XS
SM
MD
LG

Zvezdina evropska premijera i uporni Jermeni kao prva prepreka ka novom učešću u Ligi Šampiona!!!

Nakon lagane i ubedljive pobede nad ekipom Radnika iz Surdulice od 6:0, gde je stručni štab našeg šampiona želeo da ,,razigra” što više prvotimaca, na red je došla i evropska premijera.
Crveno-beli će u svoju ovosezonsku-šestu uzastopnu evropsku odiseju krenuti od trećeg kola kvalifikacija za Ligu Šampiona, gde ih čeka ekipa jermenskog šampiona Pjunika iz Jerevana, koju će ugostiti na stadionu ,,Rajko Mitić” u Sredu od 21 čas i 45 minuta.
Biće to prva prepreka ka ostvarenju zacrtanog cilja, učešća u ovogodišnjem izdanju Lige Šampiona.
U međuvremenu crveno-beli su na danas održanom žrebu, saznali i imena potencijalnih protivnika u plej-ofu, ukoliko eliminišu Pjunik, a to je pobednik duela između izraelskog šampiona ekipe Makabija iz Tel Aviva i kiparskog šampiona Apoela iz Nikozije.

Fudbalski klub Pjunik osnovan je 1992. godine od strane jermenske fudbalske legende Khorena Oganesiana.
Klub se prvobitno zvao Homenentmen Jerevan i to ime je nosio sve do 1995. godine kada je ime promenjeno u Pjunik, što na jermenskom jeziku znači ,,feniks”, ime koje klub i danas nosi.
Pjunik je najtrofejniji klub u Jermeniji sa petnaest šampionskih titula, osam trofeja namenjenih osvajaču nacionalnog kupa, te devet trofeja Super kupa Jermenije. Očekivano, Pjunik ima i najbolju fudbalsku akademiju u zemlji koja je dala i nekoliko vrhunskih fudbalera gde je svakako najveće ime as Intera iz Milana, Henrih Mihrarijan.

Što se tiče nastupa u evropskim takmičenjima, ekipa Pjunika ne može da se podiči velikim rezultatima, tačnije ovogodišnje učešće u kvalifikacijama za Ligu Šampiona i plasman u treće kolo, što samo po sebi donosi učešće u grupnoj fazi Lige Konferencija, najveći je uspeh u tridesetogodišnjoj istoriji kluba iz glavnog grada Jermenije.
Do sada su im najveći uspesi bili plasmani u treće kolo kvalifikacija za Ligu Evrope u sezonama 2018/2019 i 2019/2020, gde su zaustavljeni prvo od strane Makabija iz Tel Aviva koji je bio bolji ukupnim rezultatom 2:1, dok je u drugom navratu bio bolji engleski predstavnik Vulverhempton ukupnim rezultatom 8:0.

Međutim i pored osvojene šampionske titule, klub je pretrpeo velike promene kada je u pitanju igrački kadar.
Ekipu je napustilo čak sedamnaest fudbalera koji su bili članovi šampionskog tima, dok je ekipa ,,osvežena” sa trinaest novih lica.
Novi članovi Pjunika postali su Marjan Radeski (Škupi, Makedonija), Sergij Vakulenko i Jusuf Otubanđo (Ararat, Jermenija), Boris Varga (TSC Bačka Topola, Srbija), Nemanja Mladenović (Napredak, Srbija), Mihail Kovalenko (Olimp, Rusija), Alan Ausi (Dinamo Kijev, Ukrajina), Luka Juričić (Gimpo, Južna Koreja), Andre Mensalao (Škendija, Makedonija), Artur Avagjan (Noravank, Jermenija), David Davidjan (Himki, Rusija), Artur Grigorjan (BKMA Jerevan, Jermenija), Karen Muradjan (Noa Jerevan, Jermenija).
Dok su klub napustili Serž Deble (Tobol, Kazahstan), Magomed Musalov (SKA Habarovsk, Rusija), Serob Grigorjan, Grenik Petrosjan, Erik Azizjan (BKMA Jerevan, Jermenija), Arman Hovhanisjan, Gevorg Gazarjan, Hugo Firmino (Ararat, Jermenija), Edgar Movsesjan, Vaspurak Minasjan (Van, Jermenija), Levon Vardanjan (Noa, Jermenija), Tijago Galvao (Alaškert, Jermenija), Hose Karabaljo, Bruno Nasimento, Karlitos, Higir Leite i Grigor Meliksetijan su i dalje bez kluba.

U dosadašnjem delu sezone ekipa Pjunika odigrala je pet mečeva, jedan više od našeg šampiona Crvene zvezde.
Sezonu su otvorili utakmicama prvog kola kvalifikacija za Ligu Šampiona, protiv rumunskog šampiona Kluža.
Gde su i pored činjenice da je Kluž bio bolji i konkretniji u ovom dvomeču, nakon jerevanskih 0:0 i 2:2 u Rumuniji, kada se proslavio srpski štoper, iskusni Zoran Gajić pogodcima u ‘89 i ‘119 minutu, nakon penala prošli dalje.
U drugom kolu čekao ih je šampion Luksemburga, ekipa Didelanža, koja je prethodno bila bolja od šampiona Albanije, ekipe Tirane.
Iako su na svom terenu u Jerevanu bili bolji rival, pobedu su ipak odneli gosti iz Luksemburga koji su slavili sa 1:0, golom francuskog internacionalca Samira Hađija sa bele tačke.
Tada se činilo da su crveno-beli bliži dvomeču sa Didelanžom, što je nagovestio Hasan, sredinom prvog poluvremena, kada je u ukupnom skoru šampion Luksemburga imao dva gola viška i kako je tada izgledalo, sve su svojim rukama.
Međutim Pjunik se nije predavao, pa je do kraja poluvremena Žuninjo pogodio za luksemburških 1:1.
Ispostaviće se da je ključni momenat bio ulazak u igru Luke Juričića, koji je i u prvom meču bio najzapaženiji u redovima jermenskog predstavnika, kojem je bilo potrebno svega devet minuta da postigne gol i da stvari vrati na početak.
Da bi do kraja meča, kada su svi očekivali ofanzivu Didelanža pogodili Otubanđo i ponovo Luka Juričić za konačnih 4:1 i zakazan duel protiv naše Crvene zvezde.
I pored dobrih rezultata na evropskoj sceni, fudbaleri Pjunika sezonu u domaćem prvenstvu otvorili su porazom od ekipe Ararata koja je slavila sa 1:0.
Pošto su odmarali gotovo celu prvu postavu, kako bi se sutra što bolje suprostavili našem šampionu.

Ovo će biti prvi susret između Crvene zvezde i Pjunika do sada.
I verujemo da će naš tim biti taj koji će se na kraju radovati.

Što se tiče crveno-belih, može se reći da je ekipa trenera Dejana Stankovića u usponu forme, pa je tako u poslednjih dvadesetak dana slavila četiri puta za redom uz fantastičnu gol razliku od  17:1, od čega su fudbaleri crveno-belih čak petnaest golova postigli na tri meča odigrana na travi našeg najvećeg stadiona.
U poslednjem meču navijači našeg kluba mogli su da uživaju u pravoj fudbalskoj rapsodiji sa pregršt lepih poteza i lepih golova, gde je slavio naš tom sa ubedljivih 6:0, a kako se igra odvijala ne bi bilo čudo da su crveno-beli postigli i dvocifren broj pogodaka.
Strelci su bili raspoloženi, što pokazuje i činjenica da su u ovom meču golove postigli čak šestorica različitih fudbalera, a to su Mirko Ivanić, Kings Kangva, Aleksandar Katai, Milan Pavkov, Gelor Kanga i Osman Bukari.
Pred fudbalerima Crvene zvezde je jedinstvena prilika da u jednoj sezoni dva puta izbore takmičenje u grupnoj fazi Lige Šampiona i nema sumnje da će dati sve od sebe da to i ostvare.

Pred prvi meč trećeg kola kvalifikacija za Ligu Šampiona, trener naših fudbalera, Dejan Stanković, izneo je svoja očekivanja:

– Svi igraju fudbal, videli smo po brojinm iznenađenjima koja su se desila. Dosta smo radili i pripremali se za kvalifikacije, tako da znamo šta nas očekuje. Dobro smo analizirali Pjunik, reč je o ekipi koja dosta menja igrače i sistem u toku igre, tako da ćemo biti spremni na svako pitanje koje nam budu zadali. Poštujemo i cenimo svakog, poseban respekt ide za evropske utakmice, ali domaćini smo, očekujemo pun stadion i dobru podršku koja nikad nije izostala i zajedno sa našim navijačima uradićemo sve da prođemo – počeo je Stanković.

Stanković je naglasio da je dobro upoznat sa Pjunikom i jermenskim fudbalom. 

 – Upoznat sam sa jermenskim fudbalom, dok sam radio na razvoju u UEFA bio sam čest gost i pratio mlade igrače od 14, 15 godina koji su se spremali za sve ono što ih čeka u seniorima. Ima tu dosta talenata, ali i stranaca koji konkretno u ekipi Pjunika čine celinu. Trener dosta „skriva“ startnu postavu, i u skladu s tim „skriva“ i formaciju i pozicije igrača, ali mi smo spremni na svako iznenađenje. Poštujemo svakog, ali igramo kod kuće i prihvatamo ulogu favorita, ali ćemo sa dosta strpljenja i pameti ući u meč.

Zvezda nastoji da iz godine u godinu bude sve bolja.

 – Može da se diskutuje da li smo bolji ili gori nego prošle godine, ali težimo ka tome da napredujemo i da učimo na greškama. Radili smo jako i spremali se za ovo. Pričali smo o tome i pre i tokom i posle priprema, i možda na nekim od tih kontrolnih utakmica nismo fizički izgledali kako smo zamislili i to se na terenu osetilo, ali znali smo koji je naš cilj i čemu težimo. Zadovoljan sam otvaranjem prvenstva, kako smo igrali, fizičkom spremom, novajlijama koji su pre svega dobri momci i inteligenti igrači, te su se brzo uklopili u sistem. Shvatili su gde su došli, koje su ambicije i koliko je Zvezda velika. Očekujem još više od njihi kako bi pisali istoriju kluba, ali nijedan meč neće biti lak i nemojmo da se zavaravamo da je ime protivnika dobijena utakmica. Svi volimo da kažemo da će biti lako, ali teren je merilo. Uzimamo ulogu favorita, ali niko unapred neće izgubiti utakmicu. Videli smo Pjunik protiv Didelanža, i to da je kod kuće izgubio 0:1, ali smo svi u stručnom štabu bili složni oko toga da će Jermeni proći dalje, jer su se pokazali organizovanije i „gladnije“ od rivala, što se videlo u revanšu. Činjenica je da su tri gola u Luksemburgu postigli posle direktnih kikseva odbrane rivala, ali nećemo nikog potcenjivati. 

Apostrofirao je šef stručnog štaba našeg šampiona ovu rundu takmičenja kao presudnu. 

 – Završni cilj je prolaz, a kako ćemo doći do toga me previše ne zanima. Bitno je da ispunimo cilj, a ako se to desi, bavićemo se onim što nas čeka dalje. Međutim, za nas je ovo treće kolo presudno, ovih 180 minuta je mnogo bitno za klub i za sve one koji su u klubu, za navijače… Moramo biti strpljivi, sigurno neko ko igra u gostima čeka kontru i činjenica je da su postigli golove iz grešaka rivala, ali i to treba zaslužiti. Radili su celu utakmicu, bili strpljivi, čvrsti, organizovani, nisu im dozvolili da igraju. Očekujem jak otpor, na nama je da to slomimo i uzmemo utakmicu pod kontrolu, te da vodimo računa o igri iza lopte, o drugoj lopti, kontri, polukontri, o prenosnim loptama rivala. Sve u svemu, protiv nas su i Radnički, Mladost i Radnik igrali tako i pokušavali, ali sve zavisi kakvi ćemo mi biti i kako ćemo stajati iza lopte. Nije to stvar igrača koji počinju, već organizacije i preventivne odbrane. 

U redovima Pjunika igraju čak četvorica srpskih internacionalaca.

 – Biće im sigurno lepo da dođu na punu Marakanu i da osete atmosferu, pogotovo kad se igra evropska utakmica. Žao mi je samo što su u protivničkoj ekipi. 

 Mladi štoper, Strahinja Eraković se oporavio od povrede.

 – Trenirao je juče, treniraće danas, ako ne bude iznenađenja, trebalo bi da igra.

 Forma napadača Crvene zvezde može samo da raduje Stankovića.

 – Dosta puta smo igrali sa dva napadača  prošle godine kada smo hteli da idemo na direktan rezultat od početka meča. Bila je formacija u rombu sa dva špica, a sigurno ćemo i budućnosti tako igrati nekad, ali težimo ka tome da imamo ravnotežu u ekipi. Kada igraju dva napadača, nešto se menja u veznom redu, da se ne trpi, ali biće prilike da tako nastupimo – zaključio je Stanković.

Pravdu će deliti sudijska četvorka iz Portugala, na čelu sa Arturom Soareš Dijasom, a pomagaće mu Rui Tavares i Paulo Soares, dok će četvrti sudija biti Fabio Verisimo.
U VAR sobi će sedeti dvojac takođe iz Portugala, Tiago Martins i Hugo Miguel.

Prenos sa našeg najvećeg stadiona, možete da pratite na dve televizije, Arenasport Premium 1 i RTS 1, sa početkom u 20 časova i 45 minuta!


Javor Matis 5 : 0 Inđija
Vojvodina 1 : 0 Partizan
Čukarički 3 : 1 Mačva
Spartak ŽK 0 : 2 Napredak
Mladost 2 : 0 Rad
Voždovac 1 : 1 Radnik
Radnički (N) 3 : 1 TSC
Crvena zvezda 2 : 1 Proleter
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 30 25 3 2 78
2 Partizan 30 20 4 6 64
3 Vojvodina 30 19 5 6 62
4 TSC 30 17 8 5 59
5 Radnički (N) 30 16 4 10 52
6 Čukarički 30 15 6 9 51
7 Spartak ŽK 30 14 4 12 46
8 Voždovac 30 13 6 11 45
9 Mladost 30 13 4 13 43
10 Napredak 30 9 6 15 33
11 Radnik 30 8 7 15 31
12 Proleter 30 7 9 14 30
13 Javor Matis 30 6 10 14 28
14 Inđija 30 7 4 19 25
15 Rad 30 4 3 23 15
16 Mačva 30 2 7 21 13