XS
SM
MD
LG
02.08.2023 Tempo racing team

Miljković nastavio uzlaznom putanjom

Photo credit: DPPI / Alpine Racing

Srpski automobilista ima itekako razloga za zadovoljstvo nakon četvrtog od ukupno devet trkačkih vikenda u takmičenju Klio Kup Evropa. Iako je prvi put vozio na stazi Nirburgring, Nikola Miljković je osvajanjem 10. i 6. mesta dodao 49 bodova na svoj konto i tako se popeo na 8. poziciju u generalnom plasmanu. Istovremeno, naš as zauzima drugu poziciju u Čelindžer konkurenciji mladih vozača i debitanata

Iza Nikole Miljkovića je još jedan izuzetan trkački vikend u okviru prestižnog međunarodnog takmičenja Klio Kup Evropa, gde 28-godišnji Beograđanin nastupa već dve sezone i polako ali sigurno napreduje i beleži sve bolje rezultate. To što je prvi put vozio na stazi Nirburgring i što za razliku od svojih rivala nastupa bez podrške klupskog kolege, vozača Tempo Racing tima je još više motivisalo da iz sebe izvuče makismum i pokaže koliko može te je u dve trke u Nemačkoj (30. i 31. jula), osvajanjem 10. i 6. mesta upisao najveći broj bodova do sada!

- Veoma sam zadovoljan poslednjim trkačkim vikendom i, iskren da budem, nismo baš očekivali ovakav uspeh. Pogotovo što sam prvi put izašao na ovu stazu, a imao sam zabranu u trajanju od po 15 minuta tokom oba treninga. To je popriličan hendikep u situaciji kada vozač ne poznaje stazu, jer svaki minut i sekund uvozavanja mnogo znače za pronalaženje finesa, kaže Miljković.    

Kvalifikacija su vožene u promenljivim uslovima, jer je nestabilno vreme sa povremenom kišom uslovilo da staza bude čas mokra, a čas suva.

Nikola je obezbedio osmu startnu poziciju, ali u Tempo Racing timu nisu pogodili idealan set-ap automobila za subotnju trku, tako da je srpski vozač bio sporiji i do sekund i po krugu u odnosu na vremena sa treninga te nije uspevao da prati tempo. Tako je prvu trku završio na 10. mestu u generalnom plasmanu i kao treći u Čelindžer kupu. Inače, u prvoj trci je iznenadio Aleksandre Finkelštajn, pobedivši ispred Davida Pužea i Gabrijelea Torelija.

Za drugu trku Miljkovićev automobil je bio pripremljen kako treba. Nikola je startovao 10. i već u prvom krugu imao je incident, kada je na njega otpozadi naleteo aktuelni šampion Entoni Žurado. Srbin i Tomaš Pekar iz Češke izleću sa staze, ali uspevaju ekspresno da se vrate. Nakon što je pao na 16. mesto, Nikola je iz kruga u krug popravljao poziciju, a pošto je Francuz Žurado dobio kaznu od 10 sekundi, naš vozač je završio šesti u generalnom plasmanu i drugi u Čelindžer kupu. Pobednik nedeljne trke je Italijan Gabrijele Toreli, dok je drugo i treće mesto pripalo francuskim vozačima - Davidu Pužeu i Nikolasu Milanu.

Sa novih 49 bodova, naš as ima ukupno 228 bodova i trenutno zauzima 8. poziciju u generalnom plasmanu. Što se tiče Čelindžera, Miljković je sa 88 bodova na drugoj poziciji, iza Adriana Šimpfa.

Još mnogo trka i bodova je u igri - sezona je duga, a nakon letnje pauze predstoji još pet trkačkih vikenda.

- Sledi letnja pauza, pa nastavljamo na Red Bull ringu 9. i 10. septembra. Prošle sezone sam tamo  imao odličan tempo, na oba treninga sam bio u prva tri s vremenima, a dobro sam vozio i kvalifikacije. Sve to nam uliva nadu da ćemo na stazi u Austriji biti konkurentni da se borimo za podijum, zaključuje Miljković.