XS
SM
MD
LG

Dva derbija u Inđiji i pored "Rajka Mitića", "ere" za popravku utiska protiv komšija, mogu li uspešni "majstori" zaustaviti zahuktalu "dizelku"?

Foto: Prva liga Srbije

Obeležje proteklog 21. vanrednog kola Mozzart bet Prve lige je još jedno furiozno izdanje Pančevaca i prvi kiks lidera sa Novog Beograda. Inđija i RFK Novi Sad 1921 nezadrživo hitaju ka baražu, dva duela su protekla bez golova, dok su mečevi u Klupcima i na Zlatiboru odloženi.

Već naredno 22. kolo na programu je u nedelju i ponedeljak, donosi nekoliko zanimljivih duela.

Pored Save dolaze Lozničani, odmorni i pošteđeni dodatnih napora u prethodnom kolu. Radnički je preko Save, u Šapcu, odigrao bez golova, mada je domaćin imao inicijativu, više šuteva ka golu Dragićevića. Mitrovčani će prvi put igrati pred svojim navijačima sa obavezom da potvrde visoke pozicije. Za razliku od gostovanja, kod kuće primenjuju drugačiji, ofanazivniji pristup, mada se ne mogu pohvaliti efikasnošću, ali deficit u golovima nadoknađuju čvrstinom odbrane, sa malo primljenih golova. Loznica ima sve, velelepni stadion, novu upravu, ali očigledno nisu doveli željena pojačanja. Dok ne zaigraju na Lagatoru moraće da se snalaze na očajnom terenu u Klupcma, i zato na gostovanjima pružaju bolje igre i osvajaju bodove.

Milanovčanima ne ide pa ne ide. Džabe što u sastavu imaju superligaške igrače kad nešto škripi u organizaciji unutar kluba. Pauzirali su prethodni meč i u derbiju začelja igraju sa maleroznim “Građevinarima”. Milanovčani su zaboravili kada su se posledni put radovali i u seriji su poraza koje, tu i tamo, prekinu sa mršavim remijem. Rad je na oba meča u nastavku prvenstva vodio, posebno je bolan poraz bio u turbulentnoj utakmici sa Inđijom. Živojinović je u dva navrata donosio prednost nebesko-plavima, ali su uporni Sremci dostizali i na kraju iskoristili isključenje Gašića da odnesu ceo plen. Dva bivša superligaša su došli u poziciju da igraju jako bitan meč u borbi za goli život, koji može dati usmerenje u jednom ili drugom pravcu.

Derbi igraju Inđija i vodeći IMT-e. Zeleno-beli u prva dva kola imaju maksimalni učinak i pobede nad ugroženim ekipama su dovoljan stimulans da se učvrste na poziciji koja vodi u baraž. Zahvaljujući disciplini, čvrstini, brzoj tranziciji, iskusniji sastav zna da se se prilagodi svakom i nametne svoj stil igre. Jesenas su uspeli da otkinu bod lideru i predstojeći susret obećava zanimljivu predstavu. “Traktoriste” su propuštene prilike protiv “majstora” skupo koštale i Želja im sve više diše za vratom. Mlađani Miloš Luković je ispunio kvotu kad su golovi u pitanju ali su drugi zakazali i u Inđiji moraju podesiti nišanske sprave.

Radnički pored “studenjaka” dočekuje silne Pančevce koje mnogi već vide u društvu najboljih. Novobeograđani su uzeli četiri boda, naročito na težini dobija osvojen protiv lidera. Pitanje je koliko su se potrošili u prethodne dve utakmice, jer se radi o starijoj ekipi i koliko su fizički jaki da odole još jednom favoritu. Železničar ima moćan tim, doveli su 15 igrača, imaju veliki roster. Uprkos rekordnoj pobedi nad Užičanima, gosti su u prvom poluvremenu imali svoje prilike, nisu ih iskoristili i za to su kažnjeni sa četiri gola u finišu. Predvođeni Hajdinom, Tomoviićem i ostalima, svesni su svijih mogućnosti i na svakoj utakmici idu na pobedu.

U nedelju na stadionu “Radomir Antić” odigraće se užički derbi ekipa koje nisu startovale kako su očekivali. GFK Sloboda je imala izuzetno težak raspored i na početku su ukrstili koplja sa dve vodeće ekipe, i proveli se kao “bos po trnju”. U prkos pravoj katastrofi u Pančevu, ko zna gde bi utakmica otišla da su iskoristili prilike iz prvog poluvremena. Povrh svega, ostali su bez isključenog Glišovića. Vidi se da su igru bazirali na sjajnom realizatoru Šušnjaru i njegova zamena nije se pokazala tako uspešnim. Duel protiv Zlatibora je prilika da se osveste, povrate samopouzdanje i revanširaju se za jesenji poraz. Zbog snega na Švajcariji, Zlatibor je pauzirao i imaće dovoljno vremena da sačine strategiju kako bi ostali neporaženi.

Preostale tri utakmice odigraće se u ponedeljak. Vrščani su u prilici da potvrde dobru formu i uspešne igre ispod Vršačkog brega. Vratili su se iz Kruševca sa bodom i ponovo se nalaze u plej-of zoni. Radi se o dobro organizovanom klubu, sistemski su radili i spremali se za izazov zvani Prva liga, tako da nisu slučajno tako visoko. Slični su po kvalitetu sa Šapčanima i neizvesnost daje posebnu draž duelu. Mačva je sa komšijama odigrala bez golova, mada trener Ivan Kurtušić žali za prilikama i oslanja se na statistiku, koja kaže da su imali veći posed, više pasova i šuteva ka golu rivala. Više vredi bod osvojen u Milanovcu, ako se zna da su jesenas bili više nego skromni (četiri boda), i da su tek u devetom kolu osvojili prvi bod na gostovanju.

RFK Grafičar je pauzirao u sredu i imali su dovoljno vremena da analiziraju propuste i poraz od Železničara. Ostali su bez nekolicine iskusnih i mladih igrača, tako da je na treneru Neđiću nimalo lak zadadatak da skocka novu ekipu, koja traži vremena i strpljenja kako bi zaigrala na željenom nivou. “Kanarinci” pojačani, sa velikim budžetom, najavljuju visoke domete. Prošli su dug put od neuspešnog starta do pozicije koja vodi u baraž, mada se na tome neće zaustaviti i uveliko razmišljaju o eliti. Na dve utakmice postigli su šest golova, vezali četiri pobede i bez poraza su 7-8 mečeva, tako da će mladost “grafosa” biti na uskušnju kako da nadmudri iskusan i prekaljen sastav gostiju.

Jedinstvo i Trayal na tabeli zauzimaju osmo i deveto mesto, u zavisnosti od rezultata može doći do uvećane prednosti ili zamene pozicije. Ubljani bez Kvake, Bogdanovića i Radojičića nisu mogli više pružiti protiv favorizovanih Novosađana, pogotovu kada su u 41. minutu ostali bez Andrića. Povratkom prve dvojice u tim imaće priliku da ponove izdanje protiv Zlatibora i učevrste se među prvih osam. Trayal je razočarao u nastavku i za 180 minuta ispod Bagdale osvojili su bod(bez datog gola). Bodove izgubljene u Kruševcu moraju nadoknaditi na strani i teško će se na Ubu ovajditi, pogotovu što su na gostovanjima upisali sedam poraza.


OFK Vršac 1 : 1 Železničar
IMT 1 : 0 Zlatibor
Rad 0 : 0 RFK Novi Sad 1921
Loznica 1 : 1 Trayal
Mačva 1 : 1 Jedinstvo (Ub)
Radnički (SM) 3 : 1 RFK Grafičar
Metalac 4 : 3 GFK Sloboda
Inđija Toyo Tires 3 : 0 Radnički (NB)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 IMT 30 18 7 5 61
2 Železničar 30 17 6 7 57
3 RFK Grafičar 30 15 5 10 50
4 Radnički (SM) 30 11 12 7 45
5 Jedinstvo (Ub) 30 12 8 10 44
6 RFK Novi Sad 1921 30 12 7 11 43
7 Inđija Toyo Tires 30 10 13 7 43
8 Radnički (NB) 30 12 4 14 40
9 GFK Sloboda 30 7 16 7 37
10 OFK Vršac 30 10 7 13 37
11 Mačva 30 8 13 9 37
12 Metalac 30 9 8 13 35
13 Trayal 30 9 8 13 35
14 Loznica 30 7 10 13 31
15 Rad 30 5 13 12 28
16 Zlatibor 30 4 11 15 23