XS
SM
MD
LG

IN MEMORIAM - Stevan Doroslovački (1945 – 2022)

Stevan Doroslovački - foto: V.Jankov

Još jedna znamenita sportska ličnost Bečeja i šire otišla je u legende. Preminuo je na Vidovdan i sutradan sahranjen na Pravoslavnom groblju u Bečeju Stevan Doroslovački. Prvi reprezentatvac Jugoslavije u kajaku iz Bečeja, učesnik Svetskog šampionata 1971. godine u Beogradu, alizbog povrede naredne godine nije učestvovao na Olimpijskim igrama u Minhenu. Kasnije je trenerskim radom dorineo da Bečej izraste u jedan od najreomiranijih kajakaških centara iz kojih su se u olimpijske vode vinuli Jožef Šoti, a nešto kasnije dva Marka, Novaković i "srebrni" Tomićević, i Dejan Terzić. Stevan Doroslovački je bio i međunarodni kinološki sudija, renomirani lovac, publicista...

Na retrospektivnoj izložbi 2019. godine povodom sedam decenija kajaka u gradu kraj Tise, koju je kao prvi reprezentativac imao čast lično da otvori, Stevan Doroslovački je, između ostalog, apostrofirao:

- U klubu je uvek bilo i biće dobrih takmičara, ali smo uvek radili u teškim uslovima. Naša generacija je putovala na takmičenja kamionima, a jednom prilikom je „četverac“ uzjašio biciklove rano ujutru, stigli smo u Pančevo pred start trke, pobedili i ponovo seli na biciklove, pa put Bečeja. Pošto je ovo jedan od rođendanskih skupova, imam pravo da poželim neku želju, a ona bi se svela na to da klub izraste u moderan sportski kolektiv u kom neće biti poteškoća sa kojima su se dosadašnje generacije susretale.

Na žalost, Stevan Doroslovački to nije dočekao!