XS
SM
MD
LG

Tužno fudbalsko popodne na "Čika Dači"

Foto: N. Kotlajić (fkradnicki.com)

Nastavlja se rezultatska agonija kragujevačkog superligaša. Izabranici trenera Vladimira Radenkovića su u susretu sa ekipom Mladosti iz Lučana na stadionu "Čika Dača" pretrpeli šesti uzastopni poraz u prvenstvu, kojim su sebi dodatno zakomplikovali situaciju kada je u pitanju opstanak u najvišem rangu takmičenja - 1:2 (0:1).

Propustili su Kragujevčani veliku šansu da pobedom na svom terenu, protiv rivala koga su već jednom uspeli da savladaju ove sezone, konačno stave tačku na niz loših rezultata. Na kišom natopljenom terenu stadiona “Čika Dača” bolje su snašli gosti iz Lučana, koji su uspeli da se revanširaju Šumadincima za poraz na prvenstvenoj premijeri.

Pred sam početak utakmice minutom ćutanja odata je pošta nekadašnjem igraču i treneru mlađih selekcija kragujevačkog kluba Milanu Živkoviću-Žiletu, kao i vernom navijaču Draganu Stefanoviću-Baći, koji je takođe preminuo pre par dana.

Tom prilikom je kapiten Radničkog 1923 Marko Mirić u ime kluba uručio Milanovoj sestri Mileni dres, a poslednji pozdrav Žiletu i Baći uputili su i najverniji navijači kragujevačkog tima, “Crveni đavoli”, prigodnim transparentima na južnoj tribini.

Da su u Kragujevac došli po sva tri boda, gosti iz Lučana su pokazali već u uvodnim minutima susreta, kada su propustili par dobrih prilika da dođu do vođstva. Prvo je Tumbasević snažnim udarcem sa više od dvadeset metara naterao Lazara Raičevića na prvu intervenciju, da bi odmah potom zapretio i Danoski, i to u dva navrata, ali je oba puta Raičević bio na visini zadatka.

Usledio je prvi pokušaj Kragujevčana preko kapitena Marka Mirića, koji je u 12. minutu uputio nešto između šuta i centaršuta, nedovoljno da se ozbiljnije ugrozi gol gostiju iz Lučana.

Raspoloženi Danoski, koji je zadavao puno problema odbrani Radničkog 1923 na samom početku utakmice, uspeo je da iz trećeg pokušaja matira Lazara Raičevića. Igrao se 14. minut kada se omaleni napadač stuštio ka golu Kragujevčana, lako prevario Milovanovića u situaciji “jedan na jedan” i dobro odmerenim udarcem pogodio svoj cilj.

Pokušao je Mirić da uzvrati u 16. minutu, kada je iz gužve pred golom gostiju šutirao pored stative. Desetak minuta kasnije zapretio je i gostujući kapiten Ivan Milošević udarcem glavom posle kornera, ali ni on nije bio dovoljno precizan.

U finišu prvog dela susreta probudio se brzonogi Veljko Trifunović, koji je u par navrata uspeo da stvori ozbiljne probleme odbrani Mladosti. Prvo je u 36. minutu propustio da bolje zahvati loptu nakon dobrog centaršut Brnovića, da bi sa samo dva minuta kasnije ponovo našao u šansi, ali je naišao na neprelazan zid u vidu defanzivaca Mladosti.

Nakon petnaestominutne pauze na koju su otišli sa golom “minusa”, “crveni” su u drugo poluvreme ušli čvrsto rešeni da što je moguće pre anuliraju postojeći zaostatak i preokrenu tok utakmice u svoju korist.

Već u trećem minutu nastavka Kragujevčani su uspeli da zaprete. Nakon kornera koji je izveo Tomić, lopta je pala na ivicu peterca, do nje je pokušao da dođe Saša Jovanović, ali je odbrana gostiju bila brža i uspešno je otklonila opasnost pred svojim golom. Pokušao je potom Ognjen Ilić udarcem sa desetak metara da donese promenu rezultata, ali je lopta završila iznad prečke.

Gosti su prvu ozbiljniju priliku u nastavku utakmice uspeli da pretvore u pogodak. Iskusni Tumbasević je posle duplog pasa sa Bojovićem uputio neodbranjiv udarac sa ivice šesnaesterca, koji je primorao Lazara Raičevića na novu kapitulaciju.

Srećom, Kragujevčani su ekspresno uspeli da uzvrate. Saša Jovanović je iskoristio trenutak pometnje u odbrani Lučanaca nakon solo akcije Marka Mirića da savlada golmana Mladosti Ivana Kostića.

Bio je to signal da domaći sa mnogo više odvažnosti krenu ka golu svog rivala. U narednih par minuta ređala su se uzbuđenja pred golom Lučanaca. Trifunović se u 61. minutu našao u izglednoj prilici da donese izjednačenje svom timu, ali je lopta nakon njegovog udarca završila pored stative. U šansi se potom našao i Marko Mirić, koji je sa nekih sedam metara šutirao preko gola, dok je snažan udarac Nemanje Tomića u 66. minutu izblokirao neko od gostujućih fudbalera.

Na drugoj strani, Gordić je lukavim udarcem u 67. minutu pokušao da iznenadi opreznog Raičevića, koji je i ovoga puta uspeo da zaštiti svoju mrežu.

Mirić je u 74. minutu dobro skočio nakon centaršuta sa desne strane, ali nije uspeo da zahvati loptu na pravi način.

Usledio je još jedan pokušaj Gordića sa distance u 85. minutu, koji je predstavljao lak plen za Raičevića, da bi u sudijskoj nadoknadi vremena Saša Jovanović šutirao iskosa sa desne strane, ali je lopta završila u gol-autu.

Poslednju priliku na utakmici imao je mladi Ristić, koji je šutirao sa sedamnaest metara pored gola.

“Crveni” su se ovim porazom dodatno približili samom začelju superligaške tabele i trenutno su treći otpozadi sa svega četiri boda “viška” u odnosu na posledenjeplasirani Novi Pazar.

Sledi reprezentativna pauza koja će Kragujevčanima dobro doći da se malo konsoliduju i pregrupišu snage za samu završnicu jesenjeg dela takmičenja.

RADNIČKI 1923 – MLADOST 1:2 (0:1)

Stadion:
“Čika Dača”. Gledalaca: 200. Sudija: Dejan Trifković (Beograd) Pomoćnici: Svetozar Živin, Milan Šutulović (obojica iz Novog Sada). Strelci: Jovanović u 57. minutu za Radnički 1923, a Danoski u 14. i Tumbasević u 55. minutu za Mladost. Žuti kartoni: Tomić, Varjačić (Radnički 1923), Baha, Tumabasević, Danoski (Mladost).

RADNIČKI 1923: Raičević, Brnović (od 87. Burmaz), Blagojević, Milanović, Damjanac, Srnić (od 78. Ristić), Ilić (od 60. Varjačić), S. Jovanović (od 78. Ristović), Tomić, Trifunović, Mirić.

MLADOST: Kostić, Cvetković, Leković, I. Milošević, Mićević, Baha, Tumbasević, Jovanović (90+2. Hrkać), Gordić, Danoski (od 86. B. Milošević), Bojović.


Vojvodina 1 : 2 Crvena zvezda
Radnički 1923 1 : 2 Mladost
Radnički (N) 0 : 0 Spartak ŽK
Kolubara 1 : 0 Napredak
Metalac 1 : 1 Radnik
Novi Pazar 1 : 1 TSC
Voždovac 1 : 1 Čukarički
Partizan 0 : 0 Proleter
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Partizan 16 14 2 0 44
2 Crvena zvezda 16 13 2 1 41
3 Čukarički 16 7 6 3 27
4 Vojvodina 16 7 5 4 26
5 Napredak 16 7 2 7 23
6 TSC 16 6 4 6 22
7 Voždovac 16 6 4 6 22
8 Spartak ŽK 16 6 4 6 22
9 Radnički (N) 16 5 6 5 21
10 Radnik 16 4 6 6 18
11 Proleter 16 5 3 8 18
12 Mladost 16 5 2 9 17
13 Kolubara 16 5 1 10 16
14 Radnički 1923 16 4 2 10 14
15 Metalac 16 3 4 9 13
16 Novi Pazar 16 2 5 9 11