XS
SM
MD
LG

Jelić: Zvezdina želja – mladi igrači u seniorskom fudbalu

Omladinska škola Crvene zvezde svake sezone postiže fenomenalne rezultate. Plodove napornog rada vidimo u velikom broju mladih igrača koji su ponikli u našoj fudbalskoj akademiji, a već nastupaju za prvi tim. U opširom razgovoru glavni trener naše Omladinske škole – Nikola Jelić je remizirao prethodnih šest meseci rada na terenima iza juga Marakane.

Sezona je počela rano za nas, već krajem juna. Prvi tim Grafičara je krenuo sa treninzima, samim tim i naše obaveze. Rad nikada ne prestaje, jer je u pauzama prelazni rok. Sve što smo dogovarali prethodnih šest meseci sada treba da dovedemo u završnu fazu. Nadam se da ćemo do kraja godine uspeti sve da završimo, kao i da ćemo mirno ući u novu godinu. Nezahvalno je pričati o imenima. Prelazni rok počinje sredinom januara i dok ne budemo imali zvanične transfere nećemo ništa govoriti, sve dok igrači ne budu registrovani u našem klubu – započeo je Jelić.

Seniori Grafičara dominiraju u Prvoj ligi Srbije, gde zauzimaju drugu poziciju na tabeli. Veliku zaslugu u sjajnim rezultatima imaju Zvezdina deca, momci koji su iz omladinske ili kadetske selekcije prekomandovani u naš razvojni tim.

Nestvaran rezultat. Kada smo prekomandovali pet dečaka rođenih 2005. godine nismo očekivali da će odmah biti na visokom nivou i odigrati strašnu polusezonu. Međutim, Marko Neđić, sa stručnim štabom koji je okupio, je prevazišao očekivanja. Igre koje su pružili u kontinuitetu i koje su ispratili rezultati su nestvarni. Mislim da je to najmlađi tim koji je ikad igrao u jednom saveznom rangu i bio tako visoko plasiran. Imamo fenomenalnu saradnju sa predsednikom Grafičara – Slobodanom Govedaricom, kao i sa svim ljudima iz našeg razvojnog tima među kojima je i sportski direktor Dušan Anđelković. Omladinske selekcije Crvene zvezde i Grafičara su neraskidivo povezane.

Satisfakcija je stigla kroz naporan rad, a dosta mladih igrača se istaklo u prethodnom periodu i pretenduje da brzo stigne do prvog tima Crvene zvezde.

– Kompletna ekipa je bila dobra. Sva deca su imala minutažu što je nama bitno. Pred sezonu smo imali okviran plan koliko će ko provesti minuta na terenu. Na kraju su te brojke prevaziđene. Nikola Knežević je iskočio u ovom momentu i definitivno je prevazišao rang takmičenja. Mislim da će se još više istaći, kao i da će biti nosilac igre prvog tima Crvene zvezde. Kada su u pitanju braća Mituljikić – Jovan i Nikola su ušli u prvenstvo sa povredama. Najveći talenti koji su se pojavili u prethodnih 15 ili 20 godina, ako budu radili i profesionalno prihvatili obaveze, kao što je to bio slučaj u prethodnih par meseci gde su shvatili da moraju da daju 200 posto u fudbalu i ostave ostale stvari sa strane, mislim da ćemo imati ogroman benefit. Poslednjih meseci su odigrali u fenomalnom ritmu, a kao kruna toga stigle su odlične utakmice koje su prikazali protiv Šturma i Liferinga. Na dobrom su putu da pokažu celokupan potencijal. Bitan je povratak Marka Ćurića koji je prošle sezone bio kapiten omladinske selekcije. Imao je tešku povredu i izašao iz nje kao pobednik. Odigrao je u neverovatnom ritmu polusezonu. Isto tako moramo da istaknemo Davida Petrovića, Viktora Radojevića i momke rođene 2005. godine koji su odigrali odličnu sezonu. Direktno iz kadetske selekcije su došli u seniorski fudbal, a došlo je do toga da je Jovan Mijatović prešao u prvi tim Crvene zvezde. Definitivno je to želja svih nas, da što više igrača preko prvog tima Grafičara stigne do Zvezde.

Jovan Mijatović je definitivno pokazao superioran talenat koji poseduje. Na osam utakmica u Prvoj ligi Srbije je postigao pet golova, a upravo su te partije bile vredne prekomande u prvi tim Crvene zvezde.

– Nije nas iznenadio prelazak Mijatovića u prvi tim. Međutim, imao je dosta problema sa povredama prethodnih sezona. Takođe, kuburio je sa kilažom. Sve je došlo na svoje mesto, pokazao je strašan karakter i nesporan kvalitet. Dokazao je da Crvena zvezda i srpski fudbal mogu da računaju na fenomenalnog igrača. Siguran sam da će se izboriti za minute i biti od velike pomoći da se osvoji dupla kruna.

Omladinci Crvene zvezde i prvotimci Grafičara su istog dana ispali iz Lige šampiona za mlade, odnosno Kupa Srbije nakon jedanaesteraca.

– Izgubili smo i ispali na penale od Vojvodine, kao i od AZ Alkmara. Nije to samo do sreće, ima malo do karaktera i treninga. Ima stvari koje smo morali bolje da uradimo. Nadam se da sledeći put nećemo ponoviti greške. Međutim, nastupima prvog tima Grafičara i omladinaca smo prezadvoljni. Naravno uvek može bolje, ali smo odigrali fenomenalno. Rezultat nije bio u prvom planu, više smo želeli da vidimo “gde se nalazimo” na tim mečevima. Salcburg B ili Lifering je ekipa gde igraju gotovo svi ili većina igrača Salcburga. Mnogo tih fudbalera je igralo Ligu šampiona u grupi sa Dinamom iz Zagreba, Čelzijem i Milanom. Videli smo da smo u mnogim segmentima bolji od njih i pored nemerljivih uslova i infrastrukture koju imaju. Pokazali smo da možemo da se nosimo sa jednom od najboljih evropskih škola fudbala. Fenomenalno iskustvo za nas i nadam se da ćemo imati još prilika da igramo sa mladim timovima.

Svaki prelazni rok nosi neminovne promene u igračkom kadru, a prvi trener naše akademije fudbala ističe da će ih biti i ove zime.

– Biće promena u igračkom kadru, a one će zavisiti od odlazaka iz prvog tima Grafičara. Trenutno su najbliži tom prelasku Kosta Nedeljković i Aleksej Vukičević. Opet nas čeka rekonstrukcija omladinske ekipe. Ima još momaka koji su zaslužili da idu dalje, ali nećemo forsirati niti duplirati pozicije. Gledamo da svi dobiju pravu šansu i imaju dovoljan broj minuta kako bi što pre sazreli.

Osvrnuo se Nikola Jelić na partije naše najstarije selekcije u Omladinskoj ligi Srbije.

– Omladinska selekcija je imala veoma napornu sezonu. Roster koji smo imali nije mogao da izdrži sve utakmice, naročito zbog putovanja. Smatram da je Zoran Rendulić sa ekipom napravio sjajnu uvertiru za prvi tim Grafičara. Samim prelaskom dva do tri fudbalera u seniorsku ekipu, ispunio je zadatak. Bilo je uspona i padova. Nismo odigrali na nivou utakmice protiv Novog Pazara, večitog rivala i lučanske Mladosti. Sve su to susreti koji su dolazili posle evropskih mečeva. Veoma je teško sa godinu ili dve mlađim igračima izneti polusezonu i igrati šest meseci. Veliki broj povreda i reprezentativnih obaveza nam nije omogućio da uzmemo koji bod više. Na kraju to nam je sekundarni cilj, primat je razvoj igrača i dolazak do seniorskog fudbala.

Sa druge strane Zvezdina omladinska selekcija je na međunarodnoj sceni ostavila odličan utisak.

– U Evropi smo bez poraza. Igrali smo sa dobrim akademijama fudbala. Treba imati u vidu da smo mlađi i igramo sa 15-16 igrača koji su već u seniorskim timovima. Kada se to uzme u obzir imamo odličan rezultat. Protiv AZ Alkmara za našu ekipu je branio golman rođen 2007, a za njih čuvar mreže rođen 2003. godine. To je naš put i nećemo odustajati od njega.

Kadeti Crvene zvezde su vicešampioni ove jeseni, a partije naših mladih talenata govore da ekipa igra izrazito napadački fudbal.

– Mislim da smo imali korektnu, razvojnu sezonu kada je u pitanju kadetska selekcija. Derbi utakmice smo odigrali ispod nivou. Na nama je da analiziramo zašto ta generacija igra derbije u negativnom smeru. Slađan Nikolić je dobro ukomponovao tim, ali i tu smo imali problema. U nekoliko navrata su nam izostajali reprezentativci. To je za nas velika nagrada, ali sa druge strane kada se igrači vrate posle deset dana sa tri odigrane utakmice u nogama, veoma je teško da uđu u normalan kolosek. Mečeve mimo derbija smo odigrali na izuzetno visokom nivou. Smatramo da igrači mogu mnogo bolje. Imaju neverovatan potencijal. U generaciji 2006, kod selektora Aleksandra Lukovića imamo dvocifren broj reprezentativaca, takođe u klasi 07. imamo 15 igrača koji igraju za Srbiju. Sada taj potencijal treba kanalisati i razvijati u pravom smeru.

Naredna polusezona je prilika za nove pozitivne rezultate, a start priprema za najstarije zakazan je odmah početkom 2023. godine.

Trenažni proces se završava 25. decembra. U ovom periodu prioritet će biti individualni razvoj i rad sa svim godištima. Probaćemo da ispravimo greške koje smo videli kod naših igrača. Prave se planovi za start drugog dela sezone. Prvi tim Grafičara ide početkom janura na pripreme u Tursku, dok će omladinska i kadetska selekcija sredinom prvog meseca u godini početi sa treningom. Organizovaćemo pripreme u Bijeljini, Trebinju i Bajinoj Bašti. Dve najstarije selekcije ići će u Italiju. Tu smo kompletirali pripremni period. Prihvatamo pozive na turnire i sigurno će ih biti u narednom periodu – zaključio je Jelić.


Javor Matis 5 : 0 Inđija
Vojvodina 1 : 0 Partizan
Čukarički 3 : 1 Mačva
Spartak ŽK 0 : 2 Napredak
Mladost 2 : 0 Rad
Voždovac 1 : 1 Radnik
Radnički (N) 3 : 1 TSC
Crvena zvezda 2 : 1 Proleter
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 30 25 3 2 78
2 Partizan 30 20 4 6 64
3 Vojvodina 30 19 5 6 62
4 TSC 30 17 8 5 59
5 Radnički (N) 30 16 4 10 52
6 Čukarički 30 15 6 9 51
7 Spartak ŽK 30 14 4 12 46
8 Voždovac 30 13 6 11 45
9 Mladost 30 13 4 13 43
10 Napredak 30 9 6 15 33
11 Radnik 30 8 7 15 31
12 Proleter 30 7 9 14 30
13 Javor Matis 30 6 10 14 28
14 Inđija 30 7 4 19 25
15 Rad 30 4 3 23 15
16 Mačva 30 2 7 21 13