKARCE: osam najboljih strelaca posle osnovnog dela ulazi u finale. Ne računa im se osnovni rezultat, počinju „od nule“. Svi finalisti gađaju dve serije od po tri metka i jednu od dva posle čega ispada najslabiji i zauzima osmo mesto. Vreme je 150 sekundi za tri, odnosno 100 sekundi za dva metka. Potom slede serije od po dva metka i posle svake ispada još jedan strelac na osnovu ukupno najslabijeg rezultata: posle devetog i desetog osvaja sedmo, posle 11. i 12. metka – šesto, posle 13. i 14. – peto, posle 15. i 16. – četvrto, posle 17. i 18. – treće i poslednja dva učesnika finala gađaju 19. i 20. metkom za zlato.

MK PUŠKA 3 PUTA 20 METAKA ZA ŽENE I 3 PUTA 40 METAKA ZA MUŠKARCE: Osam najboljih posle osnovnog dela ide u finale i kreću „od nule“. Svi prvo gađaju tri serije od po pet metaka klečeći (po 200 sekundi za pet metaka), potom tri serije po pet metaka ležeći (po 150 sekundi za pet metaka) i na kraju dve serije po pet metaka stojeći (po 250 sekundi za seriju). Ovo je najzahtevije finale, jer je vreme za „prepakivanje“ (podešavanje) oružja za svaki stav ograničeno (između klečećeg i ležećeg sedam, a između ležećeg i stojećeg devet minuta). Posle ovih 40 metka, dva najslabija strelca osvajaju sedmo i osmo mesto. Ostali nastavljaju po jednim metkom iz stojećeg stava i posle 41. metka najslabiji osvaja šesto mesto, posle 42. – peto, posle 43. – četvrto, posle 44. – treće i 45. hitac odlučuje osvajače zlata i srebra.

MK PIŠTOLj 30 PLUS 30 METAKA ZA DAME: osam najboljih posle osnovnog dela (gađa se 30 metaka precizna paljba i 30 metaka brza paljba) ulazi u finale. Ono je podeljeno u dva dela – polufinale i borba za medalje. U polufinalu svih osam finalistkinja gađa pet serija po pet metaka brzom paljbom i svaki pogodak koji je elektronski mereno 10,3 i bolji („unutrašnji centar“) donosi poen. Maksimalno može da se sakupi 25 poena. Broj poena određuje redosled finalistkinja, a takmičenje nastavljaju prve četiri. Prva i druga gađaju za zlato, treća i četvrta za bronzu.

Mečevi za medalje su, takođe, na poene. Gađaju se serije od po pet metaka brzom paljbom, broj serija nije ograničen a pobeđuje takmičarka koja prva sakupi sedam poena. U svakoj seriji ocenjuje se koja rivalka je imala više „unutrašnjih centara“ i ona dobija dva poena. Ukoliko je skor „unutrašnjih centara“ u seriji isti, svaka dobija po poen. Ukoliko ni jedna nije imala ni jedan pogodak u „unutrašnji centar“ u seriji, sleduje im po poen.

Arunovićeva je u borbi za zlato ispucala šest serija u Kuvajtu posle čega je bilo 6:6 pa je morala da gađa dodatnu, sedmu seriju gde je pobedila, osvojila dva poena za ukupan trijumf od 8:6.