XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Mirosavljev i Zlatić „šeici od Kuvajta“

KUVAJT, 5. mart (Info centar).- Srpski reprezentativci Nemanja Mirosavljev u gađanju vazdušnom puškom i Andrija Zlatić u gađanju MK pištoljem, osvojili su prva mesta na velikom međunarodnom turniru „Velika nagrada emira od Kuvajta“ u Kuvajtu.

Četvrto mesto MK pištoljem osvojio je Damir Mikec, a osmo Dimitrije Grgić.

Mirosavljev, koji je u muškoj konkurenciji jedini srpski predstavnik puškom na ovom takmičenju, je u finale ušao kao drugi. Imao je 621 krug iza fantastičnog Mađara Šidija kojio je „ubio“ 632 kruga! Međutim, u finalu Mirosavljev je imao 203,4 kruga i trijumfovao ispred Iranca Poauria Norouzijana sa 202,8 kruga, koji je pre finala bio peti i Petera Šidija (Mađarska) sa 181,9 krugova. Finale je vredelo 617 krugova.

U gađanju MK pištoljem, Andrija Zlatić je ušao u finale kao treći. U osnovnom delu imao je 550 krugova. Finale je dobro gađao i završio sa 186,2 kruga pobedivši Iranca Sepeha Safariboujenija koji je imao 184,1 krug. Iranac je bio sedmi pre plej ofa. Treće mesto pripalo je Vladimiru Isačenku iz Kazahtsana sa 164,7 krugova, koji je pre plej ofa bio peti. Vodeći posle osnovnog dela sa 555 krugova, srpski olimpijac Damir Mikec završio je četvrti sa 146,1 krug. U direktom duelu za ulazak među tri, Isačenko je imao 147,1 krug a Mikec 146,1. Kazahstanac je u dva odlučujuća metka imao 8,9 i 9,2 kruga a Mikec 7,9 i 8,3 kruga. Ponovo je jedan loš metak presudio o medalji.

Dimitrije Grgić je bio osmi pre finala (imao je 543 kruga kao i Kazahstanac Podlesnij ali i vše unutrašnjih centara 9:8 i tako se plasirao u plej of). Završio je sedmi, Singapurac Poh ga je izbacio 90,6:88,8.

Drugog dana takmičenja u Kuvajtu, na kome učestvuje nekoliko stotina strelaca iz Irana, Mađarske, Norveške, Srbije, Bruneja, Kazahastana, Kirgistana, Kuvajta, Omana, BiH, Slovenije, Litvanije, Singapura, Malezije, Egipta, Tadžikistana... gađaće Andrea Arsović i Ivana Maksimović vazdušnom puškom, a Nemanja Mirosavljev MK puškom 60 metaka ležeći.

Prošle godine Mirosavljev je bio peti vazdušnom pukom, Mikec je bio prvi MK pištoljem, a Zlatić – drugi. Nagrade su 3.000, 2.000. i 1.000 dolara.

Predsednik žirija za klasifikaciju je srpski sudija Nikola Marić, a na vatrenoj liniji na 25 – metarskom strelištu glavni sudija je srpski arbitar Mitja Grgić. Domaćini srpskim strelcima su treneri u kuvajtskom nacionalnom timu, srpski sručnjaci Srećko Pejvović i Goran Miec, kao i hrvatski trener Ivica Atlaga.