XS
SM
MD
LG

Vojvođanska premijera ispod Vršačkog brega, derbi pored "Rajka Mitića", "traktoristi" u Užicu, kolo zatvaraju "gumari" i "kanarinci"

Foto: Prva liga Srbije

Utakmicama 20. kola u petak se nastavlja prvenstvo u Mozzart bet Prvoj ligi Srbije.

Prvi na teren će, od 14:00 sati, istrčati fudbaleri OFK Vršca i Radničkog iz Sremske Mitrovice. Vrščani su dopunili roster sa nekoliko igrača, jer su zbog “tanke klupe” i povreda neplanirano gubili bodove, tako da su u finišu jeseni potonuli na tabeli. Nasuprot njima, Mitrovčani su vezali tri pobede, skočili do četvrte pozicije i mesta koje vodi u baraž. Radnički je sačuvao gotovo kompletan tim i sa pristiglim pojačanjima mogu se nadati reprizi jeseni. Naredna četiri kola su od suštinskog značaja za tim trenera Dejana Nikolića, jer će u tri navrata gostovati. Prvi okršaj kraj Save protekao je bez golova. Vojvođanski derbi sudiće Nikola Petrović.

Derbi kola odigraće se u subotu, od 13:00 sati, iza južne tribine stadiona “Rajko Mitić”, gde će snage odmeriti RFK Grafičar i Železničar, ekipe koje se nalze na deobi drugog i trećeg mesta. Praznik fudbala pored našeg najvećeg stadiona uveličaće mladost domaćina i iskusni sastav “dizelke”. Odlaskom Kaluđerovića i Kasalice “grafosi” su se dodatno podmladili I neće stati u misiji afirmacije svoje mladosti. Negovaće napadački stila, igrati ofanzivno, na gol više, kao jesenas. “Ljubičasti” su ostali dužnici silno pojačanom Železničaru, za pobedu kraj Tamiša. Gosti su u četiri dodatna kola upisali tri pobede i uhvatili priključak sa mladim rivalom. Derbi će propustiti kapiten Simčević. Zbog značaja duela, utakmicu će suditi internacionalac Srđan Jovanović, jedan od naših najboljih arbitara. Jovanović je u sredu delio pravdu na meču osmine finala Lige šampiona između Intera i Porta.

U istom terminu sastaju se Inđija Tojo Tires i Loznica. Dolaskom Pobulića i Popovića Sremci su se dodatno pojačali i ukoliko budu zdravi veruju, uprkos bodovnom zaostatku, da mogu da se umešaju u borbu za drugo mesto. Deset remija u ligi koštaali su zeleno-bele boljeg plasmana i veće bodovne zalihe. Reče trener Goran Dragoljić da su sami sebi najveći protivnik i moraju stvoriti kult domaćeg terena. Loznica je uspešnija kao gost, ali se ne mogu pohvaliti čvrstinom zadnje linije i po broju primljenih golova su, zajedno sa Radom, poslednji. Lozničani su rešeni da se revanširaju protivniku za poraz u petom kolu u Klupcima. Uprkos skromnoj bodovnoj zalihi nadaju se da mogu obezbediti opstanak i umešati u trku za plej-of. Delenje pravde je povereno Predragu Janjušu.

Metalac i Mačva su stari znanci i jesenas su Šapčani slavili minimalnim rezultatom. Iza Milanovčana je polusezona za zaborav i umesto borbe za vrh tabele moraju razmišljati o opstanaku. Trener Petrović je uveren da ekipa spremno očekuje nastavak, sastav je delimično izmenjen, dopunjen, osnažen i motivisani očekuju duel sa Mačvom, koja ima homogen i ujedinjen tim. Na centru će biti sudija David Matić.

Lider na tabeli gostuje u Užicu i igra sa GFK Slobodom. U prvom meču Užičani su namučili lidera i bili su blizu osvajanja boda. Dolaskom iskusnog Miličića i pojačanim napadom, predvođenim Bančinom, Vukojem i Radomanom, veruju da mogu prekinuti seriju nerešenih rezultata (12 – najviše u ligi) i uključuiti se u borbu za plej-of. IMT-e je u pripremnom delu bio izuzetno efikasan i od proverenom modela neće odstupiti. Igraće atraktivno, napadački, lepo za oko i rezultatski isplativo. Mnogo su dobili dolaskom Miloševog starijeg brata Luke Lukovića, naročito u navalnom redu. Sudijsku čeetvorku predvodiće Stefan Jeknić.

Na Ubu gostuje fenjeraš Zlatibor, ali to ne znači da će domaćin lako doći do planiranih bodova. Ubljani su pogodili sa pojačanjima i sačuvali kompletan sastav. Jesenji deo prvenstva nisu slavno završili, sa dva poraza pali su na tabeli, ali su od sedmog Trayala udaljeni jedan bod. Zlatibor je doveo osmoricu novajlija i nisu se odrekli borbe za spas, i ulogu favorita prepustili su Jedinstvu. Delenje pravde povereno je Marku Delibašiću.

Beogradski derbi igraju Radnički i Rad kraj Studenjaka. “Majstori” su jači za kompletan tim i novog trenera iskusnog ruskog stručnjaka Andreja Černiševa. Zauzimaju 11. mesto na tabeli, ali se nisu odrekli najviših ambicija, a to je borba za baraž. Statistički ne stoje dobro, sa najviše poraza (11) u ligi i sa najmanje postignutih golova po utakmici (0,68). Uzdaju se u domaći teren gde su osvojili gro bodova. Rad je pretrpeo velike promene, došlo je devetoro igrača i trener Igor Savić. Trebaće im znanja i sreće da nadoknade velike propuste tokom jeseni. Naročito su slabo igrali u finišu (četiri poraza), primili su najviše golova i upisali tek tri pobede. Glavni sudija je Uroš Ržić.

Od 15:00 sati u Kruševcu igraju Trayal i RFK Novi Sad 1921. Rivali se nalaze na šestoj i sedmoj poziciji i razdvaja ih tri boda. Kruševljani će težiti da zadrže sadašnje pozicije i u plej-of odigraju rasterećeno, afirmišući mlade igrače. Sa dve pobede su okončali prvi deo sezone i žele u tom stilu da uđu u nastavak sezone. “Kanarinci” su, posle Železničara, doveli najviše igrača, znatno promenili ekipu, ali će i dalje forsirati dobitni model igre. Kao njihov rival, u završnici su sa dve pobede znatno popravili plasman. Deljenje pravde je povereno Mladenu Jakovljeviću.


OFK Vršac 1 : 1 Železničar
IMT 1 : 0 Zlatibor
Rad 0 : 0 RFK Novi Sad 1921
Loznica 1 : 1 Trayal
Mačva 1 : 1 Jedinstvo (Ub)
Radnički (SM) 3 : 1 RFK Grafičar
Metalac 4 : 3 GFK Sloboda
Inđija Toyo Tires 3 : 0 Radnički (NB)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 IMT 30 18 7 5 61
2 Železničar 30 17 6 7 57
3 RFK Grafičar 30 15 5 10 50
4 Radnički (SM) 30 11 12 7 45
5 Jedinstvo (Ub) 30 12 8 10 44
6 RFK Novi Sad 1921 30 12 7 11 43
7 Inđija Toyo Tires 30 10 13 7 43
8 Radnički (NB) 30 12 4 14 40
9 GFK Sloboda 30 7 16 7 37
10 OFK Vršac 30 10 7 13 37
11 Mačva 30 8 13 9 37
12 Metalac 30 9 8 13 35
13 Trayal 30 9 8 13 35
14 Loznica 30 7 10 13 31
15 Rad 30 5 13 12 28
16 Zlatibor 30 4 11 15 23