XS
SM
MD
LG

Dva derbija u Zemunelu i Gornjoj varoši, "večiti" igraju u Obrenovcu, očekuje se fajterski okršaj u Padinskoj Skeli

Od kako pišem najve Srpske lige, Beograd, prvi put se dogodilo da su domaćini ostali bez celog plena. Upravo se to dogodilo u 18. kolu, gosti su se radovali na četiri susreta, isto toliko je završeno bez pobednika. Utakmice je obeležio mali broj postignutih golova (13), prosek su izvadili vodeći Zemunci pobedom u baričkoj Koloniji. “Mlekadžije” su opravdale ulogu uspešnog gosta na Novom Beogradu, “studenti” su iznenadili Torlak na Adi i naneli im treći poraz. “Optičari” su očekivano slavili na Banjici, bez golova je bilo u Surčinu i Starom sajmištu, a Obrenovčani su u poslednjim minutima ostali bez tri boda u Dobanovcima. Obeležje proteklog kola da je došlo do smene dva trenera i postavljanja novih stručnjaka u Zvezdari i Torlaku.

Naredno 19. kolo donosi dva derbija i jedan lokalni - obrenovački.

Prvi na teren izlaze u petak igrači Studentskog grada i Budućnosti. Domaćin je imao odličan start i sakupili su u nastavku sedam bodova. Nalaze se u dobroj formi, puni samopouzdanja nameriće se na čvrst i izmiksovan sastav iz Dobanovaca, koji je uspeo da ostane neporažen u odmeravanju snaga sa Zemunom i Radničkim.

U subotu se igra pet utakmica, od toga četiri su matine i igraju se u prepodnevnom terminu. Najranije na teren izlaze igrači Sinđelića i Torlaka (10:00). “Orlovi” oskoljeni bodom na Bulbudercu sa optimizmom dočekuju uzdrmanog rivala iz Kumodraža koji je i dalje bez bodova u nastavku. Imali su težak raspored i u odmeravanju snaga sa favoritima su pružili dobar otpor, ali nisu rezultatski nagrađeni. Torlak će na Dušanovcu predvoditi novi trener Goran Janković, poznato ime i nekadašnji stručnjak Studentskog grada i selektor Amaterske reprezentacije Beograda.

Brodarac je u protekla tri kola osvojio sedam bodova i po učinku je među najuspešnijima. Ukoliko nastave u sličnom ritmu biću sve dalje od opasne zone. Jači su nego jesena, nalaze se u usponu forme, ali su ih pre nekoliko dana pored Save iznenadili “saobraćajci” i otkinuli bod. Ugostiće Jedinstvo, takođe uspešnog rivala u drugom delu sezone (pet bodova). Na prvi pogled ne deluju atraktivno, imaju hitre bočne igrače i ujednačenog su kvaliteta.

Prvi derbi se igra se pre podne u Zemunelu između Teleoptika i Zvezdare. “Optičari” su slavili prema očekivanju na Banjici i to su ujedno prvi bodovi u nastavku prvenstva. Partizanovu filijalu predvodi mladi i ambiciozni trener Pandurović, koji se uporedo usavršava i pohađa predavanja za PRO licencu. Biće to okršaj najuspešnijeg domaćina (22 boda) i najuspešnijeg gosta (20 bodova). Bulbuderac je posle pet godina napustio uspešan strateg Zdravko Kovačević. Došlo je do obostaranog zasićenja i nezadovoljstva, čelnici su mišljenja da Zvezdara više vredi, Kovačević realnije gleda na sve to i ustupio je mesto Ivanu Tasiću, bivšem treneru GFK Jagodine. Kovačević neće biti slobodan jer ga naredne srede očekuje u ulozi selektora reprezentacije Beograda prijateljski meč sa odgovarajućom selekcijom iz Slovenije.

Drugi derbi igra se u Gornjoj varoši, gde gostuje Ušće. Lider je u martu upisao dve pobede i iskoristio postrtanje najbližih pratilaca da odmakne na pristojnih pet bodova. Nalaze se u usponu forme, imaju široki roster sačinjen od poznatih imena i favoriti su protiv oslabljenih Ušćana. Gosti su ostali bez najboljih strelaca Arsića, Jovića, Stevanovića, Ognjanović zbog duple registracije neće biti u prilici da pomogne ekipi. Poraženi su od PKB-a i trener Jakšić neuspeh objašnjava individualnim greškama kod gola i žali za propuštenim prilikama Zvezdića, Bokića. U defanzivi su solidni, ali brine podatak da još nisu postigli gol. Strategija kluba u narednom periodu biće afirmacija mladih igrača i stvaranje potencijala za veliku scenu.

GSP Polet Dorćol je favorit protiv mladih i bledih “građevinara”, koji su bez osvojenog boda u nastavku. “Saobraćajci” imaju polovičan učinak, savladali su optičare, remizirali pored Save i izgubili od Surčinaca. Rad je sva tri susreta izgubio, ali su pružili dobar otpor na Banjici u susretima sa “studentima” i “optičarima”.

Lokalni, obrenovački derbi igra se na Vašarištu, između sve boljeg Radničkog i potonulih Baričana. Kao u svakom derbiju trenutni plasmani ništa ne znače i odlučiće trenuci nadahnuća, motiv, neopreznost, sitne greške... Radnički je među najuspešnijim ekipama u nastavku (sedam bodova) i približili su se trećeplasiranoj Zvezdari na četiri boda, mada su Zemunci daleko. Svi su jednodušni da imaju po imenima jednu od najboljih ekipa i u Dobanovcima su nesrećno u poslednjim minutima primili gol. “Hemičari” nikako da se izvuku iz krize i administrativna kazna je ostavila velikog traga na psihološku stabilnost ekipe. Tri poraza, osam primljenih golova i jedan postignut ne može zadovoljiti klub koji je pred prvenstvo gajio visoke ambicije a sada se bori za goli život. Imaju kvalitet, ali bez rezultata on je upitan. Trener Malići se nalazi u velikim kadrovskim problemima i neće, pored Aleksića, moći da računa na povređene Sremčevića, Bogdanovića, Filipovića i Savića.

Nedelja je rezervisana za duel između uspešnih ekipa PKBA-a i BASK-a. Nakon startnog poraza u Dobanovcima iskupili su se pobedama protiv “hemičara” i Ušća na Novom Beogradu. Sedma pozicija na tabeli uliva spokoj i donosi neophodan mir, tako da mogu dalje odigrati bez tenzija, mada po pravilu bolje partije pružaju na strani. “Sokolovi” su bez poraza na prethodne tri utakmice (pet bodova). Uzeli su bod na neugodnom gostovanju u Surčinu i ukoliko budu nastavili u istom ritmu mogu se nadati opstanku. Očekuje se fajterska utakmica na teškom terenu, bez mnogo golova.


Torlak 1 : 2 Jedinstvo
Zvezdara : Budućnost
Rad : Prva iskra
Brodarac : Ušće Novi Beograd
GSP Polet Dorćol : BASK TEK
Teleoptik : PKB
Sinđelić 0 : 0 Zemun
Studentski grad 1 : 4 Radnički
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zemun 24 17 4 3 55
2 Teleoptik 24 17 3 4 54
3 Zvezdara 24 13 7 4 46
4 Radnički 25 11 6 8 39
5 Jedinstvo (-2) 25 9 8 8 33
6 Studentski grad 25 9 5 11 32
7 Ušće Novi Beograd 24 8 7 9 31
8 Budućnost 24 8 7 9 31
9 Sinđelić 24 8 6 10 30
10 PKB 24 8 6 10 30
11 Brodarac 24 8 5 11 29
12 GSP Polet Dorćol 24 7 7 10 28
13 BASK TEK (-3) 24 5 12 7 24
14 Prva iskra (-12) 24 9 6 9 21
15 Torlak 25 4 5 16 17
16 Rad (-6) 24 4 4 16 10