XS
SM
MD
LG

Ministarstvo omladine i sporta: O „Strategiji razvoja sporta do 2018“ u Kruševcu

KRUŠEVAC, 10. novembar (Info centar).-Državni sekretar za sport Predrag Peruničić i pomoćnik ministra za sport Dragan Atanasov održali su u Kruševcu četvrtu od planiranih 20 tribina o „Nacrtu strategije razvoja sporta za period 2014-2018“ koju će na osnovu Zakona o sportu usvojiti Vlada Srbije na predlog Ministarstva omladine i sporta.

Organizatori veoma posećene tribine bili su Sportski savez Srbije i Sportski savez Kruševca.

- Ovakvi sastanci su i mesto na kome možemo da ocenimo i kako smo radili u primeni strategije do 2013. Ako nešto nije valjalo, sada je dobra prilika da se u novu strategiju ugrade izmene i da pokušamo sa nekim drugim rešenjima – istakao je Dragan Atanasov u iscrpnoj analizi „Strategije razvoja sporta za period 2009-2013“.- Veoma je važno da znamo kako će se trošti i sredsta koja se obezbeđuju u budžetu Republike Srbije, kao i u budžetu autonomne pokrajine i jedinica lokalne samouprave. Jedinice lokalne samouprave, u roku od šest meseci od usvajanja Strategije, utvrđuju program razvoja sporta na svojoj teritoriji, u skladu sa Strategijom.

Državni sekretar za sport Predrag Peruničić podsetio je da je pre četri godine prvi put Vlada Srbije, na predlog Ministarstva omladine i sporta, usvojila „Strategiju razvoja sporta u Srbiji za period od 2009. do 2013“ i gde su prioriteti dati sportu dece i omladine, razvoju sportske infrastrukture i vrhunskom sportu.

Gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić primio je i pozdravio delegaciju Ministarstva omladine i sporta, istakavši da je Kruševac grad sa dugom sportskom tradicijom i mnogo mladih koje se bave sportom.

Govorilo se i o finansiranju klubova. Stav je da u novoj strategiji mora da se jasno odrede principi finansiranja klubova u čemu će uloga lokalne zajednice biti nezamenljiva, uključujući sportski savez na lokalnom nivou i opštinsku upravu.

Profesor Nenad Đurđević održao je predavanje „Pravni okvir Strategije razvoja sporta – perspektive i izazovi“. Tribini je prisustvovao i generalni sekretar Sportskog saveza Srbije Dane Korica.