XS
SM
MD
LG

Večiti komšijski derbi na neutralnom terenu

Sa jednog od ranijih derbija - foto: arhiva kluba

Finiš je jesenjeg dela međuopštinske lige FSRO, ali uzbuđenja ne manjkaju, naprotiv.  Novo, trinaesto po redu kolo donosi jednu od najzanimljivijih utakmica koju ova liga može da ponudi. U pitanju je sudar ekipa iz Miločaja i Cvetaka, sela koja se nalaze jedno pored drugog. Kada se Miločajac i Jovo Kursula nađu u istom rangu, navijače oba kluba najviše zanima u kom kolu je na rasporedu ovaj lokalni derbi. Toga dana, tokom 90 i kusur minuta derbija zaboravlja se na trenutni plasman, trenutnu formu, ne poznaju se prijatelji i rođaci koji nastupaju ili navijaju za rivala, bitno je da vaš klub pobedi, ili bar ne izgubi, i tako do narednog susreta. Van terena svi se poznaju i odlično slažu, ali lokalni prestiž ne dozvoljava nikakvo opuštanje dok sudija ne odsivra kraj, i još malo nakon toga dok se "vruće glave ohlade". Analizirajući istoriju oba kluba, svako ima čime da se podiči. Cvečani su tri godine ranije od Miločajaca formirali svoj klub dodelivši mu naziv po Jovanu Petroviću Kursuli, junaku iz Prvog srpskog ustanka koji je deo svog života proveo u Cvetkama. Kada je 1973. godine formiran Miločajac, iako su bili u istom rangu, savez je prve komšije iz nekog razloga svrstao u različite grupe, pa prvenstvenih okršaja nije bilo. Tih godina Cvečani su imali veoma kvalitetnu generaciju, koja je već 1975. godine uspela da preskoči početni rang takmičenja, a godinu dana nakon toga i onaj viši, da bi se takmičila u tadašnjoj prvoj ligi MFS Kraljevo sve do 1979, i kasnije ponovo od 1982. do 1985. godine kada kreće slobodan pad do tada odlične ekipe iz Cvetaka. Mimoilazili su se ovi rivali sve do pomenute 1985. godine, kada su se i prvi put sastali za bodove u tadašnjoj drugoj ligi MFS Kraljevo. Cvečani su tada ispali iz višeg ranga, istovremeno ostali i bez igrališta, pa nisu uspeli da se suprotstave tada vrlo jakom i ambicioznom Miločajcu, koji je na terenu u Lađevcima rutinski slavio sa visokih 5:1

Narednog proleća u Miločaju, pobeda domaćina minimalna (3:2), ali slatka, na kraju sezone svako od rivala na svoju stranu, Miločajac kao ubedljivo najbolji prelazi u viši rang, a Cvečani ispadaju u onaj najniži, gde se nisu dugo zadržali i nakon godinu dana 1987. potpuno nestaju sa fudbalske scene. Fudbalska sudbina za čas se preokrenula, pa je u narednih 11 godina Miločajac igrao u rangovima gde su nekad bili Cvečani, a u Cvetkama fudbala nije bilo sve do 1995. godine, kada je Jovo Kursula ponovo osnovan, uz značajan entuzijazam tamošnjih ljubitelja fudbala, ali i to je bilo kratkog daha, jer nije bilo velikih rezultata, niti je konačno i trajno rešeno pitanje terena. Cvečani su u roku od 5 godina promenili dva privremena igrališta, tavorili u najnižem rangu uprkos tome što su imali dosta dobrih fudbalera. U tom periodu (1997- 2000. godine) usledili su novi komšijski okrašaji u opštinskoj ligi, njih pet.

Sećanje na prvi derbi, izvor digitalna arhiva "Ibarskih novosti"

Kuriozitet je da je iz svakog od njih kao pobednik izašao Miločajac, slavivši najpre u Miločaju sa 1:0, potom u Cvetkama, najpre sa 4:0, potom i sa minimalnih 1:0, da bi u sezoni 1999/2000, oba susreta bila odigrana u Miločaju, gde je Jovo Kursula bio domaćin i pripala Miločajcima (5:2 i 3:2). Usledio je tada isti rasplet kao deceniju i po pre toga, Miločajac je prešao u viši rang, dok je Jovo Kursula ponovo prestao sa aktivnostima u narednih nekoliko godina. Prvih sedam derbija dobio je Miločajac, a do svoje prve pobede Cvečani dolaze tek 2009. godine kada su kao domaćini u Lađevcima slavili rezultatom 2:0. Narednog proleća u Miločaju, jedan tvrd i izjednačen duel prekinut je u finišu, pri rezultatu 0:0 zbog tuče na terenu i kasnije je registrovan 3:0 u korist domaćina, zbog učešća jednog gostujućeg navijača u napadu na arbitra. Na svu sreću to je i jedina mrlja u istoriji ovog komšijskog derbija, ali i takve stvari se događaju, bitno je da se ne ponove. Svi ostali susreti protekli su u korektnim tonovima. Prvi remi u istoriji ovih duela zabeležen je u jesen 2014. godine, kada nije bilo pogodaka u susretu u kom je Jovo Kursula bio domaćin. 

Primetno je da je u poslednjoj deceniji Jovo Kursula bio nešto snalažljiviji i uspešniji u duelima sa Miločajcem, pa se u ukupnom skoru dosta približio svom rivalu, koji je ipak i dalje uspešniji. U dosadašnjih 25 derbija, 12 puta slavio je Miločajac, 10 pobeda ima Jovo Kursula uz tri nerešena ishoda. Najubedljiviji trijumf Miločajca bio je onaj iz prvog derbija - 5:1, do su Cvečani dva puta kao domaćini slavili sa po 4:0. Sve dok pre 5 godina Jovo Kursula nije trajno rešio pitanje svog stadiona, dočekivao je Miločajce na različitim terenima, pa se ovaj derbi igrao i u Lađevcima, Tavniku, Oplanićima, a čak dva puta Miločajac je "gostovao" na svom terenu i u oba navrata savladao komšije (5:2 i 2:1). Poslednji derbi pre dve godine, veoma uzbudljiv i buran, okončan je na kraju sa miroljubivih 2:2.

U ovu sezonu komšijski rivali ušli su u različitim okolnostima, ali sa sličnim nadanjima. Miločajci sa željom da nastave seriju uspešnih rezultata od prethodnog proleća, dok su Cvečani ispali iz okružne lige, pa žele stabilizaciju, a možda i nešto više od toga. Jovo Kursula je ispao iz okružne lige u čudnoj sezoni, gde su prvi deo prvenstva odigrali odlično, a drugi dosta slabo i završili kao prvi ispod crte, tj. šesti, ako se tabela okrene naopačke. Nakon toga, ipak se ukazalo jedno slobodno mesto u okružnom rangu, ali ono nije pripalo Cvečanima, čime bi bio ispunjen sportski kriterijum, već su nažalost primenjena novouspostavljena pravila, po kojima se u takvoj situaciji ide na tender, a na tenderu je neki drug klub ponudio više novca, pa nije bilo spasa za klub iz Cvetaka. Uspeli su Cvečani da sačuvaju kostur tima iz prethodnog prvenstva, bilo je nekih odlazaka, ali i pojačanja, tako da trener Bogdanović (bivši igrač Miločajca) raspolaže sasvim pristojnim kadrom za ovaj rang. Do sada su sakupili 19 bodova, 6 manje od Miločajca, i nalaze se na šestom mestu. Da se radi o ozbiljnom timu, svedoči i činjenica da su prethodne nedelje savladali Lazac i na taj način omogućili Miločajcu da uprkos porazu u Metikošima ostane na drugoj poziciji. Miločajci u ovaj derbi ulaze sa željom da sačuvaju trenutnu poziciju. Tandem na klupi, Mijatović - Spasojević nada se da će moći da računa na kompletan igrački kadar. Svesni su da neće biti lako. Kako su radovi na renoviranju zgrade na stadionu Miločajca u punom jeku, ovaj lokalni derbi biće odigran u Obrvi. Na taj način Miločajac neće imati prednost domaćeg terena, ali se svi nadaju da će ljubitelji fudbala iz Miločaja u nedelju po šesti put ove sezone krenuti put Obrve, kako se ovaj hendikep ne bi previše osetio. Nadimak Cvečana kaže da su oni uvek spremni za megdan. Neće ni Miločajci sedeti skrštenih ruku. Motiva je na pretek na obe strane. Miločajac pobedom ostaje na poziciji koja vodi u viši rang, Jovo Kursula bi se eventualnim trijumfom umešao u tu trku. Kvaliteta ima u oba tima, a borba za međusobni prestiž uvek daje posebnu draž ovakvim susretima. Pozivamo navijače oba kluba i one neutralne ljubitelje fudbala, da u nedelju od 11 sati dođu u Obrvu i doprinesu ovom spektaklu. Verujemo da će imati u čemu da uživaju. Rivalstvo je veliko, a bodovi značajni.  Uprkos tome sigurni smo da će nedeljni derbi proteći u fer i sportskom nadmetanju ovih pre svega prijatelja i komšija. U prilog ovoj tvrdnji ide i činjenica da je u periodima kada u Cvetkama klub nije funkcionisao, nekoliko Cvečana veoma uspešno nosilo dres Miločajca. Nadamo se da će i arbitraža biti poverena kvalitetnim sudijama sa viših lista, to ovaj susret zaslužuje. Jedno je sisgurno, neće biti nezanimljivo. Nedelja od 11 časova, stadion u Obrvi. Miločajci i Cvečani ispisuju novu stranicu u istoriji lokalnog derbija. Ne znamo ko će pobediti, ali fudbal ne sme biti poražen.


Gruža 5 : 1 Mineral 2015
Jedinstvo (G) 2 : 0 Omladinac
Borac 7 : 0 Apolon 2018
Granit 4 : 4 Studen Vitez
Jedinstvo (D) 5 : 2 Miločajac
Popovići Vrnjci 5 : 0 Kraljevo Hajduk
Jovo Kursula 4 : 1 Mlada krila
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Borac 28 24 4 0 76
2 Miločajac 28 18 4 6 58
3 Jovo Kursula 28 16 5 7 53
4 Gruža 28 15 2 11 47
5 Jedinstvo (G) (-2) 28 12 6 10 40
6 Apolon 2018 (-1) 28 13 1 14 39
7 Lazac (-2) 28 13 2 13 39
8 Mineral 2015 28 10 5 13 35
9 Jedinstvo (D) 28 10 5 13 35
10 Omladinac 28 10 3 15 33
11 Mlada krila 28 8 7 13 31
12 Popovići Vrnjci 28 10 1 17 31
13 Kraljevo Hajduk 28 8 5 15 29
14 Granit (-1) 28 8 4 16 27
15 Studen Vitez (-1) 28 7 2 19 22