XS
SM
MD
LG

Analiza regularnog dela prvenstva SLS: "Zagrevanje" večitih za odlučujući finiš, Vojvodina i Napredak podbacili, kroz "iglene uši" do plej ofa

Foto: Superliga Srbije

Spuštena je zavesa na ligaški deo prvenstva superligaša, iza nas je burnih i prevtljivih 30 kola. Na redu je završnica plej ofa i plej auta, gde će klubovi pokušati da poprave utisak ili da zadrže sadašnje pozicije. Sedam narednih kola ne može bitnije promeniti situaciju na tabeli, zna se ko konkuriše za titulu a koje su ekipe ugrožene. No, dok ne krene burna završnica pozabavićemo se i podvrgnuti analizi ono što je bilo.

Trenutno vodeća Crvena zvezda ima dva boda prednosti nad Partizanom, i naredni derbi može da nam pruži odgovor na pitanje ko je bliži naslovu. Nije sve tako nagoveštavalo obrt i smenu na vrhu pogotovu što su crno-beli posle 15. kola imali pet bodova viška. Partizan je obeležio šest kola doigravanja i zadržao opipljivu prednost, sa najviša pobeda (19), bez poraza. Prolećni deo se posrećio komšijama iz Ljutice Bogdana i u devet kola imali su maksimalan učinak, za razliku od komšija koji su bili kraći za sedam bodova. Zvezda je imala najefikasniji napad (79 golova), crno-beli granitnu odbranu (deset golova). Lider je imao više strelac među prvih deset na listi, predvodio ih je Katai (20), Ivanić je dodao 12, Ben - 11i Pavkov - 10. Za razliku od njih, Partizan ima najboljeg strlaca lige Rikarda (22), ali mu je očigledno nedostajala podrška ostalih saigrača.

Da li će poredak ostati isti ili će doći do promena odgovor će dati naredni 167. večiti derbi u plej ofu.

Čukarički čvrsto drži treću poziciju daleko iza vodećih, ali sa prednošću nad TSC od 13 bodova. Samo u prvom delu sezone bili su na deobi 3. i 4. mesta sa Vojvodinom (26 bodova), da bi u perostalih šest kola napravili osetniju razliku, i na kraju je još više uvećali. Odigrali su kompletnu ligu uravnoteženo, konstantno dobro, i već sada obezbedili još jedan izlazak na međunarodnu scenu.

TSC je imao loš učinak pred pauzu i na šest mečeva uknjižili samo pet bodova, ali su u nastavku bili pravi i dobro se pozicionirali. Na njihovim utakmicama je po pravilu padalo najviše golova (gol razlika44:41).

Voždovac sa Nišlijama deli peto i šesto mesto. Zmajevi više bodova osvojili na “krovu”, mada su bili uspešniji u prvom delu prvenstva, i zahvaljujući tom kapitalu došli u poziciju da razmišljaju o međunarodnoj sceni.

Radnički iz Niša je loše počeo (deveto mesto), da bi se u narednih šest kola izdigao i uvećao kvotu za deset bodova, koliko je osvojio u nastavku prvenstva. Uspešniji je bio na Čairu (25), dok je na strani ućario deset bodova manje.

Šta reći o Vojvodini, koja će tekuću sezonu brzo zaboraviti uprkos plasmanu (na mišiće) u plej of. Prvi deo bio je uspešan (26 bodova), narednih šest utakmica ”lale” su osvojile mizerna četiri boda, a u nastavku još devet, dovoljno da se domognu sedmog mesta. Pobedom nad Proleterom prekinuli su negativnu seriju od šest vezanih poraza.

Napredak je išao od sjaja do očaja. Prvi deo sezone i peto mesto može se smatrati uspešnim, a šta reći za proleće, gde su pridodali, više nego skromnih, sedam bodova, i bukvalno kroz “iglene uši” se probili do plaej ofa. Zahvaljujući kapitenu Marjanoviću i evro golu protiv Metalca u zaustavnom vremenu spasli su sezonu.

Mladost je do 96. minuta duela u Kruševcu bila u plej ofu, što bi za “plave” bio istinski podvig, pogotovu ako se zna da su u prvih šest kola bili na začelju, bez bodova. I mesto ispod crte je vredno truda ako se zna da kao prvi u plej autu imaju prednost domaćeg terena.

Radnik je potajno gajio nade da se može uvrstit među osam najboljih klubova, ali su se na kraju morali zadovoljiti desetim mestom. Surduličani su bili uspešniji na gostovanjima (osvojili 21 bod), ali ih je skupo koštalo bledo izdanje u doigravanju (četiri boda), da bi u nastavku sa 15 bodova došli blizu velikog cilja.

Spartak ŽK imao je najviše oscilacija, promenio tri trenera i pokvarili utisak iz prvog dela prvenstva. Sumorno proleće obeležili su serijom slabih rezultata i u devet kola domogli se sedam bodova, i ostali među ugroženim ekipama (četiri boda više od Kragujevčana na 13. mestu koje vodi u baraž).

Lazarevčani su do pre koje kolo figurirali među osam klubova, ali su u finišu ostali bez planiranih bodova, naročito su bili neuspešni na strani i gro bodova osvojili su na svom stadionu (24 boda). Znatno su bili uspešniji u drugom delu sezone, mada su imali poroznu odbranu koja je primila najviše golova (56).

Dolaskom trenera Nenada Lalatovića Kragujevčani su zaigrali kao preporođeni i sa začelja dospeli do 13. mesta. Na šest utakmica pred zimsku pauzu velikodušno su čašćavali rivale, i uneli su u tabelu tek dva boda.

Proleter je od potajnih snova i izlaska na međunarodnu scenu dospeo u situaciju da se bori za goli život. U nastavku sezone ništa im nije polazilo za nogom, i pet bodova (jedna pobeda) je više nego skroman učinak. Nisu se proslavili efikasnošću (23 gola), i po tom parametru su poslednji, kao i po broju poraza (17). Nalaze se u zoni ispadanja i četiri boda viška u odnosu na Pazarce ne uliva spokoj.

Metalac nije mrdnuo sa 15 mesta tokom cele sezone. Uglavnom su bodove osvajali u Milanovcu, i po nepisanom pravilu na njihovim utakmicama padalo je najviše golova.

Novi Pazar je menjao trenere, dovodio igrače, ali bez značajnijeg učinka. Poslednje mesto, sa najmanje pobeda (pet) ne uliva nadu da se mogu spasiti od najgoreg. Veliki bi uspeh bio ako bi se domogli baraža i opstanka u ligi.


Mladost 2 : 1 Spartak ŽK
Radnički 1923 1 : 2 Metalac
Radnik 3 : 0 Kolubara
Proleter 0 : 2 Novi Pazar
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Radnik 37 12 15 10 51
2 Kolubara 37 14 4 19 46
3 Mladost 37 12 9 16 45
4 Spartak ŽK 37 12 8 17 44
5 Novi Pazar 37 10 11 16 41
6 Radnički 1923 37 9 8 20 35
7 Metalac 37 8 9 20 33
8 Proleter 37 8 8 21 32