XS
SM
MD
LG

Mladi "sokolovi" za 48 sati izlaze dva puta na teren, može li Trayal sačuvati oreol nepobedivosti u Svilajncu, GFK Sloboda traži kontinuitet pobeda u Rabrovu, Feniks protiv Omladinca za jesenji naslov

Srpskoligaši nastupajučeg vikenda završavaju jesenji deo prvenstva. Još malo pa će biti na pola puta, ali još ima brojnih nejasnoća, i po svemu sudeći drugi deo sezone doneće još veća uzbuđenja i konačni rasplet. Kako u gornjem domu tako i pri dnu grupisane su ekipe bez značajnije bodovne prednosti. Najćešće za vrh konkurišu 2-3 ekipe, a ima slučaj da je u kombinaciji polovina lige (Zapad).

Već po tradiciji i rasporedu poslednje 15. kolo otvaraju beogradski srpskoligaši sa dve utakmice u petak. Ušće je domaćin slabim Lazarevčanima koji se nalaze u crnoj seriji od šest poraza. Domaćin je poklekao protiv lidera na Karaburmi u nadoknadi vremena i favoriti su protiv Borca. Juče je mladi sasrav BASKa u zaostaloj utakmici iznenadio i dobio BSK Borču. Očekuje ih još jedno teško gostovanje na Starom sajmištu u razmaku od 48 sati, i pitanje je da li se mogu oporaviti za tako kratko vreme. OFK Beograd, jesenji prvak, gostuje na sradionu Brodarca i odmeriće snage sa Studentskim gradom, koji igra promenljivo, ali pokazuje naznake oporavka. I lideru neće biti lako pogotovu što nas u prethodnom kolu nisu ubedili da su toliko moćni protiv fenjeraša Ušća. Radnički će na Vašarištu ugosti pomalo umorni i deprimirani sastav iz Borče i bar na papiru su bliži pobedi, pogotovu što su protiv Zemuna, uprkos porazu, pružili zadovoljavajuću partiju. Derbi začelja je u Leštanama, gde će odmeriti snage dve najslabije ekipe, domaćin i TEK- a, bar tako kažu dosadašnji rezultati. I jedna i druga ekipa se nalaze u seriji poraza, i ko se bude  bolje  snašao na fudbalskoj "oranici" u Leštanama biće bliži pobedi. Derbi kraj "studenjaka" trebalo bi da donese dobar fudbal jer su i Radnički i Prva iskra u odličnoj formi, pogotovu gosti (pet pobeda). Baričani su za seriju trijumfa "nagradili" trenera Igora Marković otkazom. "Majstori" su postali specijalisti za kup, i posle superligasa Voždovca, eliminisali su Torlak u istom takmicenju na teritkoroiji FSB. Jedinstvo je u Bariču pružilo žestok otpor i sa igračem više primili gol u 90. minutu. Dolazi im neprepoznatljivi "optičari" koji se polako bude i nerešeno je najprihvatljiviji rezultat. Zvezdara je u sredu proslavila 70 godina postojanja i u svečarskom raspoloženju i motivisani dočekuju silni Zemun, sa sjajnim nizom odličnih rezultata.

Na Istoku zavesa se spušta derbijem u Svilajncu, gde gostuje vodeći Trayal, jedini neporaženi srpskoligaš sa granitnom odbranom (primili samo četiri gola). Duel dve sjajne ekipe, koje su, zajedno sa Popovčanima, najviše pokazale, privlači pažnju i očekuje se velika poseta. Gosti imaju iskusan sastav koji može iz jedne šanse da reši utakmicu i nadahnuti domaćin, kome treba priključak sa liderom. U subotu se igra leskovački derbi između poslednje Sloge i GFK Dubočice. Gosti su favoriti i ukoliko slave biće to najbolji plasman unazad 15 sezona! Mada se domaćin konsolidovao po pitanju igre, nažalost previše su proćerdali bodova. U Paraćin stižu "rudari" iz Resavice, i u okršaju dve izjednačene ekipe domaćin je bliži pobedi zbog boljeg položaja na tabeli, mada su oba tima duži period bez poraza. Bledi Piroćanci ugostiće Budućnost, jednog od favorita za naslov. Gost ima iskusan tim, dobro se brane i čekaju da iz kontre i prekida ugroze protivnika. Domaćin je očigledno u krizi i u seriji su od tri vezana poraza. Hajduk Veljko se popravio u odnosu na start prvenstva, ali to nije dovoljno i ukoliko žele da poprave konto moraju da pobede Pčinju, koja je u seriji od četiri pobede. Mladi sastav GFK Jagodine odlazi u niško predgrađe Brzi brod. Domaćin se donekle konsolidovao (pobedili GFK Dubočicu), dok su gosti pet kola bez poraza. Komšijski derbi Vlasine i Dinama, dolazi u teškom trenutku za oba rivala, i upravo su oni najviše razočarali. Domaćin je doživeo debakl u prethodnom kolu, vezali su tri poraza, gost je još slabiji i neuspesima se ne nazire kraj. Timočanin je negostoljubiv domaćin i većinu bodova osvojili su u Knjaževcu, dok Meševo igra promenljivo i sigurno su očekivali više bodova. 

"Na Zapadu ništa novo" rekao bi nobelovac Remark. Pomenuta konstatacija se može primeniti i na raspored snaga u Srpskoj ligi, Zapad. Više kandidata konkuriše za naslov, i isto toliko je ugroženo. No krenimo redom i počinjemo od utakmice u Bogatiću, gde kompaktan sastav domaćina očekuje iskusne Milanovčane sa Grkajićem i ostalim vedetama, kojima u zadnje vreme ne ide, pali su na tabeli, a u jednom trenutku bili su na čelu. Činjenica je da Kraljevčani imaju solidan tim, sa Anđelkovićem i ostalima i nejasno je zašto nisu uspešniji. Sloga sa Tešićem, Štulićem, golmani Golubovićem je znatno uspešnija i tipovaćemo "iks". Real predstavlja prijatno iznenađenje, pogotovu posle pobede u Čačku. Trener Kovačević ima iskusan, kompaktan i agresivan tim i favoriti su protiv mladog sastava Trepče. Smederevo 1924 je favorit u odmeravanju snaga sa Sušicom. Domaćin u svim linijama ima kvalitet, naročito napred i u veznom redu i ozbiljno konkurišu za naslov. I Mladi radnik 1926 i Borac 1926 su u izvesnoj krizi, pogotovu to važi za domaćina koji ima četiri poraza u poslednjih pet mečeva. Jedinstvo je poraženo u derbiju u Užicu i tražiće šansu za rehabilitaciju. U odmeravanju snaga sa Budućnošću, bliži su pobedi koja im je neophodna da zadrže prilljučak sa Slogom. RSK je krenuo slabije, ali su ušli u formu i na četiri meča osvojili su osam bodova. Za rivala imaju Užičane, jednu od najboljih ekipa u ligi, koja je u seriji od četiri vezana trijumfa. U Krupanj dolazi vodeća Sloga i nezahvalno je davati prognoze. Domaćin je u zadnje vreme imao velikih kadrovskih problema, ali će u nedelju biti kompletni. Sloga je u seriji od tri pobede.

Sedam utakmica u grupi Vojvodina odigraće se u subotu. Dinamo 1945 će ugostiti Jedinstvo, igraju promenljivo i imaju po tri poraza na prethodnih pet mečeva. U 14. kolu su poraženi i daćemo blagu prednost domaćinu. Stari grad je u prošlom kolu priredio najveće iznenađenje u dosadašnjem toku prvenstva pobedom u Bečeju i dolazi im rival po meri Borac iz Šajkaša, iskusan sastav koji se oslanja na vrednosti pojedinaca. Za razliku od Palančana gosti igraju promenljivo ali su visoko na tabeli i u odmeravanju snaga zilave i poletne mladosti i iskusnog Borca teško je prognozirati ishod. Derbi se igra u Somboru, gde sve bolji Radnički dočekuje uzdrmane Bečejce. Radnički se uzdigao i četiri pobede u zadnjih pet kola  su potvrda iznete konstatacije. OFK Bečej 1918 će biti na iskušenjima i ukoliko želi da zadrže sadašnju pozciju ne sme izgubiti. Tekstilac, pored Borca iz Sakula, možda igra najkvalitetniji fudbal i bliži su pobedi u zavisnosti od kompletnosti rivala 1. maja. U Zrenjaninu se igra pokrajinski duel klubova iz dva velika grada, koji su ranije znali i za bolje rezultate. Obe ekipe su u poslednje dve utakmice bile neuspešne, s tim da Kikinđani imaju šest bodova više na 11. mestu. OFK Vršac je apsolutni favorit protiv fenjeraša iz Kule. Derbi se igra u Staroj Pazovi, gde će vodeći Feniks 1995 ugostiti Omladinac, i lako se može desiti da ovo bude prelomna meč za kvaltetnog i takmicarski nastrojenog domaćina. Gosti su tri utakmice dobili i za rivalom zaostaju pet bodova. Borac iz Sakula nije ispunio očekivanja i više je faktora uticalo na to. Imali su peh da su tri utakmice izgubili u zaustavnom vremenu. Na startu ih je nešto laganiji raspored zavarao, i tek su se u završnici uigrali, upoznali i u dobrom ritmu nemaju izgubljenu utakmicu u pislednjih mesec dana (dve pobede). Za goste će biti veliki izazov da zaigraju na najboljem terenu u ligi, u Adorjanu. 


Meševo 3 : 2 Timočanin
Rembas 2 : 1 Jedinstvo (P)
GFK Jagodina 2 : 0 OFK Brzi Brod
GFK Dubočica 2 : 1 Sloga (L)
Budućnost (P) 4 : 2 Radnički (P)
Pčinja 2 : 0 Hajduk Veljko
Trayal 2 : 1 Radnički (S)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Trayal 28 20 8 0 68
2 Budućnost (P) 28 16 6 6 54
3 Radnički (S) 28 14 6 8 48
4 Radnički (P) 28 14 5 9 47
5 GFK Jagodina 28 12 7 9 43
6 GFK Dubočica 28 11 9 8 42
7 Timočanin 28 12 5 11 41
8 Vlasina 28 12 4 12 40
9 Pčinja 28 11 6 11 39
10 Jedinstvo (P) 28 8 10 10 34
11 Meševo 28 10 4 14 34
12 OFK Brzi Brod 28 9 5 14 32
13 Hajduk Veljko 28 9 4 15 31
14 Rembas 28 7 6 15 27
15 Sloga (L) 28 1 3 24 6