XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Mlade snage u Vroclavu

BEOGRAD, 26. septembar (Info centar).- Srbija će na finalnom turniru Lige mladih Evrope u Vroclavu od 5. do 7. oktobra imati predstavnike samo u disciplini vazdušna puška a u sastavu su Andrija Milovanović (Niš), Tijana Kolarik (Pančevo), Tiha Todorović (Lukanjac, Pirot) i Dragana Paleček (Novi Beograd Ušće). Vođa puta i trener selekcije biće Lidija Mihajlović proslavljena olimpijka iz Niša.

Poznati su i svi učesnici. Srpski podmladak puškom odmeriće snage sa selekcijama Austrije, Hrvatske, Danske, Italije, Poljske, Švedske i Ukrajine. U gađanju pištoljem plasirale su se reprezentcaije Hrvatske, Češke, Francuske, Italije, Poljske, Rusije, Švedske i Ukrajine.

Žrebom će se odrediti dve grupe po četiri reprezentcaije, koje će se u kvalfikacinom delu gađati svaka sa svakom da bi se po dve najbolje plasirale u završnicu.

Mladi srpski strelci su plasirali su se na završni tunrir na kvalifikacijama u Osijeku u maju. U prvom kolu vazdušnom puškom, Srbija je izgubila od Rusije sa 13:11, u drugom je savladala Hrvatsku sa 15:9, u trećem je pobeđen Izrael sa 19:5 i u četvrtom u trileru Ukrajina sa 13:11. Ukrajina je završila kao prva sa 60 bodova, Srbija druga sa 58 ali sa tri pobede, Hrvatska treća sa 58 i dve pobede , Rusija je četvrta sa 50 i Izrael peti sa 14 bodova. Ukrajina i Srbija su se plasirali na finalni turnir u Vroclav. Srpska selekcija pištoljem nije prošla kvalifikacije u Osijeku.

U prvom finalu Lige mladih Evrope 2009. u Helsingoru u Danskoj srpska reprezentacija puškom u sastavu Katarina Biserčić, Borislav Mazinjanin i Dragana Todorović osvojila je zlatnu medalju.

U drugom finalu 2010. u Bolonji Katarina Biserčić, Borislav Mazinjanin i Žarko Trifunjagić zauzeli su četvrto mesto vazdušnom puškom.

U trećem finalnom turniru prošle 2011. u Budvi, srpska reprezentacija u gađanju vazdušom puškom zauzela je poslednje četvrto mesto u grupi i nije sa plasirala za polufinale.

U Ligi mladih Evrope učestvuju strelci od 14 do 18 godina puškom i pištoljem, u ekipama koje mogu da budu samo muške, samo ženske, ali i mešovite.