XS
SM
MD
LG

"Traktoristi" sa novim-starim trenerom Jandrićem na fenjeraša, želja favorit ispod Vršačkog brega, "grafosi" obečavaju otvorenu borbu pored Save

Foto: prvaliga.rs

Kolo pre karaj ligaškog dela u Mozzart Bet Prvoj ligi Srbije se zakuvalo, kao na vrhu, tako i na dnu tabele. Derbi proleća pripao je Železničaru, a začelja “Građevinarima”. Pored Rada bodove sa gostovanja doneli su Mačva i Loznica. Ubljana su uknjižili važnu pobedu, koja donosi mesto u baražu. Milanovčani kao i Vrščani novim porazima tonu sve dublje.

30. kolo je od suštinske važnosti i odlučuje kako će se klubovi pozicionirati pred doigravanje.

Vodeći “Traktoristi” posle izgubljenog derbija u obavezi su da sa trenerom povratnikom Nebojšom Jandrićam definitivno otpišu Zlatiborce i zadrže želju na distanci. Lider kao da je posustao ili se uspavao na lovorikama I pet bodova u pet mečeva je skromna zaliha za potencijalnog šampiona. Dobili su rivala po meri i moraju uložiti dodatni napor da probiju niski defanzivni blok gostiju i da se čuvaju od kontri i prekida.

Banatski derbi odigraće se u Vršcu i domaćin mora da se vadi protiv zahuktale “dizelke”. Osvojen bod na pet utakmica je poražavajući bilans, koji je ekipu srozao na ivicu “provalije” i od borbe za plej-of sledi neizvesni plej-aut. Želja na krilima pobede u derbiju, sa velikom dozom optimizma putuje u komšiluk da potvrdi poslednje rezultate.

Rad igra sve bolje, ušli su u formu, samo da ne bude kasno. Dugo su bez poraza, ali je veliki broj remija uticao da i dalje budu predposlednji i sedam bodova su udaljeni od prvog tima iznad crte. Ukrstiće koplja sa Novosađanima, koji se ne može pohvaliti rezultatima u poslednje vreme, mada su i dalje blizu baraža. “Kanarince” je stigao umor, odigrali su protiv Loznice bez energije, ideje, motiva i karaktera (kad gube).

Loznica je vezala dve pobede i uhvatila je priključak sa konkurentima. U Čelarevu su pružili najbolju igru ovog proleća, naročito u drugom poluvremenu i to može biti model i obrazac po kome će ubuduće igrati. U Klupce dolaze bledi Kruševljani (četiri kola bez pobede) i od ugroženih Milanovčana udaljeni su dva boda. Povrede, kartoni i skroman roster učinili su svoje, a posebno pozne igračke godine. Trener Nikolić u postavi ima pet igrača starosti preko 34 godine, tako da mlađani Dobrosavljević (2005) predstavlja pravo osveženje.

Mačvansko-kolubarski derbi odigraće Mačva i Jedinstvo. Rivali doigravanje dočekuju u različitim ulogama, domaćinu sleduje borba za opstanak, gostu je baraž na dohvat ruke. Šapčani su pod moranjem i ako ne dobiju ulaze u problem, mada u poslednje vreme igraju dobro, u prilog tome je pobeda u Kruševcu. Zahvaljujući dvostrukom strelcu Karikariju (10 golova) Jedinstvo je upisalo treći trijumf. Upravo su dobili Mitrovčane na krilima internacionalca iz Afrike, uspešnom taktikom i čvrstinom defanzivnog reda.

Utakmica u Sremskoj Mitrovici obećava dobru fudbalsku predstavu sa obiljem golova. Dolaze poletni i neopterećeni “grafosi” da se po dobrom običaju nadigravaju i prezentiraju napadačku opciju. Zvezdina filijala je iznedrila još jedan biser u liku strelca Bubnja (18), kome je gol u pobedi nad Metalcem bio sedmi u prvenstvu. Domaćin ima polovičan učinak u prethodnih pet kola i eventualnom pobedom mogu ponovo doći u poziciju da razmišljaju o baražu. Sa novim trenerom Tešovićem Radnički je iz šest utakmica osvojio deset bodova. Između ostalih, savladali su vodeći dvojac i cilj su ostvarili plasmanom u plej-of, kojiće im poslužiti da provere ostale igrače, prvenstveno mlađe snage.

Nikome nije jasno zašto posrće Metalac. Klub koji po imenima ima najbolje pojedince, sa sjanom organizacijom i finansijama, ne može se prepoznati. Vezali su dva poraza i protiv GFK Slobode su pod moranjem, jer će se u protivnom zglibiti još dublje. Imena poput Škorića, Maksimovića, Nikolića, Fićovića i ostalih bili su garancija da Milanovčani mogu isplivati. Ne možemo da zamislimo da tako organizovan klub igra Srpsku ligu. Problem predstavlja slaba realizacija i protiv čvrste i takmičarski nastrojene GFK Slobode teško će se ostvariti, pogotovu što gost zna da zatvori utakmicu. U slučaju pobede i poraza Novobeograđana mogu uhvatiti poslednji voz za osmo mesto.

U Inđiji će odmeriti snage neuspešan domaćin i slab gost. “Zeleno-beli” su imali prednost od dva gola u Užicu i na kraju su morali da se zadovolje bodom koji im je obezbedio plej-of. Kad se sve sagleda, bez pojačanja i povređenih ključnih igrača nije se moglo više. Nisu uspeli registrovati Popovića, Džogurića, Stanojević, Radosavljević su na listi povređenih, Stojanović se tek oporavio, i kad se tome doda da su na pozajmicu u Čačak poslali Đokića, koji rešeta mreže... ”Majstori” igraju kao preporođeni (vezali četiri pobede) i po učinku u drugom delu prvenstva odmah su iza Železničara, mada kao gosti igraju slabo i osvojili su tek devet bodova.


OFK Vršac 1 : 1 Železničar
IMT 1 : 0 Zlatibor
Rad 0 : 0 RFK Novi Sad 1921
Loznica 1 : 1 Trayal
Mačva 1 : 1 Jedinstvo (Ub)
Radnički (SM) 3 : 1 RFK Grafičar
Metalac 4 : 3 GFK Sloboda
Inđija Toyo Tires 3 : 0 Radnički (NB)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 IMT 30 18 7 5 61
2 Železničar 30 17 6 7 57
3 RFK Grafičar 30 15 5 10 50
4 Radnički (SM) 30 11 12 7 45
5 Jedinstvo (Ub) 30 12 8 10 44
6 RFK Novi Sad 1921 30 12 7 11 43
7 Inđija Toyo Tires 30 10 13 7 43
8 Radnički (NB) 30 12 4 14 40
9 GFK Sloboda 30 7 16 7 37
10 OFK Vršac 30 10 7 13 37
11 Mačva 30 8 13 9 37
12 Metalac 30 9 8 13 35
13 Trayal 30 9 8 13 35
14 Loznica 30 7 10 13 31
15 Rad 30 5 13 12 28
16 Zlatibor 30 4 11 15 23