XS
SM
MD
LG

Prolećna premijera sutra u Ivanjici, lider dočekuje Šapčane, derbi začelja na Štrandu

Foto: Prva liga Srbije

Iza prvoligaša je oko šest nedelja napornih priprema, a ispred jos teži i neizvesniji nastavak prvenstva. Kako je većina stručnjaka izjavila, pripreme su jedno a prvenstvo sasvim drugo i rezultati će pokazati koliko su one bile uspešne. Protekli prelazni rok bio je izuzetno prometan i preko stotinu igrača promenilo je sredinu. Da li će novajlije klubovima doneti boljitak ostaje da se vidi. Možda će delimično odgovor dati predstojeće kolo.

Premijera 22. kola je sutra u Ivanjici gde će snage odmeriti iskusni sastav Javor Matisa i mladost RFK Gaafičara. Pogled na tabeli sve govori, ali ne mora da znači da je domaćin favorit. Statistika je na njegovoj strani, i jedan su od najuspešnijih domaćina sa šest pobeda. U finišu su bili uspešni i iskoristili promenljive igre Mladosti da im se približe na bod. Beograđani su sa dve pobede u zaostalim utakmicama popravili donekle utisak, ali su kao gost najneuspešniji tim lige (jedan trijumf i devet poraza). Domaćin je sačuvao kostur tima, biće jači za veterana Kahrimana i Mančića, ali je iz rostera na duže vreme ispao Tanko. "Grafose" su pojačali uglavnom mlađi igrači kao što je Ilić, Burmaz, Sajić, Ponjević...

U Sremskoj Mitrovici Radnički će dočekati obnovljeni sastav OFK Žarkova. Domaćin je angažovao nekolio poznatih imena kao sto je Nović, Milić, Ratković, Čarapić. Trener Nikolić je zadovoljan učinkom odbrane ali škripi u fazi napada. Imaju negativan skor kod kuće i znatno više bodova su osvojili na strani (tri pobede i pet neuspeha). Gosti su u crnoj seriji od četiri vezana poraza, ali su visoko na tabeli, i na strani su solidni sa polovičnim učinkom. U Makiškoj šumi bilo je veoma prometno i u klub je stiglo čak 12 novajlija, da pomenemo Markišića, Denića, Milunovića... Trener Savić neće moći da računa na premijeri na Kokira i Delevića.

Derbi se igra u Inđiji, gde lider dočekuje Šapčane. Domaćin je najbližim pratiocima odmakao za pet bodova i prilika je da se revanširaju rivalu za poraz iz prvog dela prvenstva. Inđija je podjednako uspešna kako kod kuće tako i na strani (po 23 boda). Zabeležili su sedam pobeda, najviše u ligi, mada su i komšije preko Save solidne van Šapca sa tri pobede i pet remija. Za razliku od rivala, lider se uglavnom oslonio na postojeći sastav i doveli su samo nekolicinu proverenih fudbalera.

Na Banjici trebalo bi da prisustvujemo zanimljivoj i otvorenoj predstavi dva rivala koji igraju otvoreno i napadački. Rad je pokvario plasman sa dva neuspeha u završnici i trenutno su deseti sa 27 bodova. Uspešni su kao domaćini sa učinkom od pet trijumfa i dva poraza. OFK Bačka je solidna na gostovanjima sa po tri pobede i remija, i u pet mečeva su bez poraza. Posebnu draž susretu daje polozaj na tabeli i isti broj bodova. "Građevinari" su se pojačali uglavnom sa mlađim igračima, dok se u Bačku Palanku treći put vratio iskusni Šarac.

U Klupcima snage će odmeriti deveta Loznica i 12.i Zlatibor. Dva boda ih dele na  tabeli i to susretu daje dodatnu draž. Loznica će prošlu godinu pamtiti po uspešnoj premijeri, istorijskom plasman u četvrtfinale kupa i početku izgradnje velelepnog stadiona. Dodatno pojačani i dobro spremljeni za ono što ih očekuje nadaju se prvoj prolećnoj  pobedi. Uspešan su domaćin sa pet pobeda i tri remija, za razliku od rivala kojima ne prijaju gostovanja (dva trijumfa i pet neuspeha). I jedni i drugi znatno su se pojačali. Loznica je dovela golmana Elesina, Kijevčanina (pozajmica), Kostića, Vićentijevića..., dok su Zlatiborci angažovali proverena imena kao što su Mijailović, Dašić, Marković, Silva...

Derbi začelja igraće se na Štrandu između već otpisanog Kabela i silno pojačanih gostiju iz Zaječara. Novosađani su jedini prvoligaš bez pobede pred svojim navijačima, uz pet remija i isto toliko poraza. Ni gosti se ne mogu pohvaliti izdanjima van Zaječara, sa tek dva trijumfa i osam poraza. Ispod Kraljevice zabeležen je najveći promet igrača. Klub je napustilo 15 igrača, a zamenili ih je čak 17 novajlija, i veruju da su bar za 50 odsto jači nego jesenas. Uložili smo dosta napora da kontaktiramo trenera domaćina Belića ali nismo uspeli. Doznali smo da su imali kadrovskih i organizacionih problema kao letos, i bilo je pitanje da li će nastaviti prvenstvo. Okosnicu tima činiće kao jesenas mladi i igrači Vojvodine.

Drugoplasirana Mladost GAT odlazi u Dobanovce, klubu kome gori pod nogama i preko su im potrebni bodovi, pogotovu na svom terenu. Nisu bili tako uspešni u finišu jeseni i to ih je koštalo boljeg mesta na tabeli od 14. pozicije. Bilans od tri pobede i četiri poraza ne može ih zadovoljiti pogotovo što su približno bili uspešni u gostoma. Mladost GAT je podjednako uspešna na oba polja, i na strani su pridodali 19 bodova (pet pobeda i četiri nerešena rezultata). Doveli su devet novih igrača, u većoj meri afirmisanih i dodatno pojačali konkurenciju za svako mesto u postavi.

22. kolo zatvara se u nedelju utakmicom između Železničara i IMT-a. Pančevci imaju superligaške ambicije, dosta su uložili na pripreme u Turskoj i na dovođenju zvučnih pojačanja. Da pomenemo imena poznata ljubiteljima fudbala kao što su strelac Zuvić, Stojčev, Gigić, Dašić... Uvereni su da tim koji bude imao širi doster i kvalitetne zamene biće bliži pobedi. "Građevinari" su uglavnom zadržali postojeći sastav i osvežili ga sa mlađim i neafirmisanim igračima. Kad pogledamo statistiku, "dizelka" spada među najuspešnije domaćine sa šest pobeda i jednim kiksom. Zahvaljujući seriji dobrih rezultata u drugoj polovini jeseni napredovali su do četvrte pozicije. IMT-e spada među uspešne goste i više su osvojili bodova nego na Banjici. Četiri remija i tri pobede daju im za pravo da mogu da iznenade favorizovane pančevce.


30 .kolo Prva liga Srbije
Radnički (SM) 1 : 0 Zlatibor
OFK Bačka 0 : 1 Timok 1919
RFK Grafičar 1 : 3 IMT
Mačva 0 : 0 Mladost GAT
OFK Žarkovo 1 : 1 Budućnost
Inđija 1 : 3 Železničar
Javor Matis 4 : 0 Kabel
Rad 1 : 0 Loznica
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Inđija 30 17 7 6 58
2 Mladost GAT 30 16 9 5 57
3 Javor Matis 30 15 11 4 56
4 Železničar 30 15 7 8 52
5 IMT 30 13 10 7 49
6 Radnički (SM) 30 13 7 10 46
7 OFK Žarkovo 30 12 6 12 42
8 Loznica 30 11 8 11 41
9 Mačva 30 10 9 11 39
10 Budućnost 30 9 8 13 35
11 RFK Grafičar 30 10 5 15 35
12 Rad 30 9 8 13 35
13 Zlatibor 30 8 10 12 34
14 Timok 1919 30 9 6 15 33
15 OFK Bačka 30 6 15 9 33
16 Kabel 30 1 6 23 9