XS
SM
MD
LG

PLS: Na programu tri derbija, strelci u prilici da se "probude", oslabljeni Leskovčani u Lazarevcu, Ubljani testiraju "oklop" u Pančevu

Foto: prvaliga.rs

Proteklog vikenda starovali su prvoligaši i otvaranje nije moglo da prođe bez iznenađenja. Retko se dogodi da poslednji uzme meru lideru a upravo su to priredili "kanarinci" "romantičarima". Zanimljivo je istaći da je OFK Beograd oba poraza doživeo od ekipa iz donjeg dela tabele. Kolo je obeleženo sa najmanjim brojem postignutih golova (devet) i ako izuzmeno meč na Bežaniji (Radnički - Kolubara), na ostalih sedam palo je pet golova (0,70 po meču). Gatovci su iznenadili pojačanu GFK Slobodu u Užicu, mladi "grafosi" su uzeli meru drugoplasiranoj Inđiji, a tri utakmice su završene nepopularnim rezultatom (0:0). Nakon 21. kola u sredini tabele je velika gužva i pet ekipa razdvaja jedan bod, baš kao na začelju, gde četiri ekipe vode ravnopravnu borbu, ali su im ekipe iznad crte sve dalje.

22. kolo se otvara u petak duelom između Tekstilca i probuđenog Novog Sada 1921. Domaćin je u Leskovcu bio ravnopravan u posedu i imao nekoliko poluprilika. Kad je trener gostiju Vidak Bratić pre nastavka prvenstva tvrdio da će igrati otvorenih karti, napadački, malo ko je verovao. Da se ne šale pokazalo je odmeravanje snaga sa liderom, hrabrom i borbenom igrom razuverili "neverne Tome". Ukoliko ponove prethodno izdanje mogu se nadati prvim bodovima na gostovanju.

Ostalih sedam utakmica na programu je u subotu.

Tri meča nose obeležje derbija, radi se o parovima OFK Beograd - RFK Grafičar, Kolubara - GFK Dubočica i Smederevo 1924 - Jedinstvo.

"Romantičare" neočekivani poraz u Čelarevu nije previše uzdrmao s obzirom na veliku zalihu bodova (16). Ostali su dužni sa jedno od najslabijih izdanja u dosadašnjem toku prvenstva. Podbacili su u svim linijama, nije svojstveno da najefikasniji napad lige završi utakmicu bez šanse. “Ljubičasti” su dodatno podmladili ekipu i ako se po jutru dan poznaje pružaće bolja izdanja nego jesenas. Deluju zategnuto, brzina i tehnika je adut ekipe trenera Marka Neđića protiv starijih i čvrstih rivala. Statistika ide u prilog lideru, pogotovu što su gosti na strani osvojili osam bodova.

Drugi derbi igra se u Lazarevcu u večernjem terminu. Kolubara je prosto oduvala nejake "majstore" i sva četiri gola postigle su novajlije (Savković, Braunović, Furtula i Đorđević) i sudeći po tome, izgleda da su pogodili sa pojačanjima. Rival iz Leskovca dolazi oslabljen, bez Savića, Đorđevića, Momčilovića i požutelog Ilića i Račića. Sa Tekstilcem su odigrali egal utakmicu, bez pravih prilika za postizanje gola.

Pored tvrđave "oklopnici" će ugostiti ambiciozne Ubljane i biće to okršaj dve visoko plasirane ekipe, koje su u dosadašnjem toku prvenstva opravdali pobednički mentalitet i spadaju u krug kandidata za baraž. Domaćin je u Milanovcu odigrao sadržajnu i tečnu utakmicu, desetim remijem kao da su se pretplatili na ovaj rezultat, naročito na strani. Jedinstvo je taman bilo bolje za gol protiv Mitrovčana, a da se završilo bez pobednika ne bi bilo nezasluženo. Nije to bila sadržajna igra, nismo videli nove ideje i Ubljani neće puno eksperimentisati i osloniće se na provereni model. Smederevo 1924 će, pored duže vremena povređenog Stefanovića i Radivojevića, biti lišen usluga Jovanovića (kartoni), a štoper Kostić je pod znakom pitanja.

Mitrovčani u meču sa posrnulim imenjakom sa Novog Beograda ulaze kao veliki favoriti. Bili su na pragu osvajanju boda pored Tamnave i kako su završili jesen, tako su nastavili sa porazom drugi deo prvenstva. U prvom poluvremenu bili su bolji, imali prilike, da bi u nastavku odstupili od dotadašnjeg modela igre i bili kažnjeni. Novobeograđani su izgleda digli ruke od lige, nakon kažnjavanja i oduzimanja bodova, slabo su se pojačali i nije poznato da li imaju trenera.

Mladost GAT je promenila sedam igrača i sudeći po rezultatu i izdanju pored Đetinje, radi se o sasvim drugoj ekipi spremnoj da vodi ravnopravnu borbu za opstanak. Drugo poluvreme su dominirali i iz dve ofanzivne tranzicije postigli dva gola. Na Satelit dolazi preporođeni Metalac, nisu pobedili Smederevo 1924, ali su pružili tečnu i sadržajnu igru. Igraju direktno, brzo u tranziciji i teže kroz pas da priprete, naročito su uspešni na gostovanjima (12 bodova).

OFK Vršac dočekuje GFK Slobodu i neće biti lako da uknjiži planirane bodove. U Šapcu se nije mnogo videlo od igre, bez sadržaja i prilika za gol. Kao i većina ekipa na strani teže da ne prime gol, a u ofanzivi šta urade. Užičani su odigrali turbulentnu utakmicu sa Novosađanima, već u uvodnim minutima napadač Abrahams je doživeo tešku povredu i sa polomljenom nogom završio u bolnici. U prvih pola sata su imali više od igre, stvorili dve kolosalne prilike i kad su se ispucali na scenu su stupili Novosađani i sa dva gola naneli domaćinu šesti poraz u prethodnih osam utakmica.

Inđija po nepisanom pravilu slabije počinje i kao da im treba vremena da uđu u ritam. Pored "Rajka Mitića" su u završnici preuzeli inicijativu, imali tri stopostotne prilike (dve prečke), ali lopta nije htela u gol. Šapčani su odigrali nezanimljivu i "praznu" utakmicu sa Vrščanima i ostali dužni na premijeri. Kasnili su malo sa pripremama, fizički još nisu fit i na strani imaju skroman bilans (šest bodova).


Inđija Toyo Tires 4 : 0 Radnički (NB)
Jedinstvo (Ub) 2 : 0 GFK Dubočica
Metalac 4 : 2 RFK Novi Sad 1921
GFK Sloboda 1 : 1 RFK Grafičar
Mačva 1 : 1 OFK Beograd
OFK Vršac 2 : 1 Tekstilac
Mladost GAT 3 : 1 Kolubara
Smederevo 1924 1 : 1 Radnički (SM)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 OFK Beograd 30 19 5 6 62
2 Jedinstvo (Ub) 30 15 7 8 52
3 Inđija Toyo Tires 30 15 5 10 50
4 Tekstilac 30 13 9 8 48
5 Smederevo 1924 30 12 12 6 48
6 Radnički (SM) 30 11 9 10 42
7 Mačva 30 11 9 10 42
8 RFK Grafičar 30 11 9 10 42
9 GFK Dubočica 30 10 11 9 41
10 OFK Vršac 30 10 9 11 39
11 Metalac 30 9 10 11 37
12 Kolubara 30 9 9 12 36
13 Mladost GAT 30 8 10 12 34
14 GFK Sloboda 30 8 9 13 33
15 RFK Novi Sad 1921 30 6 4 20 22
16 Radnički (NB) (-6) 30 6 7 17 19