XS
SM
MD
LG

Tekvondo: Tijani Bogdanović srebro u Atini

ATINA, 12. januar (Info centar).- Tijana Bogdanović (14 godina) članica Tekvondo kluba Galeb iz Beograda osvojila je u kategoriji do 46 kg srebrnu medalju na prvom Prvenstvu Evrope za klubove u Atini. Ovo je treća medalja srpskih tekvondista na prestižnom takmičenju. Zlatnu je osvojila Milica Mandić (do 73 kg) dok se Ninoslav Babić u kategoriji od 63 kg okitio bronzom.

Tijana Bogdanović je u prvom kolu savladala Grkinju Despoinu Mikalidou sa 13:0, a zatim je na sjajan način pobedila Rikij Jildrim iz Turske, evropsku seniorsku šampionku i bronzanu sa Svetskog prvenstva prošle godine na zlatan bod posle izjednačenog rezultata 10:10. U finalu je poražena od Fatme Saridogan iz Turske sa 6:3, ali su je sudije oštetile na samom kraju borbe.

Dragan Jović trener i predsednik Galeba je veoma zadovoljan:

- Došli smo u Atinu sa svega šestoro takmičara i takmičarki, jer nismo mogli da dovedemo, zbog nedostatka novca po osam na koliko imam pravo. Žao mi je što Tijana Bogdanović nije osvojila zlato. U celini, odličan razultat i najava lepe sezone za srpski tekvondo i naš klub.

Mandićeva je posle Olimpijskih igara u Lodonu prošle godine, kada je osvojila zlato, prvi put izašla na tatami:

- Nije bilo lako. Sada sam olimpijska šampionka i, kako sam ja ranije htela da budem najbolja upravo provtiv najboljih, tako sada svi žele da me pobede. Ovaj trofej je dokaz da smo odlično radili u pripremnom delu. Malo me je „povukla“ i medalja Babića na početku takmičenja. Čestitam Tijani Bogdanović koja je kao juniorka osvojila seniorsku medalju.

Tijana Bogdanović, iako jedna od najmlađih na turniru i debitantkinja u seniorskoj ekipi, hrabro se borila:

- Posle odličnih priprema u Riju, u Atinu sam došla sa dobrom formom. Ovo je dragoceno iskustvo, tek sam na početku karijere i moram još mnogo da učim. Na sreću, imam od koga. Motiv su mi bili i trofeji Ninoslava Babića i Milice Mandić. Bilo je teško boriti se u seniorskoj konkurenciji, ali sam uspela da pobedim nekoliko poznatih i vrlo uspešnih takmičarki.

Ninoslav Babić, koji ima i univerzitetsko srebro iz Beograda 2009. je je prvog dana doneo timu veliku radost kada je osvojio bronzano odličje:

-Odlično smo počeli sezonu i radujem se Svetskom prvenstvu u Meksiku na proleće.

Dario Đorđević (do 74 kg), Relja Prosenica (+87 kg) i Zvezdana Bogdanović (do 49 kg) izgubili su i prvom kolu šampionata.