XS
SM
MD
LG

Gde će novi superligaši ugostiti rivale?

Novi ili potnencijalni superligaši koji ne poseduju odgovarajuću infrastrukturu, suočavaju se sa problemom gde igrati utakmice kao domaćini? Kada rezultati nadmaše infrastrukturne uslove dolazi do problema i postala je praksa da se “pozajmljuju” ili “iznajmljuju” stadioni.

Novi prvak Prve lige Srbije, Mladost GAT, jesenju polusezonu odigrala je na iznajmljenom terenu u Čelarevu. Ovog proleća su se preselili na renoviran stadion u Novom naselju, ali posle šest meseci će morati da ga napuste i odlaze u novi podstanarski odnos. Kao opcija nezvanično se pominje stadion u udaljenoj Bačkoj Palanci. Da li je to rešenje da igraš utakmice 100 kilometara od svog stadiona, plaćaš veliki zakup i ostaneš bez velike podrške većine navijača? Da li će to biti Bačka Palanka ili stadion Vojvodine, pokušaoje da odgovori Miroslav Kresović, predsednik novog superligaša Mladosti GAT.

- Postoji opcija da radimo još jednu tribinu koju moramo da završimo, tako da bi jedan deo sezone odigrali na našem stadionu. Do tada opcije su Karađorđe i Bačka Palanka, ali se nadam da ćemo ipak ostati u Novom Sadu, kao što je bio slučaj sa Proleterom. Sve se ovo brzo dogodilo, nismo se još dogovorili sa Gradom i sa Vojvodinom, ali ohrabruje nas to što je Proleter dobio dozvolu da igra na Karađorđu. Imamo podršku gradonačelnika, verujem da neće biti problema, ali videćemo, sa Vojvodinom imamo prijateljske odnose - bio je neodređen Kresović. Najrealnija opcija je da domaćinstvo zamene Proleter i Mladost GAT. Sve zavisi od stava “stare dame” po pitanju ustupanja stadiona, dogovora ili drugih rešenja.

IMT-e je neočekivanim porazom u derbiju sa Železničarom sebi zakomplikovao sitauaciju, ali su pobedom u Novom naselju obrzbedili četvrtu poziciju i okršaj u baražu sa Novim Pazarom. Činjenica je da stadion pored hale “Ranko Žeravica” ne zadovoljava kriterijume igranja u eliti, primoraće čelnike da pronađu prihvatljivo rešenje. “Traktoristi” su u povoljnijoj situaciji zbog većeg broja stadiona na raspolaganju, s obzirom da u Beogradu igra četiri superligaša. Takođe, Banjica zadovoljava kriterijume igranja u eliti. Za prvi duel baraža, u dogovoru sa Čukaričkim, Novi Pazar dočekaće na Banovom brdu. Da li će u slučaju prolaza u elitu ostati na istom stadionu ostaje da se vidi.

Podatak da pored Mladosti GAT, IMT-a, i Železničar ne ispunjava stroge propise igranja u eliti, aktuelizuje temu. Naime “dizelka” u Sportskom centru “Mladost” nema odgovarajuću infrastrukturu, tako da će prvi meč baraža, kao domaćin protiv Radničkog 1923, odigrati u udaljenom Smederevu. Za razliku od Novobeograđana koji nisu imali tako veliku podršku navijača, Pančevce je pratio znatan broj pristalica, tako da će potencijalni superligaš biti lišen veće podrške pored smederevske tvrđave.

Pre dve sezone, RFK Grafičar je je na kraju prvenstva zauzeo drugo mesto, ali su morali odustati zbog nedostatka adekvatnog sportskog objekta, tako da je upražnjeno mesto popunio Novi Pazar. Pored toga, “grafosi” kao filijala Crvene zvezde nisu bili u mogućnostida da budu u istom rangu. Pomenimo primer TSC-a, koji je do završetka izgradnje stadiona u Bačkoj Topoli dve sezone kao domaćin igrao u Senti.

Ukoliko Mladost GAT nađe prihvatljivo rešenje sa Vojvodinom, imaće dovoljnu podršku svojih navijača, isto važi za popularne “Traktoriste”, sa ograničenim brojem pristalica. U tom slučaju Železničar (ako prođe baraž) morao bi da se seli iz Pančeva i najprihvatljivija opcija bio bi 13 kilometara udaljeni Beograd. Svedoci smo da je na utakmicama Proletera “Karađorđe” zvrjao prazan, tako da se slično može ponoviti i u slučaju novih superligaša.

Sve su to nametnuta rešenja, koja klubove itekako koštaju, i na duže staze su se pokazala kontraproduktivnim.


Inđija 2 : 0 Radnički (SM)
Mladost GAT 2 : 3 IMT
Javor Matis 1 : 0 Loznica
Železničar 1 : 0 OFK Žarkovo
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Mladost GAT 37 21 9 7 72
2 Javor Matis 37 19 12 6 69
3 Železničar 37 20 8 9 68
4 IMT 37 19 10 8 67
5 Inđija 37 19 7 11 64
6 OFK Žarkovo 37 14 7 16 49
7 Radnički (SM) 37 13 9 15 48
8 Loznica 37 12 9 16 45