XS
SM
MD
LG

"Traktoristi" i Želja na popravnom za potvrdu vrednosti, Trayal "izbušenih" guma, dva vojvođanska derbija u Čelarevu i Pančevu

Foto: Prva liga Srbije

Prvenstvo u Mozzart bet Prvoj ligi nastavlja se u sredu i četvrtak utakmicama 25. vanrednog kola. Pre najave osvrnućemo se na duele prthodnog kola koje su obeležili porazi vodećeg dvojca IMT-a i Železničara. “Grafosi” su uknjižili prvu prolećnu pobedu, Zlatiborci su vezali tri remija, “kanarinci” posustaju, ”gumari” su zabeležili treći poraz. Zanimljivo je istaći da četiri ekipe sa dna tabele, Rad, Zlatibor, Loznica i Mačva još se nisu radovali pobedi u nastavku prvenstva. Strelci su podbacili i postigli su 13 golova.

Sutra su na programu tri meča, u Bežaniji, na Banjici i Kruševcu.

Lider posle neočekivanog poraza u Sremskoj Mitrovici (rećeg u prvenstvu), u Bežaniji dočekuje Mačvu. Imali su bod u džepu pored Save, i neopreznost u 90. minutu skupo ih je koštala. Gledajući statistiku, “crveni” su favoriti protiv Šapčana, koji računaju da mogu nastaviti seriju remija. Trener Kurtušić je slikovito najavio duel sa Traktoristima rečima da njegovoj ekipi ne terba veći motiv od činjenice da igraju protiv “Crvene zvezde” (napravio poređenje sa šampionom). - Pritisak ne postoji, iz toga mogu da izađu dobre stvari. Cilj je da se prikažemo u pravom svetlu i “izmerimo” u duelu sa budućim superligašem - slikovito se izrazio mladi stručnjak.

Kruševljanima nikako da krene, u proteklih pet utakmica osvojili su četiri boda i ispali iz kruga ekipa koje računaju na plej-of. Bodove su osvojili ispod Bagdale (četiri) i imaju šansu da matiraju Novobeograđane, koji su na strani sasvim druga ekipa (šest bodova). Na tabeli su razdvojeni bodom i u zavisnosti od rezultata može doći do promene pozicije. Radnički je znatno uspešniji u drugom delu (osam bodova) i zahvaljujući pogotku Lukića sa “bele tačke” protiv “kanarinaca” dva su mesta iznad ugroženih klubova.

Derbi začelja odigraće se na Banjici, između Rad i Loznice. U nastavku prvenstva nebesko-plavi su više nego skromni i osvajanjem dva boda krenuli su sa “mrtve tačke”, ali su miljama udaljeni od bezbedne zone. Tri pobede i 12 poraza drže ih prikovane za dno tabele. Loznica ima četiri boda više i skromna tri boda u pet prethodnih duela. Neuspeh u Vršcu ih tišti, jer su sa igračem više prepustili bodove domaćinu. Izgleda da ih trenutni plasman mnogo ne brine, s obzirom na glasine o najavljenim fuzijama.

Četvrtak je rezervisan za utakmice u Pančevu, na Zlatiboru, u Čelarevu i iza južne tribine stadiona “Rajko Mitić”.

Vojvođanski derbi odigraće se u Čelarevu, gde gostuje Inđija. Novi Sad 1921 je prekinuo niz od tri pobede remijem i porazom na Novom Beogradu, ali su zadržali četvrtu poziciju koja vodi u baraž. I jedni i drugi su zakazali, posebno gosti u duelu sa Zlatiborom. “Kanarinci” imaju tri boda viška u odnosu na “zeleno-bele” i biće na velikim iskušenjima, s obzirom da gosti po pravilu mnogo bolje partije pružaju na strani (drugi po učinku). Neguju sličan pristup igri i svi su izgledi da ćemo prisustvovati otvorenoj i dopadljivoj predstavi, sa šansama na obe strane. Domaćin je bez suspendovanog Milovanovića, dok je golgeter Slaviša Stojanović još na poštedi.

Milanovčani su prekinuli sjajnu seriju Pančevaca i sa dozom optimizma putuju na Zlatibor. Izašli su, bar privremeno, iz opsane zone, stabilizovali redove i pružaju očekivane rezultate. Utakmica je od presudne važnosti za “bele”, jer sa nerešenim rezultatima ne mogu opstati. Udaljeni su od rivala velikih devet bodova i pitanje je koliko je to dostižno. Od mnogih su otpisani i pokušaće, bez pritiska, da odigraju kako znaju i umeju, na razini prethodne dve utakmice.

Železničar mora da pokaže reakciju na neplanirani poraz u Gornjem Milanovcu. Prekinuli su furioznu seriju od pet pobeda, srećom ista sudbina je zadesila lidera tako da je ostalo isto odstojanje. U goste dolaze osokoljeni Mitrovčani, sa novim trenerom i osvojenim skalpom protiv lidera. Putuju u Pančevo rasterećeni, da defanzivnim blokom zatvore prilaze golu i iznenade još jednog favorita.

Ubljani su razočarali protiv RFK Grafičara i utoliko je čudnije, jer su nedelju dana ranije, u najboljoj igri u prvenstvu, nadigrali Vrščane. Uzdaju se u individualni kvalitet stranaca i gro bodova osvojili su pored Tamnave. Odmeriće snage sa Užičanima, specijalistima za nerešene rezultate (13), koji su poznati po defanzivnom bloku i čvrstoj odbrani koja je donela niz povoljnih rezultata. U Bačaninu, strelcu gola protiv Trayala, pronašli su zamenu za Šušnjara.

Ljubičasti su ponovo domaćini, dolazi OFK Vršac i posle dobre igre i pobede nad Ubljanima u prilici su da uknjiže nove bodove. Trener Neđić polako sklapa kockice I ekipa dobija prepoznatljivu fizionomiju. Trebalo je vremena da se novi i mlad sastav ukomponuje, “namesti” i krene uzlaznom linijom. Remijem i pobedom prekinuli su seriju od tri poraza i protiv neugodnih Banaćana nisu bez šansi, mada se radi o ekipama sličnog kvaliteta i ako bi se bavili prognozama najprihvatljiviji je, golovima začinjen, remi. Zanimljivo je istaći da je Nedeljković, desni bek grafosa istrčao u sprintu 36,4 km. i to ga svrstava među najbrže igrače u obe profesionalne lige.


OFK Vršac 1 : 1 Železničar
IMT 1 : 0 Zlatibor
Rad 0 : 0 RFK Novi Sad 1921
Loznica 1 : 1 Trayal
Mačva 1 : 1 Jedinstvo (Ub)
Radnički (SM) 3 : 1 RFK Grafičar
Metalac 4 : 3 GFK Sloboda
Inđija Toyo Tires 3 : 0 Radnički (NB)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 IMT 30 18 7 5 61
2 Železničar 30 17 6 7 57
3 RFK Grafičar 30 15 5 10 50
4 Radnički (SM) 30 11 12 7 45
5 Jedinstvo (Ub) 30 12 8 10 44
6 RFK Novi Sad 1921 30 12 7 11 43
7 Inđija Toyo Tires 30 10 13 7 43
8 Radnički (NB) 30 12 4 14 40
9 GFK Sloboda 30 7 16 7 37
10 OFK Vršac 30 10 7 13 37
11 Mačva 30 8 13 9 37
12 Metalac 30 9 8 13 35
13 Trayal 30 9 8 13 35
14 Loznica 30 7 10 13 31
15 Rad 30 5 13 12 28
16 Zlatibor 30 4 11 15 23